Referater fra ture og møder - 2008 - 2017


2016-17 - 2015-16 - 2014-152013-14 - 2012-13 - 2011-12 - 2010-11 - 2009-2010 - 2008-09



2016 - 2017

Suserup Skov - Højbjerg Skov 1 - Gyldensteen Strand - Ravnstrup Sø - Højbjerg Skov 2 - Odsherred - Zoo - Insekter i Allindelille Fredskov - Sejerø - Jylland - Højbjerg Skov 3 - Fugletur - Fugleværnsfonden - Sydpolen - Generalforsamling

 


Generalforsamling - Torsdag d. 9. februar 2017

Se Referat, Årsberetning og Årets Regnskab (alle i PDF format).


Foredrag om natur og dyreliv ved Sydpolen - Tirsdag d. 10. januar 2017

Med omkring 50 deltagere var der stor tilslutning til dette foredrag om Jette og Johns fantastiske tur. Den gik fra Ushuia i det sydligste Argentina over Falklandsøerne, South Georgia, South Sandwich, South Orkney, Elefantøen til den nordligste spids af Antarktis. Af sete pingvinarter kan nævnes: brillepingvin, magellanpingvin, kongepingvin, rempingvin, klippespringer, guldlokket og adele pingvin. Havfugle så som albatrosser, stormfugle. Kongeskarver, karakara for bare at nævne nogle få. Billeder af blåhval, pukkelhval, finhval og spækhuggere kunne programmet også byde på.
Mon nogen fik lyst til en tur ? (Prisen taler vi ikke om). - John


Foredrag om Fugleværnsfonden - Tirsdag d. 8. november 2016

Trods vintervejret mødte 16 op for at lytte til Allan Gudio Nielsens foredrag om Fugleværnsfonden. Han er naturvejleder hos fonden og kunne indlevende fortælle om mange af de godt 20 reservater fonden er ejer af. Der udføres et stort arbejde med økologisk naturpleje, og landet over mødes mennesker med naturinteresse i Fugleværnsfondens lokale, frivillige arbejdsgrupper, som udfører forskellige former for praktisk arbejde og formidling i reservaterne. - John

 

 


 

Rov- og vandfugle ved Storebælt - Søndag d. 9. oktober 2016

I samarbejde med Kværkeby Fuglereservats Venner var der planlagt tur til Stigsnæs og Borreby Mose for at se på fugletrækket. Da vejr og vind ikke lige var med os til det, blev som alternativ C valgt en tur til Gyrstinge Sø. Morgenens regn hørte stort set op, så de ca. 25 fremmødte fik alligevel en god tur. Arne Hastrup kunne berette mangt og meget om såvel området som om fuglene. Havørnene var hjemme og vi så 2 eller 3, dog på nogen afstand. Herudover var der i søen mange grågæs (3000 !), bramgæs, toppede lappedykkere, skarver, fiskehejrer, landsvaler, gråænder og tilmed en blå kærhøg.
Alt i alt en fin efterårstur. - John

 


Treje årstidstur til Højbjerg Skov - Tirsdag d. 13. september 2016

Det var en rigtig (sen-)sommeraften, hvor det med en temperatur på omkring 25 ºC, blev en fin tur for de 14 opmødte. Denne gang var vi forberedte på myggene, med de glimrede ved deres fravær.

Her er lidt fra floralisten: Kruset tidsel, Kær-Tidsel, Spring-Balsamin, Muse-Vikke, Gærde-Vikke, Honningsvamp, Oksetunge (svamp), Alm. Bjørneklo, Skovsalat, Skov-Padderok, Hvas Randfrø,  Ensidig Klokke, Engelsød, Gedeblad, Skovhullæbe, Høgeurt, Haremad, Liden Klokke, Dueurt, Prikbladet Perikon, Gedeskæg, Skov-Springklap, Gåse-Potentil, Humle-Sneglebælg, Fersken-Pileurt, Tudse-Siv, Lyse-Siv, Sump-Evighedsblomst, Glat Dueurt, Krat-Viol og Liden Torskemund.

- John

Se billeder fra turen her.


Fire dage i Jylland - Torsdag d. 1. til søndag d. 4. september 2016

Torsdag d. 1. september

Vi mødtes på Ringsted Station kl. 8, ialt 40 personer med chaufføren Kim. Første stop var en toilet- og kaffe-pause ved Vissenbjerg på Fyn. Herfra kørte vi til Gudenåens og Skjernåens Kilder, hvor vi gik en tur i området og så bl.a. de gamle badebassiner. Nogle nåede en ca. 4 km. lang tur op til Stampe Mølle og Koutrup Skov. Herefter gik det til den nærliggende Rørbæk Sø, hvor frokosten blev indtaget. Der blev også tid til en tur ned til søen. På sine steder var der lidt stejlt, så ikke alle gik derned. Efterfølgende gik det til Egå Engsø, der ligger lidt nord for Århus. Den har været udtørret, men er nu genoprettet, og har et rigt fugleliv. Den største oplevelse her var, at en havørn gik på jagt efter nogle af de mange ænder og gæs på søen - et imponerende syn, selv om den ikke fik fangst. På vejen mod fugletårnet var der en shelterlejr med en masse flotte dyr udskåret i træ.
Så var det tid til at finde vores hotel, idet de fleste skulle bo på Rebild Vandrehjem og nogle på Comwell Hotel. Vi fik en dejlig middag på vandrehjemmet -  kylling i carry og æblekage til dessert. - Lisbeth

Fredag d. 2. september - Heldagstur til Fur

Der var morgenmad på Vandrerhjemmet mellem 7 og 8 – og madpakkefremstilling i et nærliggende lokale.
Det var Gerties fødselsdag, så dagen startede festligt med flag og fødselsdagssang. Jyttes lille fødselsdagskit indeholdt også både lys, serpentin og blomster.
Inden afgang med bussen kl 9 var der planteparade ved tre store haveborde. Imponerende gennemgang.
Kl. 10 sejlede vi fra Hvalpsund til Sundsøre. Igen 10.30 fik vi en lille sejltur. Denne gang fra Branden til Stenøre. Og så var vi på Fur.
Fur er 22 kvadratkilometer stor. Der bor 850 mennesker på øen. Mod syd er øen lav og frugtbar, mod nord er der højere lyngklædte bakker og klinter med moler og enkelte jern-sandsten, som fremstår røde.
Vi kørte op på øens højeste punkt, Stendal høje. 76 meter over havet. Herfra valgte de fleste at gå en tur rundt i det spændende landskab, hvor man så de gamle molergrave, og kom ud til kysten og så den store røde sten.
Uheldigvis kom der ganske mange regnbyger – til trods for, at den norske vejrudsigt først havde varslet regn henad kl 16! Rigtig mange blev rigtig våde.

Vores udmærkede chauffør, Kim, forbarmede sig over os, så madpakkerne blev indtaget i bussen med lidt varme på. 13.45 kørte vi ned mod Museet. Der var to musvåger i luften. De kendes på de let løftede vinger i svævet (lærte vi nede i den bagerste ende af bussen).
På Museet så vi en imponerende samling af fossiler fundet i moleret. Der var også et egnsmuseum.
Efter kaffe, som Kim brygger i en lind strøm, kørte vi ud til den vestlige ende af øen og gik tur omkring Knudeklinterne i frisk vind og tørvejr.
Sidst på eftermiddagen fik vi en rundvisning på øens Bryghus, som i 2004 blev etableret i en tidligere molersfabrik. Der brygges hen over året 25 forskellige øltyper, som sælges i hele Danmark.  Årets julebryg var allerede sat i gang, kunne vi se på nogle af de store beholdere.
Efter rundvisningen blev vi bænket i Bryggeriets restaurant, hvor vi indtog en yderst lækker to retters menu – naturligvis med øl til.

Omkring kl. 20 trillede bussen i regnvejr mod Rebild efter en oplevelsesrig dag på Fur. - Ellen

 

Lørdag den 3. september

Vågnede til en fin morgen med sol. Efter morgenmaden viste Jon os de planter, han havde samlet på Fur suppleret med nogle fra fortovskanten lige udenfor.
Derefter kørte vi mod Hald sø og Dollerup bakker. Undervejs prøvede Jon med fortælling at ”visualisere”, hvordan landskabet var dannet under istiden (vi havde glemt materialet med billeder m.m.) Lige inden Hald hovedgård, var vejen flankeret af Danmarks største samling (16) af Vildtbanesten.

Vel fremme skinnede solen stadig, men for en sikkerhedsskyld blev regntøjet medbragt, da vi begav os ud for at se på de forskellige steder Hald-gården/borgen har ligget. Først gik vi gennem Hald Hedgårds park (5. Hald), hvor vi også så de to pavilloner, der er det eneste tilbage fra 4. Hald, der var en 4-længet gård med en stor barokpark omkring. Denne park kan stadig ses, om end det meste er udlagt i græs.

Derefter gk turen over marken til det voldanlæg, der er resterne efter Brattingborg, der også kaldes 1. Hald. Her blev der brug for regntøjet, det ”stod ned i stænger”, men heldigvis kun kortvarigt. Derefter fortsatte vi i nogenlunde tørvejr videre til Jørgen Friis’ Hald (3. Hald). Undervejs blev der observeret en fiskeørn i en skarvkoloni.
Ved Jørgen Friis’ Hald ligger på en ø med voldgrav omkring. Det har været et stærkt forsvarsanlæg, befæstet med tykke mure og et forsvarstårn i 3 etager. Der er stadig er store rester af borgen, men det oprindelige tårn er væk og et nyere, bygget for godt 100 år siden i 2 etager, står der i stedet. Fra toppen er der en fantastisk udsigt over søen. Jon fandt bl.a. skarntyde på borgruinen.
Medens vi var i området, fik vi endnu en kraftig regnbyge, men heldigvis var der flere steder, vi kunne stå i ly for regnen, og da bygen var ovre, havde vi tørvejr resten af dagen.

Vi gik tilbage ad en sti langs søen, og solen begyndte at titte frem. Da der stadig var lidt usikkerhed om vejrets stabilitet, spiste vi frokost i den udstillingslade, der hører til Hald hovedgård. Her var borde og bænke og en masse plancher med interessante informationer om både geologien, geografien, historien og det lokale liv på egnen. Bl.a. historien om, hvordan egnen hver sommer i en godt 10-årig periode efter 1864 hver sommer var stedet for træning af over 10.000 soldater, idet man efter krigsnederlaget håbede på hævn…

Næste punkt var en rundtur over heden ved Dollerup bakker, der sluttede langs med de stejle skrænter og den fantastisk udsigt ned over Hald sø.

Dagens sidste tur var en rundtur, hvor vi startede bag Niels Bugges kro og gik op gennem Troldeslugten, en meget speciel og frodig slugt. Derefter gik vi rundt over Stanghede mod syd og tilbage ad en sti i søkanten. Nogle valgte dog denne tur fra og gik i stedet små ture i området bl.a. til borgresterne af Niels Bugges Hald (Hald 2).
Da alle igen var samlet, var der kaffe og en fantastisk kringle på kroen inden hjemkørslen.

Til aftensmaden blev vi mødt med smukt dækkede borde og fik en dejlig 3- retters menu: Torsk med tunmusse, honning glaseret skinke med stegte rodfrugter, kartofler og sauce og som dessert pandekager med is og hindbærkompot.

Herefter var alle godt trætte efter en lang dag med mange oplevelser, så man gik tidligt til ro. - Bodil

 

Søndag d. 4. september

Efter den traditionelle planteparade var det tid for en tur i Rebild Bakker. Trods varsler om regn og skybrud fra såvel DMI og YR, fik vi en dejlig tur med sol og ikke en dråbe regn. Turen gik over Brunbakke (86 moh.) i en bøgeskov med mange muse-bøge (træer med mange stammer). Jordbunden var mor-bund (nedbrydning af dødt organisk materiale med højt indhold af humus), hvilket gav gode betingelser for bl.a. Jomfruhår (mos). Nedstigningen mod Ravnekilde er ret stejl, hvorfor nogle valgte, at tage turen ad vejen til Ravnekilden, der leverer 85 liter vand per sekund. Jytte var her mester for at finde vårfluelarver, som ellers er ret sjældne i Danmark. Resten af turen gik på den anden side af hovedvejen over Sønderkol (102 moh) tilbage mod vandrehjemmet. En tur på ca. 4,5 km.
Der var kun ca. 3 km. til Thingbæk Kalkminer. I selve kalkminen ses Anders Bundgæærds originale gipsfigurer. I 2014 er den gamle stald og lade blevet fjernet for at give plads til en ny velkomstbygning med flotte udstillingslokaler, og vi kunne se, at de stadig var igang med bygning af udvidelser.
Frokost klarede vi her ved Thigbæk i stor set tørvejr, men så begyndte det også at småregne mens kursen blev sat hjemad.
Der havde været planer om at besøge den genoprettede Rands Fjord, men da vejret ikke lige var med os her, blev det i stedet til et besøg i Kongernes Jelling. Såvel ude som inde er der meget at se, og ikke mindst udstillingen er nu ret imponerende med mange i interaktive scener.

Da de lukkede kl. 17,  fortsatte turen til Ringsted, som vi nåede omkring 19:30.

På deltagernes vegne takkes Bodil og Jon for en god og vel tilrettelagt tur. - John

 
Fugleliste: Det var ikke lige højsæson for fugle, men det blev alligevel til en længere liste, ikke mindst p.g.a. bidraget fra Egå Engsø. Listen fra Poul-Erik omfatter:
Havørn (2 stk.), Knopsvane, Troldand, Taffeland, Gråand, Blishøne, Grågås, Canadagås, Bramgås, Pibeand, Krikand, Lille Lappedykker, Vibe (mange unger), Hvidklire, Stær, Fiskehejre og mange måger. Øvrige bidrag fra turen: Musvåge, Spurvehøg, Lærkefalk, Skarv, Toppet Lappedykker og måske en Fiskeørn.

Se floraliste fra turen her (PDF).

Se billeder fra turen her.


Øtur til Sejerø - Søndag d. 21. august 2016

Med 46 deltagere (28 fra MN og 18 fra Øst) var der fuldt hus på denne bustur til Sejerø. Det blev en flot og varm sommerdag, med kun få skyer. Ved 10-tiden var vi landet på Sejerø, hvorefter turen gik sydover gennem Mastrup mod Revet. Ved Malurtvej stod mange af bussen for at gå de ca. 4 km. langs nordkysten ned til Revet. Det var en flot vandretur med mange forskellige planter, men tejsterne så vi ikke noget til, selv om de yngler i dette område. I modsætning til andre steder bor tejsterne her på Sejerø i huller i skrænten - måske gamle huller fra digesvaler.
Med en afstikker til øens højeste punkt Kongshøj (31 m) fik vi udsigt til nærmest hele Sejerø og omgivelser.
Trods ihærdig søgen fandt Jon ikke den sjældne Aks-Ærenpris (den var der på gennemgangsturen, men var nu helt visnet bort). Ved 12-tiden var alle fremme ved Revet, hvor bussen trods vejindsnævring ventede og fragtede os tilbage til havnen i Sejerby, hvor frokosten blev indtaget.
 
Ved kirken mødte vi den lokale guide og tidligere buschauffør på Sejerø - Lisbeth Enevoldsen. Kirken er fra 1200-tallet og vi fik dens historie med tilhørende skrøner om kirkeklokkerne og Slaget ved Svold, der måske foregik her på øen ???
Lisbeth underholdt os resten af turen med detaljer og historier fra Sejerø, heunder om museet, der nu er åbnet i den gamle købmandsbutik. Der er ca. 1000 sommerhuse, der er delvis skjult i beplantninger, og således ikke syner af meget i landskabet.
Vi nåede en tur nordover til Sejerø Fyr. På fyrbakken er der udsigt til bl.a. Odden, Hjelm og Samsø.
Herefter var det tid at køre til færgen for at nå afgangen 15:05. , Med godt en times sejltur og efterfølgende en times bustur kunne vi efter en skøn dag ca. 17:15 takke farvel i Ringsted.

De fleste fugle havde forladt øen for sæsonen, men lidt blev da til: Rørhøg, Ederfugl, Skarv og Stenpikker.

Så var gevinsten meget større på florasiden, og her kan i flæng nævnes: Almindelig Agermåne, Eng-Brandbæger, Klæbrig Brandbæger, Hjorterod, Skov-Hullæbe, Håret Høgeurt, Lugtløs Kamille, Almindelig Katteurt, Almindelig Knopurt, Mark-Krageklo, Krumhals, Nikkende Limurt, Læge-Oksetunge, Almindelig Pimpinelle, Krybende Potentil, Sankt Hansurt, Slangehoved, Blodrød Storkenæb, Svalerod, Almindelig Ager-Svinemælk, Almindelig Torskemund, Almindelig Æselfoder, Almindelig Bakketidsel og Almindelig Sandløg.

Se billeder fra turen her.

- John

 


Insekter i Allindelille Fredskov - Søndag d. 10. juli 2016

Femten regnvejrs-parate medlemmer mødte op på p-pladsen ved Haraldsted Forsamlingshus. Vejrudsigten var ikke god, men det var nu ikke meget regn vi fik på den 3 timer lange vandring i skoven. Vi startede med at se på stenen med skåltegn og "Fandens Kedel" - et jordfaldshul i den nordlige ende af skoven. Sten prøvede efter bedste evne at lokke insekter frem, det lykkedes også - men det var godt nok kun myg der reagerede på lokkeriet!

Ved hytten så vi en hvilende engrandøje med vingerne klappet sammen. På Mosstolen så vi en art måler hvile på et blad, med vingerne bredt ud.

Der var i øvrigt 4 individer af Rød Skovlilje, hvoraf de to havde nyligt visne rødlige blomster. Vi skød genvej gennem den vestlige del af skoven, så vi kunne studere jordbunden i det gravede hul. Ved Småskiftesø kiggede vi langt efter Flueblomsten, men den var som sunket i jorden, skønt arten havde rekord i år med 430 blomstrende individer.

Vi holdt en kort kaffepause ved Småskiftesø, hvor vi i øvrigt fandt nogle eksemplarer af Søblomme (Kugleformede geleklumper af blågrønbakterier) og en mellemstor løbebille.

Vi var tilbage ved forsamlingshuset ved 12-tiden. En dejlig - men noget insektfattig - tur. - Jon

Se billeder fra turen her.

 


Læg dyrene i seng i Zoo - Onsdag d. 22. juni 2016

Efter lidt til maven fik de 27 fremmødte en fantastisk rundtur i den zoologiske have. En meget entusiastisk guide - Louise - førte os rundt i verden. Sydamerika bød blandt andet på flotte røde Cariberflamingoer, hvoraf endda én havde en unge. Her var også Rød Ibis, Inkaterne og Chilepibeand. I Afrika var der løver (han, 2 hunner og 5 unger). Nordpå til Arktis med Spættet Sæl (der kan holde vejret i 30 min.), Sneugler, Rensdyr, Moskusokser, Brune Bjørne (med unger) og Ulve. Fra Californiens vestkyst kunne zoo byde på en søløve med sorte tænder, den kan man bl.a. se i havnen i San Francisco). De asiatiske elefanter nyder vist det flotte nye anlæg, der byder på flere udfordringer end det gamle. Elefanternes tandsæt skiftes ca. hvert tiende år, og da de har 5-6 stykker at gøre godt med sætter det jo en grænse for levealderen. Sydøstasien kunne også fremvise Skaberaktapir med unge. Fra Australien så vi Tasmansk grå kæmpekænguru (med unge i pungen), Vombat (der gerne vil gemme sig i de hule træstammer) og Tasmansk Pungdjævel, der får meget røde ører, når de er ophidsede, og kan føde op til 40 unger ad gangen. Da der kun er 4 patter vil der nok være kamp om maden.
Louise fortalte om, hvor meget Zoo gør for at aktivere og inspirere dyrene.
En rigtig vellykket aften. - John

Se billeder fra turen her.


Odsherred - Højby Sø og Nygård Sø - Søndag d. 12. juni 2016

En smuk sommerdag, hvor de 16 deltagere nød synet af Højbjerg- og Nygård Sø. Turen startede i Højby og gik ad stier langs den genoprettede Højby Sø. Her blev pumperne stoppet i 1990, hvorefter søen i løbet af tre år var gendannet som 120 år tidligere. Formålet med at genskabe søen var at sikre en naturtype med varieret flora og fauna, hvilket, som vi tydeligt så, er lykkedes. På den gamle befæstning Borren fra 1100-tallet blev der tid til en kaffepause inden turen gik videre til Nygård Sø, hvor frokosten blev indtaget.  Efter (næsten) enstemmig afstemmig besluttedes det at køre til Klintebjerg, der blev besteget.  Ikke mindst på skrænterne bag Klintebjerg kunne Jon finde et utal af spændende planter. Efter en ca. 2 km. rundtur her sluttede dagens program. Der blev registreret i alt 57 fuglearter, hvoraf dog ikke alle er medtaget i nedenstående fugleliste.

Se billeder fra turen her.

Se floraliste fra turen her (pdf), og fugleliste her (pdf).

 


 

Anden årstidstur til Højbjerg Skov - 7. juni 2016

I modsætning til første tur var det nu blevet rigtig sommer, så det blev en herlig tur på ca. 6 km. for de 9, der deltog i turen. Eneste minus var, at også myggene havde fundet ud af, at det var blevet sommer. - John

Se billeder fra turen her.

Se floraliste fra turen her (pdf).


Ravnstrup Sø - Mandag d. 30. maj 2016

På denne lune sommeraften mødte 28 op for at deltage i dette arrangement fælles med Kværkeby Fuglereservat. Jon Feilberg og Inger Nielsen bød velkommen og fortalte lidt om fugleværnsområdet, der tilhører Fugleværnsfonden.
Ud over selve reservatet er der et tilhørende område (gammel grusgrav og losseplads), der ejes af Næstved Kommune. Her græsser får, og der er bålhytte og shelter, der kan reserveres til overnatning.

Det blev en tur på ca. 2 km. ad stierne til søen med tilhørende fugletårn og fugleskjul. Den ret kraftige blæst gjorde det lidt svært at høre fuglene, men noget blev det da til: Nattergal, Gransanger, Havesanger, Munk, Stor Flagspætte, Rørsanger, Rørspurv, Sivsanger, Tornsanger, Gøg, Vandrikse, Løvsanger, Knopsvane, Blishøne, Gråstrubet Lappedykker.

Inden ”cowboy-kaffen” med kage holdt Jon ”planteparade”:
Benved, Vrietorn, Navr, Hyld, Solbær, Småbladet Elm, Baldrian, Svaleurt, Eng- og Mark-Forglemmigej, Ærenpris, Eng-, Feber og Høj-Nellikerod, Stinkende Storkenæb, Guldnælde, Døvnælde, Stor Fladstjerne, Hulkravet Kodriver, Korbær, Krybende Læbeløs, Lav- og Liden-Ranunkel, Eng-Kabbeleje, Dusk-Fredløs, Blære- og Top-Star, Hundegræs, Ager- og Dynd-Padderok, Skvalderkål, Vild Kørvel, Hulsvøb, Kær-Svovlrod og Tagrør.

Som afslutning var der brygget "cowboy-kaffe" i den flotte bålhytte. Det var en god gammeldags brygning af kogekaffe i en gryde over bålet og der var tilmed småkager til kaffen.

En herlig tur på godt 2 timer. - John

Se billeder fra turen her.

 


 

Gyldensteen Strand - Søndag d. 8. maj 2016

I strålende sol mødte 16 personer op ved Ringsted Station og fordelt i fire biler kørte vi mod Fyn og det nye naturreservat, hvor vi mødtes med yderligere 4 af foreningens medlemmer.

Jens Bækkelund, der er ansat på stedet som naturguide, tog imod os. Han startede med vha. billeder at fortælle historien om først reservatets inddæmning og senere om genetableringen af dels en saltvandsbugt og dels en ferskvandssø samt store våde engområder – alt sammen muliggjort vha. Aage V Jensens Naturfond.

Sammen med Jens så vi ud over det store vådmarksområde, hvor vi bl.a. så brushane, tinksmed, skeand, pibeand, troldand, krikand, gravand, strandskade, knopsvane, havterne mm. mens lærkerne sang over vore hoveder og en gøg også lod sig høre.

Derefter gik vi på det nye dige rundt om gården og så bl.a. så en stor flok klyder lette. Ved dæmningen mellem hhv. fersk- og saltvandsområdet fik vi set både gråstrubet og sorthalset lappedykker.

Efter en dejlig frokostpause i solen gik vi en tur langs kysten og tilbage gennem skoven og langs søen.

Vi havde fået anbefalet også at besøge Ølundgård, også et nyt reservat finansieret af ÅV Jensens fond. Det var en fantastisk oplevelse. Lige da vi Der var MASSER af fugle og vi kunne se dem meget tættere på end det forrige sted. Lige da vi ankom svømmede et par sorthalsede lappedykkere lige foran P-pladsen og mans vi var der blev der yderligere observeret både lille, toppet og gråstrubet lappedykker.

Tiden for turen blev overskredet, men vi havde haft en dejlig dag, som ikke mindst det fantastiske vejr bidrog til.

Se billeder fra turen her.


Første årstidstur til Højbjerg Skov - 25. april 2016

Det var et rigtigt køligt aprilsvejr med byger da 22 mødte op til den første årstidstur til Højbjerg Skov. Det blev en dejlig rundtur på ca. 5 km. over Gyldenløves Høj og forbi Højbjerg tilbage til parkeringspladsen. De første bøge var netop sprunget ud, så det varer vist ikke længe inden de lukker for anemonerne. Fra floralisten kan nævnes Fladkravet Kodriver, Almindelig Milturt, Ramsløg, Lund-Fladstjerne, Løgkarse og Desmerurt.
Inspireret af omtalen i Dagbladet var der en del nye ansigter med på turen. De fik udleveret foreningens program, så mon ikke det giver nogle nye medlemmer.

Se billeder fra turen her


Anemonetur til Suserup Skov - Lørdag d. 16. april 2016

Vi var 14 på denne tur i dejligt let skyet vejr. Vi parkerede ved Suserupgård og gik derfra en rundtur i skoven, som er vild og ret ufremkommelig. Utallige grene og stammer ligger hen over stierne, så skovgæsterne må søge nye veje rundt om de væltede træer. Gul Anemone og Hvid Anemone var hyppige men Blå Anemone så vi kun et enkelt sted. Vi så på forskellen mellem Hulrodet Lærkespore og Liden Lærkespore. Vi fandt desuden mange ”kårede” bøgetræer, der på grund af særlig gode egenskaber for ca. 150 år siden blev mærket med et flot svunget ”Z”, så man kunne samle frø fra disse træer. Vi så tomterne efter både Suseruplaboratoriet og kroen, den sidstnævnte kendes på masseforekomst of Ramsløg. Da vi kom ud af skoven fortsatte vi naturstien rundt, forbi Susås udløb i Tystrup Sø og videre til fugleskjulet, hvor frokosten blev indtaget. I mosen foran skjulet var der Skeand, Pibeand, Gravand, Gråand, Fiskehejre og Grågås. Der sås usædvanlig mange Troldænder i Tystrup Sø. Det trak op til regn, så vi sluttede allerede ved 13-tiden.

Se billeder fra turen her.


Til toppen.



2015 - 2016

Allindelille Fredskov - Vrangeskov 1 - Roskilde Fjord - Ravnstrup Sø - Vrangeskov 2 - Nekselø - Allindelille Fredskov - Langeland - Vrangeskov 3 - Rügen - Avnø - Foredrag om Gyrstinge og Haraldsted Sø - Tissø og Glenter- Indtryk fra Sri Lanka - Vrangeskov 4 - Generalforsamling


Generalforsamling - Torsdag d. 4. februar 2016

Se Referat, Årsberetning og Årets regnskab (alle i PDF format).

 


Fjerde årstidstur til Vrangeskov - Lørdag d. 23. januar 2016

Trods det fine vintervejr var det småt med tilslutning til turen. De 3 deltagere fik dog en herlig tur i den sneklædte skov.

 


Indtryk fra Sri Lanka - Foredrag ved Jette og John - 12. januar 2016

Vores lokale globetrottere øser igen ud af deres fantastiske oplevelser og viser deres flotte billeder. Denne gang fra Sri Lanka, som de besøger i efteråret 2015.

Ca. 35 mødte op til foredraget, hvor Jette fortalte og viste billeder fra deres Fotosafari til det ukendte Sri Lanka i november 2015. Øen er ca. 1½ gange større end Danmark og har 21 millioner indbyggere. Det var primært en fototur, så de  24 deltagere var veludstyrede hvad det angik.
Først gik turen til Sinharaja Regnskovreservat, der byder på 50% af landets endemiske arter. Efterfølgende gik det til den kendte Yala Nationalpark. Tre dage var der reserveret til denne park, hvor der indgik 6 safariture i åbne jeeps. Blandt høsten her kan nævnes: leopard, elefant, languraber, læbebjørn og en mængde fuglearter, hvor nok påfuglen var den dominerende. Udawalawe Nationalparken har en stor population af elefanter, hvilket også fremgik af de viste billeder. Sri Lanka elefanten ligner den indiske, men er lidt mindre og har kun små eller ingen stødtænder.
Fra havnebyen Marissa var der hvalsafari med sigte på blåhvaler, det blev der dog ikke til, men i stedet marsvin og spækhugger.

 


Tissø og glenter - 28. november 2015

I de senere år har mange røde glenter om vinteren samlet sig ved solnedgang i højdedraget omkring Buerup for at sætte sig til ro for natten. Det er et flot syn! Det skal vi - med lidt held se!

Sammen med Kværkeby Fuglereservats Venner var der 13 deltagere i denne glentetur til Tissø.

Der blev gjort et lille holdt ved Tissø, hvor der var gæs, et par hejre, gråænder, lidt troldænder. Herefter gik turen rundt om søen og gjorde stop ved Åmose, hvor Arne havde set glenter. Her var der opholdi i ca. time. Mens man ventede på glenterne, blev observeret hvispevåge, blå kærhøg,  og vandrefalk.

Solen var nu gået ned og så kom glenterne, en efter en. De havde udset sig en lille gruppe birketræer, ca. 1000 m fra vejen. 

Efter en ½ time var der talt 50 glenter. Pludselig brød alle fuglene op og 1/3 fløj væk. Arne mente, at de havde to overnatningssteder. Åmose og i Buerup.

Med denne fantastiske oplevelse på nethinden og med mørket over os , takkede vi for turen og kørte hjem.
 


 

Foredrag: Naturen ved Gyrstinge og Haraldsted Søer ved Jon Feilberg - 10. november 2015

I forlængelse af årstidsturene til Vrangeskov ved Haraldsted Sø ser vi på den spændende natur omkring kommunens nyerhvervede søer, Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø.

Selv om det var Mortens Aften mødte 20 op for at høre Jon fortælle om og vise billeder fra de to søer. Sammenligning af de gamle billeder fra 1945 og de fra 2015 gav et godt indtryk af, hvor meget naturen ændres på en forholdsvis kort årrække.

Jon viste også billeder af nogle af de mange mere eller mindre sjældne planter i området så som: Brun Fladaks, Kær Fnokurt (billedet), Hvidgul Skovlilje, Langsporet Gøgelilje, Tyndakset Gøgeurt, Skelrod, Skov-Vikke og Sort Fladbælg.

Fra Langelandsturen var der overskud af rødvin, så der var et glas til alle fremmødte.


Rovfugle og sæler ved Avnø - Lørdag d. 10. oktober 2015

Vi skal besøge det forhenværende øvelsesterræn for småfly. Fra det gamle kontroltårn er der fin udsigt over Dybsø Fjord. Vi skal også vandre en tur langs kysten, hvor vi forhåbentlig skal se sæler.

I det flotte efterårsvejr mødte 19 ved 10-tiden op ved Avnø Naturcenter for at deltage i turen. Først besteg vi tårnet og kunne herfra overskue området. Af de mange skarpe øjne blev der bl.a. observeret: tusindvis af bramgæs, 2 siddende havørne, svaner, viber, skarv, stær, ryler og sæler i fjorden mod Knudshoved Odde.
Efterfølgende gik vi den røde rute, der ud over ovennævnte kunne byde på: vandrefalk, hvepsevåge, storspove, pibeand, alm. ryle og hjejle. Vi så også, at havørnene fik tag i en bramgås.
Frokost blev indtaget i Naturcentret (så varmt var der nu heller ikke ude i det fri). Herefter tog vi den blå rute, og nød solens varme ved shelterpladsen i Nokkeskoven.

En herlig tur, der nok især huskes de tusinder af bramgæs på jorden, i vandet og i luften. - John

Se billeder fra turen her.


Fire dage på Rügen - 1. - 4. oktober 2015

Torsdag

Lidt før kl. 7 mødtes 36 personer på Ringsted Station klar til fire dages oplevelser på Rügen med Bodil og Jon som særdeles velforberedte rejseledere.

Vi sejlede med færgen fra Gedser til Rostock. Fortsatte østover i retning mod Stralsund. Undervejs kom vi forbi rigtig mange marker, hvor store flokke af traner stod og fouragerede. Fantastisk syn.

Ad små veje endte vi ved et fugletårn ved Günzer See, hvor man fodrer tranerne. Der var rigtig mange traner i luften hele tiden og fra tårnet kunne man se ind over et område, hvor tranerne også stod. Utroligt spændende at betragte.

Vi fortsatte til et Tranecenter i nærheden. Her så vi en film om traner i Europa.  Derefter kunne man studere udstillingen.

Så fortsatte turen forbi Stralsund og ind på Rügen. Vi nåede Putbus midt på eftermiddagen. Det er en meget fin by, hvor alle huse er hvide – og hvor der står højstammede roser foran alle facader. Vi gik en tur i slotsparken, hvor der vokser mange specielle gamle træer.

Hen under aften nåede vi til Park Hotel i Bergen, hvor vi skulle bo.

Fredag

Efter en god og rigelig morgenbuffet var der afgang med bussen 8.45.

Vi kørte op til det nordøstlige hjørne af øen ved Sassnitz – Rügens pendant til Møns Klint. Vi gik en dejlig tur på 1½ time. Nogle nede på stranden andre oppe på klinten.

Derefter videre til Königsstuhl i Jasmund Nationalpark. Her var et formidlingscenter med film om kystskove og en meget informativ udstilling. Det var også her, der var en formidabel udsigt over klinten. Og det var her i strålende solskin, vi indtog vores udmærkede madpakker, som hotellet havde udstyret os med.

På nordøen ligger byen Altenkirchen, som er opkaldt efter kirken, som Valdemar den Store lod opføre i samme periode som Sct. Bendts kirke i Ringsted. Ligheden er da også slående.

Kl 17 gik vi i Breege om bord på et skib, som sejlede os langt ud i Grosser Jasmund Bodden. Nogle hundrede meter fra rør og siv blev skibet liggende en times tid. Så var det bare at vente på, at tranerne kom flyvende ned mod søen.

Og det gjorde de. I store og små flokke kom de svævende ned mod vandet, hvor de overnatter stående i sikkerhed.

Det var et fantastisk syn og takket være de mange teleskoper, der var med på turen, fik vi alle mulighed for at se forestillingen på ganske nært hold. Tusind tak for det J. Det var oven i købet den flotteste solnedgang, så lyset faldt perfekt på tranerne.

På sejlturen tilbage til Breege var der lysbilledforedrag med nogle virkelig flotte billeder af traner – og rigeligt meget foredrag…….

Lige på havnen lå et fint spisested, hvor vi fik serveret suppe og kylling da vi kom i land. Klokken var henad 22.30, da vi nåede hotellet efter en fantastisk dag.

Lørdag

Hele formiddagen var der tæt tåge, men vi kom da – lidt forsinkede - med en turbåd fra Lauterbach ind i Biosphärenreservatet Südostrügen.

Her gik vi en tur i et terræn, der minder meget om Mols Bjerge. På kroen ”Inselwind”, som er et vældig charmerende sted i Gross Zicker, ventede en lækker gullashsuppe på os.  Mens vi spiste brød solen endelig igennem og resten af dagen var det henrivende vejr. Sol og helt vindstille.

Derefter fortsatte vi med bus til Baabe. Her var der omstigning til ”Rasender Roland”. Et damptog med max hastighed 30 km/timen på smalt spor. Nogle forsøgte at sidde i den åbne vogn, men de fleste opgav og kom i læ for røg og damp.

Vi stod af ved ”Jagdsloss” midt i skoven. Her ventede en flot travetur op gennem skoven til slottet, som ligger 107 m.o.h. – og eftermiddagskaffen med en kæmpe stor kage.

Så var der mulighed for at komme ind og se slottet og tårnet (147m o.h.). Det var ikke så mange, der nåede helt op i tårnet, da en af deltagerne fik et ildebefindende på trappen, så den blev midlertidigt lukket. Heldigvis kunne han efter et stykke tid selv gå ned igen.  

Da vi forventede, at dagens program nu var udtømt, havde Sune, vores dygtige chauffør, en lille overraskelse i ærmet. Han kørte bussen ud til Prora. Her så vi en del af de 4,5 km betonlejligheder i 5 etager, som Hitler i trediverne lod opføre som ferieboliger til tyske arbejdere. Noget er ved at blive renoveret til luksuslejligheder, andet bliver brugt til kunstudstillinger, og den nordlige del ligger i ruiner, efter at russerne forsøgte at sprænge det i luften, men måtte opgive da der nok er for meget cement i betonen.

 Egentlig var det kun personbiler, der måtte køre frem til byggeriet, men som Sune (chaufføren) sagde, så kunne han ikke tysk, så han kørte ind – og bakkede ud igen. Cool.

 

Søndag

Efter at have tjekket ud var der planteparade, og så bød formiddagen på tur ud til Nonnense, Rügens mest fuglerige sø. Der var også rigtig mange fugle på vandet. Nogle deltagere var heldige at se en sølvhejre og andre en havørn. Mange gik de fem kilometer rundt om søen. Flot tur i halvdiset vejr.

Så kørte vi til Lietzow og spiste frokostpakker på en fin plads med mange borde og bænke. Det var også her Henning endelig kunne komme ud at bade ;-), da det nu var blevet solskin.

Stralsund var næste stop. Her havde vi et par timer til at se på den gamle Hansestad. Der var en vældig flot fritstående rådhusgavl og en stor kirke, som var under renovering. I øvrigt var der høstmarked i byen, så der var en masse boder og kæmpe landbrugsmaskiner på Torvet og butikkerne i gågaden holdt åbent.

Klokken 15.30 samlede Sune os op igen og turen mod Rostock forløb planmæssigt, så vi nåede færgen i god tid. Under overfarten sad vi i Restauranten, hvor der var bestilt ”all inclusive” til os. Det var lækkert.

Vi nåede Ringsted Station ca. 21.30 lidt trætte og helt fyldt op af gode indtryk efter en fantastisk dejlig, spændende og veltilrettelagt tur.

- Ellen

Se billeder fra turen her.

Se floraliste fra turen her (PDF).


Tredje årstidstur til Vrangeskov - 10. september 2015

Vandretur i Vrangeskov, til dels på de nye stier, som LAG Ringsted har givet støtte til.

På denne lune efterårsaften mødte 12 op til turen i Vrangeskov. Vi fik en fin tur ad oplevelsesstien ud til Roskildevej. Her kom Bodil og sørgede for transporten tilbage til startstedet. Jette og John gik dog tilbage, for at se om grævlingerne mon skulle være kommet efter mørkets frembrud, men der var desværre ikke noget spændende at høre eller se.

I det begyndende efterår, var der måske ikke så meget nyt at se, men lidt har da også ret: en død spidsmus, Vandkarse, Kvalkved, Galtetand, Tveskægget Ærenpris (med galle), Hjertegræs, Smalbladet Timian, Vild Hør, Benved og Kalmus (den er steril, og i Norden er der kun hunplanter).

 Bortset fra et par regndråber var den en flot aften. - John

 

 

 

 


Øtur til Langeland - d. 22. - 23. august 2015

Sammen med Natur Øst skal vi i år besøge Langeland, der er så stor, at 2 dage er påkrævet. Det er første gang den traditionelle øtur varer 2 dage!
Lørdag kører vi med få stop direkte til Botofte Skovmose på den nordlige del af øen, hvor vi indtager den medbragte frokost. Derefter kører vi til Hov på nordspidsen, hvorfra der er en flot udsigt over Bæltet til Storebæltsbroen. Om eftermiddagen indkvarterer vi os på Hotel Rudkøbing Skudehavn.
Søndag kører vi til sydspidsen af Langeland, Dovns Klint, hvor de vilde heste kan ses. Vi skal også besøge Tryggelev Nor tæt derved. Kl. ca. 15 vender vi næsen hjemad.
På Langeland kan vi forvente mange rastende og trækkende vade- og rov-fugle samt en række sjældnere planter.

Det blev en varm og solrig weekend, hvor 40 fra Natur Øst,  MidtNatur samt vores gode chauffør Sune tog en weekendtur til Langeland. Efter knap 3 timer nåede vi Botofte tæt ved Tranekær. Her var der ud over frokost tid til at studere fuglene i søerne og selv en havørn gav opvisning for os. Videre til Bøstrup Kirke med granitrelieffer i muren. Der var skovhullæbe i gruset, men ellers var kirken lukket. Efter lidt overvejelser - slotsmøllen i Tranekær var under restaurering - gik det nordpå til Hov, hvor en hel del benyttede lejligheden til et bad i Storebælt. Ved 16-tiden var vi fremme ved hotellet i Rudkøbing, hvor der var tid til en bytur inden middagen kl. 18:30. Senere var der samling i billardstuen med udskænkning af drikkevarer.

Søndag blev indledt med Planteparade ved Jon, der gennemgik lørdagens florahøst. Sydover til Gulstav Mose og Dovns Klint. Vi så de vilde heste (Exmoor ponnier), samt en hel del trækfugle (hvepsevåger), men trækket var vist ved at være på slutningen. Fra Bruns Banke var der flot udsigt over bl.a. Kelssnor. Digesvalerne ved Dovns Klint havde travlt med at fodre ungerne, der var lige ved at forlade rederne. Atter nordover til Tryggelev Nor, hvor vi spiste den medbragte madpakke, mens Sune løste opgaven med at få vendt bussen på alt for lidt plads. Fra fugleskjulet ved Tryggelev Nor havde vi den store oplevelse, at se en fiskeørn fange en fisk i søen. Der var mange fuglearter såvel her som i det nærliggende Salme Nor. På vejen retur mod Rudkøbing blev der også tid til et ophold ved Nørreballe Nor. Her var meget modlys, men en hel del arter blev dog føjet til listen også her.

Som overraskelse var der kaffe og kage på "vores" Hotel Rudkøbing Skudehavn, inden hjemturen med ankomst til Ringsted ca. 18:15.

Se flora og fugleliste fra turen (pdf).

Se billedgalleriet fra turen.


 

Insekt- og blomstertur til Allindelille Fredskov - Onsdag d. 5. august 2015

Vi skal se på Allindelille Fredskov med ”andre briller” end vi plejer. I dag viser Steen Lund os skovens insekter og de blomster, som insekterne fouragerer i. Vi håber også at se nogle af skovens mange sjældne planter.

I den solrige og varme sommereftermiddag mødte 18 op for at se, hvad skoven kunne byde på af insekter og planter. Steen lagde dog ud med, at det var et dårligt insektår, men lidt forskelligt fandt han og Jon dog frem til. Af insekter kan blandt andre nævnes: Brun mosaikguldsmed, Kejserkåbe (hvis larver kræver violer at leve på), Lille kålsommerfugl, Nældesommerfugl, Eng randøje, Nymfe af Grøn bredtæge, Grøn sumpcikade, Hasselbladruller (rød bille), Gamma-ugle, Grønåret kålsommerfugl, Stor slørvinge, Grøn kejserkåbe, Sydlig blomsterbuk, Skorpionflue og Almindelig kobbervandnymfe i parring.

Der blev dog også lidt fra floraen til Jon: Liden Vintergrøn, Forskelligblomstret Viol, Rød Skovlilje, Skov-Galtetand, Blåtoppet Kohvede, Angelik, Liden Torskemund (pionerplante på det ryddede område) og Fruebær (bær minder om ribs).

Se billedgalleriet fra turen.


Nekselø - Søndag d. 21. juni 2015

Nekselø er en lille naturperle. Vi går den bakkede ø rundt, så turen er ikke for gangbesværede. Fuglelivet er betagende og der findes mange sjældne blomster på øen. Vi indtager frokosten på en bakkeknold med udsigt, sol og læ - om muligt!
PS. Der er ingen butik på Nekselø!
 

Det blev en herlig dag for de 24 deltagere på Nekselø-turen. Vejret var med os, og de ca. 5 timer vi brugte til turen rundt på Nekselø, gik i behagelig temperatur og med kun lidt blæst. Øen er kendt for sine klokkefrøer, som vi hørte, men ikke så. Der var dog så meget andet spændende at muntre sig med. I dag bor der omkring 25 mennesker på øen, og selv om der ingen butik er, lykkedes det dog at købe is i "selvbetjenings" restauranten.

Blandt de mange fugle kan nævnes: Rødrygget Tornskade, Skeand, Stær, Tornsanger, Strandskade, Hættemåge, Knarand, Troldand, Lille Lappedykker, Grågås, Tårnfalk, Landsvale, Toppet Skallesluger og Edderfugl.

På Nekselø er der mange sjældne planter, og Jon udpegede mange for os. Det var ikke mindst utroligt, hvor udbredt den giftige Skarntyde var, ligeledes imponerede de store marker med Ager-Kohvede og en enkelt gøgeurt (kødfarvet) blev det også til. - John

Se den omfattende floraliste (pdf).

Se billedgalleriet fra turen.


Anden årstidstur til Vrangeskov - Torsdag d. 18. juni 2015

Vandretur i Vrangeskov, til dels på de nye stier, som LAG Ringsted har givet støtte til.

På denne noget kølige (11-12 ºC) "sommeraften" mødte 12 op til turen i Vrangeskov. Der er mange listige stier (incl. mountain bike ruterne), så vi varierede den lidt fra forrige gang. Fuglene sang omkring os, men gemte sig ellers i bladløvet.
Fra floralisten kan nævnes: Nordlig Lund-Fladstjerne, Sort Fladbælg, Skov-Fladbælg, Rundbælg, Håret Høgeurt, Farve-Gåseurt, Sød Astragel, Stivhåret Hønsetarm, Skovjordbær, Skov-Vikke, Tveskægget Ærenpris, Almindelig Høgeurt, Almindelig Brunelle, Spring-Balsamin, Småblomstret Balsamin, Skov-Skræppe, Knoldet Brunrod, Skov-Galtetand, Skovsalat, Almindelig Hulsvøb, Enblomstret Flitteraks, 3-delt Egebregne, Nælde-Klokke, Haremad (ligner Skovsalat), Krybende Læbeløs, Almindelig Mangeløv og Alpe-Ærenpris.

Trods dagens mange regnbyger, holdt det tørt under vores tur. - John


Ravnstrup Sø - Mandag d. 1. juni 2015

Sammen med Kværkeby Fuglereservat skal vi på besøg i dette fine lille naturreservat. Medbring drikkevarer.

Der var med 30 deltagere stor tilslutning til dette arrangement fælles med Kværkeby Fuglereservat. Inger Nielsen bød velkommen og fortalte om reservatet, der tilhører Fugleværnsfonden. De er 11 i arbejdsgruppen, der gør et stort arbejde med naturpleje. Ud over selve reservatet er der et tilhørende område (gammel grusgrav og losseplads), der afgræsses af får, og hvor der ligeledes findes shelter og bålhytte.

Det blev en tur på ca. 2 km. ad stierne til søen med tilhørende fugletårn og fugleskjul. Der var mange fugle at høre og se i flæng kan nævnes: Sangdrossel, Stor Flagspætte, Munk, Grønirisk, Gærdesmutte, Gærdesanger, Ringdue, Rørspurv, Nattergal, Spurvehøg, Grønbenet Rørhøne, Løvsanger, Tornsanger, Gulspurv, Havesanger, Gransanger, Knopsvane, Blishøne, Gråstrubet Lappedykker, Taffeland, Gråand, Musvåge og Rød Glente.

Inden kaffen gennemgik Jon, hvad han havde fundet af spændende emner til floralisten: Guldnælde, Stinkende Storkenæb, Vrietorn, Kalkved, Eng-Nellikerod, Høj Nellikerod, Fjeld-Ribs, Solbær (er egentlig en moseplante), Vild Kørvel, Dynd-Padderok, Feber-Nellikerod, Lav Ranunkel, Benved, Bingelurt, Eng-Kabbeleje, Kragefod, Skovmærke, Fladstjerne, Forglemmigej, Nyrebladet Ranunkel, Krybende Læbeløs, Kulsukker, Engkarse, Svaleurt (med gul mælkesaft), Døvnælde, Stor Nælde og Desmerurt.

Som afslutning var der brygget "cowboy-kaffe" i den flotte bålhytte. Det var en god gammeldags brygning af kogekaffe i en gryde over bålet og der var tilmed småkager til kaffen.

En fin tur på ca. 3 timer i godt vejr. - John

Se billederne fra turen


Vandretur langs Roskilde Fjord - Søndag d. 17. maj 2015

Vi går fra Strandgade i Roskilde ud langs fjorden mod vest til Boserup Skov og retur via Skt. Hans og småstier. Frokosten indtages ved naturcentret midt i skoven. Turen er på små 10 km.

Vi var otte der mødtes på Toftebakken nær Sct. Hans. Herfra gik vi – landværts – til Naturcentret i Boserup Skov, hvor vi indtog vores frokost. Herfra vandrede vi tilbage gennem skoven forbi Bistrup Parcelgård langs fjorden. Vejret var køligt, blæsende og mest solrigt og - i modsætning til mange andre Sjællændere – undgik vi regnen.

Det var en meget smuk tur med mange flotte udsigter og spændende naturtyper. På en grøftekant ved Bistrup blomstrede Femtunge overdådigt. Det er en sjælden ”herregårdsplante” der minder om en Oksetunge. I en sumpskov nær skoven voksede der utallige eksemplarer af Ægbladet Fliglæbe, en grønlig og uanseelig orkide. Ved naturcentret så vi en hundredtallig bestand af snylteplanten Skælrod lige ved den udvidede P-Plads.

Der blev set - og hørt - over 40 forskellige fuglearter, bl.a. en Gul Vipstjert langs fjorden.

Jon

Se billederne fra turen


 

Første årstidstur til Vrangeskov - Torsdag d. 16. april 2015

Vandretur i Vrangeskov, til dels på de nye stier, som LAG Ringsted har givet støtte til.

Til vores første årstidstur i Vrangeskov var der stor tilslutning, idet hele 25 mødte op for at få en dejlig tur på de nye stier i skoven (inkl. en hemmelig sti for børnene). Foråret er godt på vej, og vi så endda udsprungne blade på nogle små bøgetræer. Fra floralisten kan nævnes: Hulrodet Lærkespore, Guldstjerne, Lungeurt, Desmerurt, Skovsyre, Skælrod (ret sjælden rodparasit), hvid-, blå- og gul-anemone, Lund-Fladstjerne, Bingelurt, Milturt, Fladkravet Kodriver og Eng-Kabbeleje. En træløber (fugl) kunne skoven også byde på. Der var også fugle i Haraldsted Sø, men alle på ret lang afstand.

En herlig aftentur på 2 timer. - John

Se billederne fra turen


Aftentur til Allindelille Fredskov - Tirsdag d. 7. april 2015

Vi starter - som sædvanlig - med en tur til Allindelille Fredskov, der har ændret udseende i flere centrale områder pga. naturpleje. Håbet er, at de lyskrævende, sjældne planter og dyr vil trives og nyde fremme på de åbne sletter. Vi har lagt turen tidligt, så vi forhåbentlig rammer det flotteste anemoneflor.
 

På en lidt kølig forårsaften møde 22 op til en frisk tur i den spændende skov. Det var tydeligt at se, at der i årets løb er gjort et stort arbejde med oprydning og naturpleje. I Langebjerg Skov var der stadig penge i skålstenen. Ravnene hilste os velkommen. Floralisten fra turen kan bl.a. byde på: blå-,  hvid anemone (de gule så vi ikke noget til), Liden Vintergrøn, Guldstjerne, Bingelurt, Dansk Arum (giftig og tidligere benævnt Ingefær), Kodriver, Skavgræs (der elsker kildevæld) og blomstrende Peberbusk. Jon fortalte om Danmarks sjældneste orkide - knælæbe, der med års mellemrum dukker op af mulden (han havde sidst set den i 2006).

I Småskifte Sø (fra 1984) var der Blishøns og Gråstrubet Lappedykker, men tudserne var i modsætning til sidste år endnu ikke kommet frem fra vinterhiet. Vi så også spætmejse og hørte en flok vindrosler (sikkert på træk, da de normalt ikke yngler i Danmark).

Turen varede knapt 2 timer. - John

Se billederne fra turen



Til toppen


2014 - 2015

Allindelille Fredskov - Allindemagle Skov - Ryegaard Dyrehave - Elbækengen - Hedeland - Allindemagle Skov 2 - Øtur til Tåsinge - Weekendtur til Sønderjylland - Allindemagle Skov 3 - Rundtur til fortidsminder - Foredrag om krybdyr og padder - Foredrag om Naturen i Alaska - Aftentur til Den Blå Planet - Generalforsamling


Generalforsamling - Onsdag d. 4. februar 2015

Se referat (PDF) og foreningens regnskab 2014-15 (PDF).

 


Aftentur til Den Blå Planet - Mandag d. 19. januar 2015

Vi har bestilt en rundvisning på museet fra 18.00 til 19.15. Vi får de gode forklaringer der, hvor almindelige gæster kommer, men ser også steder, hvor der ellers ikke er adgang for offentligheden. Efter rundvisninger kan vi selv nyde museet indtil det lukker.

Selv om DSB gjorde transporten noget besværlig ved at aflyse det planlagte tog, nåede alle 25 frem til rundvisningen kl. 18. Vi fik en spændende omvisning med gode forklaringer af guiden - Sara, der var startet som balletdanserinde, men det gik i "fisk" efter et benbrud. Fra ferskvand, til saltvand, kolde, og varme vande ja selv en regnskov har de. Der var hajer, rokker, en masse andre mere eller mindre eksotiske fisk, slanger og krokodiller, jo der manglede ikke meget. Hammerhajen var nu ikke så stor endda, selv om den ifølge Sara kostede 100.000 kr.! Bag kulisserne fik vi set lidt af teknikken og hvad de ellers gemmer af spændende ting der, f.eks. en ret stor og klog blæksprutte (med 9 hjerner). Den gerne ville gerne på springtur og se efter lækkerbiskner i nabobassinerne.
Man kunne nok bruge flere timer på nøjere at kigge på alle de mange spændende sager.
En spændende og lærerig aften.


Lysbilledforedrag om naturen i Alaska - Tirsdag d. 6. januar 2015

Jette Bjerregaard og John Kristensen har igen været på langtur, denne gang til Alaska. De fortæller om deres mange spændende oplevelser. Foredraget er som sædvanlig ledsaget af mange flotte lysbilleder.

Der var stort fremmøde (ca. 55) til det spændende foredrag, som Jette Bjerregaard holdt om sommerens tur til Alaska. De havde i en måned kørt rundt i bil med overnatning i telt. Der var imponerende billeder af såvel naturen, som bjørne og de hvidhovede havørne.

 

 

 


Lysbilledforedrag om krybdyr og padder i Danmark - Torsdag d. 6. november 2014

Henrik Bringsøe gennemgår de danske - og især de sjællandske - arter og fortæller om truslerne mod dem. Han fortæller om egne oplevelser med dyrene og fortæller, hvor vi selv har gode muligheder for at opleve dem.

For de ca. 20 fremmødte blev det en lærerig og spændende aften, hvor Henrik ledsaget af imponerende billeder fortalte om alle de danske salamandre (lille, stor og bjerg), firben (mark og skov), frøer (butsnudet, spidssnudet, klokke, løg, løv, spring og grøn), tudser (skrub, grønbroget og strand) og slanger (stålorm, snog og hugorm samt glatsnog, der dog nok ikke er i Danmark).

 

 


Rundtur til Ringsteds fortidsminder - Lørdag d. 4. oktober 2014

Vi besøger udvalgte gravhøje i kommunen. Fortidsminderne har længe stået som ”urørt skov”, men i de sidste 5 år er næsten alle plejet. Der er offentlig adgang til en del af dem.

I strålende sol var vejret var rigtigt med os på denne efterårstur rundt til nogle af Ringsteds fortidsminder. Med 14 deltagere kørte vi i kortege ca. 72 km. rundt til de af Jon udvalgte steder. Det blev nærmest  en tur i kommunens yderkant. I rækkefølge besøgte vi: gravhøjen Klokkerhøj i Kværkeby, langdyssen Oldenæshuse ved Ebberup, dysse/jættestue på Allindemaglevej, langdysse i Gyrstinge, hvor der blev tid til kaffe- frokost-pause. Videre gik det til rundhøjen Hagbards Høj ved Sigersted. Det var nok turens flotteste, der ydermere bød på mange blomster, en ildfugl og en græshoppe. Sidste punkt på turen var Ringsteds gamle rettersted Galgebakken mellem Ringsted og Høm, den ligger dog i en privat have, så det tilvoksede sted måtte betragtes på afstand. Fra floralisten kan nævnes: Gyldenris, Blåmunke, Høgeurt, Skov-Hullæbe, Bakke-Nellike, Tjærenellike, Mat Potentil, Hedelyng, Lyng- og Vår-Star og Bredbladet Timian. - John

 

 


Allindemagle Skov 3. årstidstur - Tirsdag d. 23. september 2014

På denne smukke efterårsaften mødte 12 op til den sidste årstidstur.  Blomsterne er jo på retur, men en hel del blev da til og hertil ikke mindst en masse svampe.  Kaffepausen blev holdt i skoven med udsigt over søen, hvor en masse grågæs kom forbi på deres vej til natlogiet. I og ved Gyrstinge Sø så vi også: Spurvehøg, Toppet Lappedykker, Gråænder, Skarv og Fiskehejre samt skaller fra malermusling. Flora- og svampelisten omfattede bl.a.: Dunet- og Lodden Dueurt, Fladbælg, Fredløs, Gyldenris, Hjortetrøst, Høgeurt, Kattehale, Liden- og Smalbladet Klokke, Merian, Korbær (som mange smagte), Vinge Perikon, Sværtevæld, Kransbørste, Rød-, Snehvid-, Kam- og Kugleknoldet Fluesvamp,  Skørhat, Mælkehat, Svovlhat, Bruskbold, Kæmpe Knippe Poresvamp, Sneglehat, Huesvamp, Kølle-stødsvamp, Glimmer-blækhat, og Birke-rørhat. - John

 


Weekendtur til Sønderjylland - Fredag d. 12. - søndag 14. september 2014

Fredag

Kl. 8.02 startede bussen med 26 ”midtnatur’er” og Anders ved rattet. Der var forholdsvis tæt tåge, men på Fyn lettede det og resten af dagen var der strålende sol.
Efter et toiletstop ved Kildebjerg var Christiansfeld målet. Her gik vi en tur og så på den fine gamle Brødremenighedsby, hvor husene fra byens grundlæggelse stort set står som dengang. I Salen – deres store kirke - traf vi en af brødrene, der fortalte lidt af hvert om livet som brødremenighed i dag og om kirken, der pga. sin fine akustik ofte benyttes som koncertsal.
Vi så også Gudsageren, kirkegården, hvor man stadig følger den gamle skik med at begrave kvinder til højre for indgangen og mænd til venstre. Grave sløjfes aldrig, alle har samme type sten og disse er nummereret fortløbende.
Herfra kørte vi til Haderslev, hvor vi gik en tur ved – og nogle omkring - søen Hindemade. Det er et af Danmarks allerførste naturgenopretningsområder og fremstår i dag som et meget idyllisk sted med masser af fugle bl.a. lappedykkere, ænder, gæs og skarver.
Så gik turen mod vest. Vadehavscenteret var næste punkt. Her så vi foruden udstillingen så en film om Vadehavet og ikke mindst de stormfloder, der har præget området gennem tiden.
Så var det tid til at se, hvor vi skulle bo. Vi blev indkvarteret på Skærbæk Kursus- og fritidscenter i 4-mandshuse.
Efter en mindre pause, gik det mod det, der nok blev dagens højdepunkt: Sort sol.
Lige syd for grænsen mødtes vi med naturvejleder Hans Tonnesen og han vidste lige, hvorfra vi kunne se stærene uden at mokke med for mange andre, der ville det samme. Og vi fik virkelig en fin placering til det skue, der ventede os. Stærene var eksemplariske og dansede for os og samtidig havde vi den mest fantastiske solnedgang – perfekt! Der var også i tusindvis af landsvaler, og vi så sølvhejre, rørhøg, fiskehejre, vibe, troldand, pibeand, skeand, knarand, dobbeltbekasin, brushøns mm.
Det blev sen aftensmad, da vi vendte tilbage og alle var vist godt trætte – ingen bowlede den aften.

Lørdag

Efter morgenmad og planteparade gik turen mod Rømø. Igen havde vi strålende sol hele dagen. Første stop var på dæmningen, hvor vi inden bussens dør åbnedes så storspove, rødben og stenvender ganske tæt på. Da vi kom ud af bussen var det især skarver, ryler og gæs vi så. Men også to havørne sad på jorden og kunne nærstuderes gennem Jons nye teleskop.
På Rømø kørte vi først mod nord og gjorde et stop ved Juvrediget, som beskytter østkysten. Derefter besøgte vi Kommandørgården, tidligere ejet af samme familie i mange generationer og beboet indtil ca. 1950. Det har i perioder været en velhavende gård, dels pga. hvalfangst men også pga. handel med Tønderkniplinger. Nu er gården museumsgård under Nationalmuseet.
Herfra kørte vi til Lakolk, hvor de fleste gik den ca. 1 ½ km ud over forstranden til vandkanten. Selvom det er september var der mange turister især campingvogne, der også var kørt helt ud til vandet. Weekenden inden havde der på stranden været dragefestival, og der var stadig mange drager og nogle af os fik en opvisning i, hvad man kan med en drage: ”danse”, loope og meget mere – det var spændende at se.
Så var det frokosttid og vi spiste ved et grillsted med borde og bænke, der lå mellem store tilgroede klitter i Tvismark plantage.
Herefter var det tid til dagens lidt længere travetur. Vi startede i Vråby plantage og gik gennem meget varieret natur (bl.a. via Stagebjerg) og sluttede ved en P-plads i Kirkeby plantage, hvor bussen hentede os.
Dagens sidste punkt var Sønderstrand, som er en endnu bredere forstrand end den ved Lakolk – op til 4 km. Her holdt vi kaffepause og nød solen, mens vi kunne betragte folkelivet, se på Strandsejlere (der var en konkurrence i gang), kitebuggy’er, færgen og biltogene til Sild/Sylt, mm.
Denne aften var der nogen, der havde overskud til at bowle.

Søndag

Var der finregn/fugt i luften. Vi havde igen en aftale med Hans Tonnesen, der mødte os ved Højer gamle sluse i. I løbet af de næste timer fortalte han om marsken, digerne mm.  samtidig med, at vi også så på fugle og blomster i området. Han fortalte om stormfloderne, bl.a. om, hvordan han selv som ung havde oplevet den i 1976, hvor hele Tønder blev evakueret. Vi besøgte også det fremskudte dige og var lige syd for grænsen hvor vi gik til et fugleskjul – men der var ingen sjældenheder at se. Helt ude i havet lige ved grænsen så vi 7 skestorke gå og skovle i vandet.
Det var Naturens Dag, Hans skulle videre, så vi tog afsked og kørte til Højer Mølle. Nu var det begyndt at regne kraftigt, men på møllen kunne vi spise vor frokost i tørvejr. Pga. vejret blev eftermiddagens program ændret til kun at bestå i museumsbesøg på – den i øvrigt spændende – mølle og derefter kaffe og Sønderjysk kaffebord på Hohenwarte.
Og så gik turen igen mod Ringsted efter nogle oplevelsesmættede dage. - Bodil

 


Øtur til Tåsinge - Søndag d. 17. august 2014

Trods vejrudsigten (som desværre holdt), var vi 46 forventningsfulde Natur-Øst og -Midt medlemmer med bussen mod Tåsinge. Undervejs berettede Jon om facts for Tåsinge. Med færgen Helge gik det kl. 10 fra Svendborg mod Valdemar Slot. Det tog knap en time, og der var vist ikke andre rejsende end os, så der blev ikke brug for stop ved anløbsbroerne undervejs. Herefter blev det pga. vejret til en tidlig frokost i Hestestalden. Videre mod Ambrosius egen, og den måtte vi jo se, hvor mange der skulle til for at omfavne (det blev vist en 7-8 stykker). Næste punkt Bregninge Kirke, hvor nogle gik på museum, nogle ledte forgæves efter Elvira Madigan og Sixten Sparres grav (den er på Landet kirkegård), andre steg op i kirketårnet, for fra de 100 meter over havets overflade at se, hvor mange af de mulige 63 kirker man kunne øjnes herfra. Udsigten og blæsten var fin, men det kneb med at få øje på andre kirker.
Monnet eller Månen, som strandengen også kaldes var næste punkt på dagsordenen. Der var mulighed for en tur i fugletårnet eller en vandring i blæst og regn ud over engen mod Vårø Knude. Der var dog et par kilometer ud til knuden, og det havde vi "heldigvis" ikke tid til, men frisk luft fik vi, og Jon fandt vist også nogle planter.
Næstsidste punkt var Tåsinge Vejle ved Vornæs Skov. Her fik vi fornøjelsen af et par havørne, der nød den kraftige blæst, og nogle få vadefugle (tinksmed m.fl.).
Den traditionelle afsluttende is, havde Karen Margrethe og Jon konverteret til kaffe og lagkage på Troense Hotel, hvilket vist faldt i alles smag.
Herefter gik det hjemad og vi var atter i Ringsted ca. 17:30. Vejret taget i betragtning en vellykket tur. - John

 


Allindemagle Skov - Anden årstidstur - Onsdag d. 2. juli 2014

Til denne aftentur mødte 11 op, og da Jon også deltog, blev det til en længere artsliste, inklusive et antal sjældenheder (se referencen nedenfor). Farten blev sat lidt op, så vi nåede frem til Kildehøje (Søtoftedyssen), hvor der var kaffepause inden det atter gik hjemad. I og ved Gyrstinge Sø så vi bl.a.: Rørhøg, Mudderklire, Strandskade, Grågæs og Gravand.
Turen blev ialt på ca. 6,5 km. - John

 

Se floraliste her (PDF).


Hedeland - Lørdag d. 21. juni 2014

Hedeland er et stort graveområde, der nu næsten er helt retableret. Råstofindvindingen har efterladt nogle ganske særlige jordbundsforhold, som danner grundlag for en interessant flora og fauna i området. - Især hvor jordbunden er fugtig og præget af kalk.

Poul Evald Hansen bød velkommen til de 15, der mødte op fra MN, og fortalte lidt om Hedeland: I/S Hedeland er et offentligt selskab ejet af de 3 kommuner: Greve, Roskilde og Høje Tåstrup. Selskabet blev stiftet i 1978 og har til opgave gennem opkøb af ejendomme at planlægge, anlægge og drive det hen ved 1500 ha store område. Indtil 2007 har Hedeland opkøbt ca. 730 ha.
Hedeland er under stabil udvikling, fordi der endnu i mange år vil være råstofudvinding i området. Efterhånden som de enkelte grave er blevet tømt for grus, forsøges arealerne erhvervet af I/S Hedeland. De fritidsaktiviteter, der er mulighed for i området planlægges af I/S Hedeland, men de drives alle af de selvstændige klubber og foreninger. Det er muligt at færdes i området på hen mod 100 kilometer gang-, cykel-, ride-, motions- og naturstier.

Vores tur startede i det nordlige hjørne ved veteranbanestationen, forbi Fiskesø og Flade Sø til Knallertbanen, hvor der var tid for frokost. Retur via Brandhøj og kaffepause ved broen over Fiskesø. Som afslutning blev der tid til et kig i Veteranbanens Remisse, inden det ved 15-tiden atter gik mod Ringsted.

Poul Evald Hansen havde medbragt en vandplanterive, der kom i sving for at finde den specielle Cabomba plante (en akvarieplante, så hvordan er den mon havnet her ?). Han havde næsten opgivet, men det lykkedes alligevel ved Fiskesø, da Jon fandt lidt blade fra den i vandkanten.

Af orkideer var der et utal Sump-Hullæbe, men også Kødfarvet Gøgeurt, Ægbladet Fliglæbe og Skov-Hullæbe sås en del, Horndrageren fandt vi dog ikke.
Den kalkrige undergrund giver basis for en utrolig artsrigdom af planter, så det blev en længere liste, der kan ses i referencen. Der var ikke så meget liv i søerne, men blishøns og gråstrubet lappedykker med unger kunne de da byde på. Fint vejr om end lidt køligt og blæsende.

Se floraliste her (PDF).


Tur til Elbækengen - Torsdag d. 5. juni 2014

Jette Bjerregaard og Jon Feilberg er ledere på denne tur arrangeret af Kværkeby Fuglereservats Venner. Medlemmer af MidtNatur er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig – bare kom og få en god oplevelse. Tag gerne lidt mad og drikke med, som kan nydes ved bordene på engen. Fodtøj, der kan tåle fugt, anbefales.

Danmarks Naturfond købte Elbækengen i 2006 med formål, at bevare et af Danmarks mest værdifulde ektremrigkær, der er en botanisk betegnelse for et lysåbent fugtigbundsområde, hvor vandet kommer fra grundvand og hvor jordbunden i dele af året er helt vandmættet. De særlige forhold giver vækstbetingelser for et meget varieret plante- og dyreliv.
Trods vejrudsigten og eftermiddagens regn blev det en fin aften med sol for de 25 deltagere, der mødte op til turen. Inge Ambus, der er formand for DN's Stevnsafdeling deltog også og fortalte om det store arbejde de havde med at pleje engen og med at holde elletræerne nede. De var også ved at skaffe penge til indhegning af et større område af Tryggevælde Ådal, således at en samlet afgræsning med kreaturer kan iværksættes.
Med Jon som turguide blev det jo en længere floraliste, hvoraf kan nævnes: Kær-Tidsel, Fløjlsgræs, Hjertegræs, Eng-Svingel, Stor Skjaller, Rød-Kløver, Trevlekrone, Lav Ranunkel, Tigger-Ranunkel, Bidende Ranunkel, Vand-Pileurt, Forglemmigej, Kær-Padderok, Mjødurt, Maj-Gøgeurt, Kødfarvet-Gøgeurt, Sump-Hullæbe, Pukkellæbe, Trenervet Snerre, Sump-Snerre, Vans-Mynte, Eng-Kabbeleje, Bukkeblad, Tvebo Baldrian, Krybende Baldrian, Eng-Troldurt, Sødgræs, Vibefedt, Vild Hør, Kæruld, Dunet Vejbred, Engblomme, Kær-Trehage, Kær-Høgeskæg, Leverurt, Eng-Karse, Vand-Karse, Toradet Star, Krognæb Star, Muse-Vikke, Fladstjerne, Strand-Trehage og Vand-Mynte.

Vi sluttede af med at spise madpakken i Solgårdsparken  ved Strøby Egede, og der var sol !   - John


Ryegaard Dyrehave - Søndag d. 1. juni 2014

Tag med på en tur i det fredede landskab ved Ryegaard med Dyrehaven og Dyrehavsbakkens overdrev! Der er mulighed for at se en del planter, som vi normalt skal til Jylland for at finde.

Vi mødes på Ringsted station, 11 forventningsfulde mennesker, så vi kunne lige være 3 biler. PO blev samlet op i Estrup og 3 andre ventede på os ved Røde Port. Vejret var skønt og vandreturen gennem den kuperede skov var også smuk. Men det helt enestående landskab ved Troldeskoven og Dyrehave Bakke kom vi først frem til ved frokosttid. Dyrehaven er et åbent kreaturgræsset bakketerræn af den sjældne salgs med store spredte træer. Området er af international interesse, da det er habitatområde. Vi spiste vores medbragte mad på toppen af bakken under et mægtigt bøgetræ. Udsigten var fantastisk.

Efter frokost gik vi - efter en lille omvej gennem uvejsomt terræn - til Kirkemosen. Det er en højmose, som rummer mange sjældne arter. Nu stod den smukt, med tusinder af hvide kæruld-totter over det hele. Her fra gik turen gennem Troldeskoven ned af en stejl skråning, langs et helt uspoleret vandhul tilbage til parkeringspladsen ved Røde Port. En dejlig tur, hvor vi virkelig fik rørt benene!  Jon

Se floraliste her (PDF).


Første årstidstur til Allindemagle Skov - Mandag. 12. maj 2014

Vandretur ved sø og skov. Vi følger retableringen af Gyrstinge Sø over sommeren og kigger på planter og dyr i området. Gyrstinge sø er et godt fuglested. Kaffen/theen drikker vi på Gyrstingedyssen.

Trods det lidt ustabile vejr var vi 17 til denne første årstidstur til Allindemagle Skov. Gyrstingedyssen nåede vi dog ikke, så den må vi have til gode til næste gang. Formandens fravær begrænsede artslisten, men lidt blev det da til. På florasiden kan nævnes: Hulkravet Kodriver, Læbeløs, Brandbæger, Majblomst, Firblad (med 4 og 5 blade), Druemunke, Stolt Henrik (Alm. Brandbæger), Mjødurt, Skovmærke, Fladstjerne, Gul Astragel, Eng-Nellikerod, Eng Kabbeleje, Liljekonval, Jordbær og Storkenæb. I Gyrstinge Sø var der ikke meget at se ud over et par grå- og gravænder. Nattergal, gøg, sivsanger m.fl. havde vi fornøjelse af at lytte til.
Turen blev på ca. 4,5 km. - John.

 

 


Aftentur til Allindelille Fredskov - Torsdag d. 10. april 2014

Skoven behøver ingen særlig forklaring. Den er et must på vores program. Vi håber, at vi rammer det flotteste Anemone-flor.

På en lidt kølig forårsaften møde 21 op til en dejlig tur i den spændende skov. I Langebjerg Skov fortalte Jon om oltidsagrene, der stadig kan anes og viste os én af flere skålstene. Vi hilste på ravnene, der nok er i fuld gang med rugningen. Floralisten fra turen kan bl.a. byde på: blå-, gul- og hvid anemone, Liden Vintergrøn, Skovviol, Kratviol, Fingerstar, Fladkravet Kodriver, Lærkespore, Vedbend med frugter og Peberbusk.

I den kunstige Småskifte Sø (fra 1984) var der foruden Blishøns og Gråstrubet Lappedykker en masse Skrubtudser i gang med parring og æglægning. Flere steder kunne man tydeligt se trådene med æggene.
Søen byder også på masser af de de kugleformede mørkegrønne Søblommer.
De vokser næsten altid frem på eller omkring vandplanter eller forskellige døde plantedele i ferskvand, og består af en masse tætliggende, men ret tilfældigt fordelte lange tråde, der er rækker af celler, som hænger sammen i enden, der dannes af proteiner udskilt fra bakteriecellerne

Turen varede ca. 2 timer. - John

 


Til toppen


2013 - 2014

Kristianstads Vattenrike - Ringsted Å - Elbækengen - Kongelunden - Bustur til Sprogø - Bustur til Omø - Weekendtur til Læsø - Svampetur - Foredrag om sommerfugle - Foredrag om Namibia og Sydafrika - Foredrag om Orkidéer - Generalforsamling


Generalforsamling - Tirsdag d. 4. februar 2014

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent

  2. Valg af referent

  3. Bestyrelsens beretning

  4. Kassererens beretning

  5. Fastsættelse af kontingent

  6. Valg af bestyrelse, suppleant, revisor og revisor­suppleant. På valg er Jon Feilberg, Lisbet Sahl og John Kristensen samt suppleanterne P. O. Hansen og Torkild Andersen. Desuden revisorerne Bente Jakobsen og Lise Neumann.

  7. Ændringsforslag til foreningens navn (se ref. fra generalforsamling 2012 på hjemmesiden www. midtnatur.dk).

  8. Indkomne forslag

  9. Evt.

Efter generalforsamlingen ser vi deltagernes egne billeder fra turene i det forløbne år.

Se referat her (PDF) og foreningens regnskab for 2013-14 her (PDF).

 


Foredrag ved Niels Faurholdt: Orkidéer - Onsdag d. 15. januar 2014

Niels Faurholdt har studeret Danmarks og Syd­europas planter i mange år. Her fortæller Niels om danske orkideer og om sit arbejde med bogen ”Danmarks Vilde Orkideer” som han har skrevet sammen med Henrik Ærenlund. Niels kommer måske også ind på et par af de sydeuropæiske arter.

Omkring 32 mødte op for at høre Niels Faurholdts inspirerende foredrag om orkidéer. Det var i første halvdel af foredraget de mange forskellige danske orkidéer, han fortalte om. Efter kaffepausen gik det løs med udenlandske flueblomster, primært fra Middelhavsområdet. Her havde Niels endda fundet og navngivet en helt ny art.

 


Lysbilledforedrag ved Jette Bjerregaard : Namibia og Sydafrika - Tirsdag d. 12. november 2013

Jette og John har været en tur i Namibia og Sydafri­ka og deler igen gavmildt ud af deres oplevelser.

Omkring 30 var mødt op, for at høre Jette Bjerregaard fortælle om deres 3 ture til Sydafrika og Namibia. Foredraget blev ledsaget af mange billeder fra rejsen. Turen til Sydafrika var arrangeret af Topas, og her indgik bl.a. vandring i Drakenbjergene med overnatning i klippehule og en safari i Kuger Nationalparken.
Den første tur i Namibia var ret luksuriøs med overnatning i lodges, mens den sidste var baseret på teltovenatning. Det meste af Namibia er ørken, hvilket tydeligt fremgik af billederne. Af samme grund er der til gavn for såvel dyr som turister anlagt kunstige vandhuller i nationalparkerne, hvoraf Ethosha med sine  22.270 km² er landets største. Namib Ørkenen med de røde sandmiler er imponerende og besøgt af mange turister og fotografer.

 


 

Lysbilledforedrag ved Michael Stoltze : Sommerfugleliv - Tirsdag d. 29. oktober 2013

Biolog og forfatter Michael Stoltze viser billeder og fortæller om sit arbejde med Danmarks dagsommerfugle i natur og kultur gennem mange år. Det hele startede blandt blå irissommerfugle i haven på Nordbornholm i 1960'erne og 70'erne. Siden blev det til hundredvis af sommerfugleture rundt i Danmark, en ph.d. om Danmarks dagsommerfugle og en række bøger, artikler og radioudsendelser. Bortset fra en snes opportunister, som tåler næringsrige forhold, har dagsommerfuglene det skrækkeligt i dagens Danmark. De mangler plads og næringsfattige, lysåbne steder. Men de kan komme igen. I ord og billeder fortæller Michael Stoltze om sommerfuglene, deres biologi, kulturhistoriske betydning og hvad vi kan gøre for at vende dagsommerfuglenes tilbagegang til fremgang.

Godt 30 var mødt op til en spændende aften, hvor Michael Stoltze fortalte om sommerfugle og deres levevilkår i Danmark. Desværre er antallet og artsrigdommen gået tilbage de sidste adskillige år. En af grundene kan være, at der naturmæssigt satses mere på at udvide vådområder til glæde for mange padder og fugle. Områder med tør og næringsfattig jord, skove med lysninger, krat og moser er ikke tilsvarende øgede. Der er dog kraftige tiltag i den retning fra såvel foreninger som politikere.
Vi hørte om almindelige dagsommerfugle og de kår de stiller til deres levesteder f.eks. hvilke planter hver art foretrækker. Planter som brændenælde, løgkarse, hjortetrøst og krydderurter er nogle sommerfugle kan lide.

 


Svampetur til Store Bøgeskov - Mandag d. 16. september 2013

Efter et års ”svampepause” genoptager vi vores tradition med en efterårs-svampetur. Udbyttet er meget afhængigt af vejret.

Vejrudsigten lovede  regn. Mon det var det, der var skyld i, at vi kun var 4 på svampeturen – incl. vores turleder Randi Hansen? Men vi havde en dejlig tur, heldigvis blev vejrgudernes forudsigelser stort set gjort til skamme – kun mens vi drak kaffe under taget på det lille hus ved kilden, regnede det – og herfra kunne vi i tørvejr beundre to helt fantastiske regnbuer.

Randi fortalte os om de mange forskellige svampe – desværre ingen spisesvampe, det håber man jo altid på – en Karl Johan eller to ville have været toppen. Men vi fandt en flot Stjernebold, som Jon efterfølgende bestemte til Kødfarvet Stjernebold, som er sjælden. Alt i alt vi havde en dejlig tur, og der var faktisk også en del sol.

 


Forlænget weekendtur til Læsø - 29. august til 1. september 2013

Læsø er Danmarks mindste kommune, med små 2000 indbyggere. Læsø er kendt for sin rige natur. Blandt øens mange fine strande er Store Dal, Hvide Bakker og Danzigmann på den nordlige del samt Stokken på den sydlige nok de mest kendte. Man kan på Læsø finde en række sjældne dyr og plan­ter, fx flere forskellige orkideer, Stilk-Månerude og Strand-Vortemælk. Omkring øen ser man ofte Spættet Sæl. Øen er desuden et vigtigt yngleområde for en række fuglearter. På turene til og fra Frederikshavn vil vi forsøge at arrangere passede ”naturstop”.

Torsdag d. 29. august

Vi startede vores tur til Læsø fra Ringsted banegård kl. 8.00. Vi var 32 personer med chaufføren (Michael).

Vores første stop var et toiletstop og en kop kaffe på Fyn ved Kildebjerg. Herfra kørte vi til Gudeåens rasteplads ved Vorup Enge, hvor vi spiste vores medbragte mad. Efter at vores mad var spist, gik vi en tur i vådområdet, hvor vi så fiskeørn og fiskehejrer. Et rigtig dejligt sted, som Aage V. Jensens Naturfond har købt for få år siden.

Så gik turen videre til Frederikshavn. Da vi var i god tid, fik vi en rundtur i Frederikshavn, inden vi sejlede til Læsø. Vores hotel var den gamle købsmandsgård Nygaard i Byrum, som ligger midt på øen. Den er blevet restaureret i år. Vi var fremme kl. 18.30. De havde en dejlig middag klar, høns i tarteletter og Rødtunge. Efter middagen var alle trætte, så vi gik tidligt til ro.

Fredag d. 30. august

Fredagen startede med dejlig morgenmad og madpakkesmørring. Herefter fik vi en gennemgang af de planter, som Jon havde fundet dagen før ved Vorup Enge. Der var rigtig mange, jeg kan nævne nogle af dem. Torskemund, tørstetræ, Lyse-Siv, Kongepen, Blåklokke, Snerre, Blåhat, Håret Høgeurt, Perikon, Røllike, Muse-Vikke, Rød-Kløver, Ager-Svinemælk, Eng-Brandbæger, Kællingetand, Hjortetrøst, Hanekro, Regnfan, Vand-Mynte, Gederams og Kær-Paderok. Efter denne fine gennemgang kørte vi til klitplantagen, hvor vi gik tur rundt om Foldgårdssøen. Den var næsten udtørret, da det havde været tørt i lang tid.

 Bussen kørte herefter til Storedal, hvor selskabet blev delt, da de bedst gående skulle gå til Holtemmen. De andre kørte med bussen, og de gik så en lille tur til Radammen, kun adskilt fra havet ved en smal vold. Da alle var blevet samlet igen, kørte vi til Skovhytten, hvor vi spiste vor store dejlige madpakke. I Skovhytten er der udstilling om bier med et oberservationsstade, hvor man kan studere bier fra medio maj til medio september. 

Så var det igen tid til en lille spadsertur, vi blev kørt til Bløden hale og Danzigmand et meget skønt område. Herfra gik turen til Østerby, hvor der var tid til at handle og drikke kaffe. Her var der nogle fra selvskabet som gerne ville til Uldstuen. Der var vi så, og en del fik handlet. Så gik turen til Hedvigs Hus med tangtag, der af frivillige restaureres efter gammel LÆSØ-byggeskik.

Nu var klokken blevet mange og vi skulle skynde os hjem og spise, da vi om aftenen skulle til Saltsyderiet.

Kl. 20 blev vi kørt til Saltsyderiet, hvor vi fik et fint og morsomt foredrag fortalt af Poul om Læsøs opståen og hvordan, man laver sydesalt. En lang dag var forbi og vi gik i seng, da vi kom hjem.

Lørdag den 31. august 2013

Dagen startede med et dejligt morgenbord kl. 7.30 og med ”selvsmøring” af vores madpakke, så vi havde proviant til at klare dagens arrangementer.

Derefter fortalte Jon os om alle de blomster, som han havde fundet og puttet i en pose dagen i forvejen, og det var mange, bl.a. Rejnfan, Lugtløs Kamille, Gyldenris og Blåhat samt Kongepen. Desuden både Hedelyng og Klokkelyng med mange flere.

Med bussen kørte vi derefter til P-pladsen ved Saltsyderiet, hvor vi steg på en Traktorvogn, der kørte os ud til Rønnerne et fredet naturområde. Vores traktorfører var også vores guide på turen og første stop var ved ”Pigestenen”, en af de største af de mange sten, som var i området, og tæt ved den så vi Hjertegræs og den kødædende, nu afblomstrede Vibefedt.  Videre gik det gennem både vand, sand, sten og grus i et utroligt spændende landskab ud på ”Hornfiskerøn”, hvor en stor flok køer med kalve græssede. De virkede som græsslåmaskine, så vegetationen kunne forblive naturlig. Vi fik fortalt, at de meget gerne ville have 1.600 stk. kvæg ud på Rønnerne, så der rigtig kunne blive balance i landskabet.

Ved tilbagekomsten blev frokosten – vores selvsmurte madder indtaget i dejligt solskin på rastepladsen i forbindelse med saltsyderiet, og der blev lejlighed til at besøge butikken ved siden af, hvor de solgte små og store poser med salt og diverse andre fine skåle og krukker m.m..

Eftermiddagen blev brugt til et museumsbesøg på en gammel tangdækket gård, som er karakteristisk for øen, der er nu kun 10 gårde eller huse tilbage med denne tagbeklædning, som er bevaringsværdige.

Så blev det tid til en spadseretur langs stranden ved Stokken i det dejlige blæsende solskinsvejr, en lille trækfærge førte os over et bredt vandløb, inden vi videre fremme nåede frem til bussen igen.

Søndag den 1. september 2013

Nu var det desværre sidste dag på Læsø, så kufferten blev pakket og vi fik vores sidste møde ved bordet under træet på gårdspladsen, hvor Jon viste os ”dagens høst” fra om lørdagen, som bl.a. omfattede Krybende Pil, Rødtop, Strand-Sennep, Alm. Syre, Kattehale, Kvan og Sand-Løg, den sidst nævnte vist nok meget sjælden.

Vi nåede vores færge i god tid kl. 9.40 og fortsatte videre ned gennem Jylland med frokoststop på en P-plads ved Blåkilde nær Rold skov. Efter maden gik vi en fin tur hen og så Blåkilde, som var 4 m dyb.

Dagens store overraskelse: Vi skulle på Munkebjerg hotel ved Vejle og drikke kaffe med lagkage til. Hotellet lå pragtfuldt med udsigt over fjorden og ”dagens foto” af alle deltagerne på turen blev taget ude på deres terrasse.

På slaget 19.00, som der også stod i vores turplan, holdt vi på Ringsted Station, hvor vi tog afsked med hinanden. En stor tak fra os alle skal lyde til Bodil og Jon for en skøn og godt tilrettelagt tur.

Referenter: Lisbeth Sahl og Lis Nielsen

Se floraliste fra turen (PDF).


Bustur til Omø - Søndag d. 11. august 2013

Sammen med Natur Øst skal vi i år besøge Omø i Storebælt. Omø har 187 beboere. Landbrug er stadig det vigtigste erhverv, men der er også smuk og uberørt ”ønatur”. Omø har et rigt fugleliv. Vi ser nok mest til ande- og vadefugle. Floraen er også interessant. Ud over de mere almindelig arter håber vi at få den store flotte Strand-Nellike og de små uanseelige Svømmende Sumpskærm og Musehale at se. Vi tager bussen med over på Omø.

32 personer deltog i årets fælles ø-tur, der i år gik til Omø. På vej til færgen blev der gjort en lille times stop ved Borreby mose, hvor vi dels gik en lille tur til Skælskør Nor, hvor der ikke var så mange fugle at se og dels betragtede de mange fugle i søerne på begge sider af landevejen. Her så vi mange forskellige fugle bl.a. den i Danmark sjældne sølvhejre.  

Herefter kørte vi til færgen og efter en stille overfart startede ø-turen med, at bussen kørte Dronningerunden forbi to ældgamle Hvidtjørn, de såkaldte Kirketjørne. Ad små veje igennem et bakket landskab på den højeste del af øen fik vi en rundtur ad små smalle veje, der sine steder medførte, at vores lange bus måtte lirkes rundt i svingene, men det lykkedes alle steder uden skrammer. 

Det første sted, vi stod ud var en bakke ved Omø sø, hvorfra vi først kikkede på fugle i søen og derfra gik til stranden, hvor Jon bl.a. kunne fremvise en større bestand af Klæbrig Limurt, samt Strand-Mandstro og Sæbeurt. Herefter kørte vi til Café Loen, øens lille restaurant, hvor vi kunne sidde udenfor og spise vore madpakker mod at handle lidt i kiosken. Nogle gik en tur til gadekæret, hvor der stod en stor Sølv-Løn.

Efter frokost kørte vi til fyret, hvor vi stod af og gik en tur, først langs stranden og derefter over hede og mose tilbage til et sted, hvor bussen samlede os op.  

Sidste punkt på dagens program inden hjemturen var en tur rundt om øens sydspids, Ørespids. Hele dagen havde vi været begunstiget af godt, men blæsende vejr - trods en lidt byge-lusket vejrudsigt – men da vi nærmede os øens sydspids var himlen kulsort og man kunne se det storregne. Kun en mindre del af deltagerne vovede sig ud på den planlagte rundtur, men heldet var med os, den sorte sky drev lige syd om os og kun mindre dråber ramte os og da det blæste rigtig meget, blev vi stort set tørre med det samme. Jon viste os den sjældne og flotte Strand-Nellike, som er meget talrig i området.  

Herefter gik det mod færgen og hjemad. Men vi havde fået et rigtig godt indtryk af øen, der har usædvanlig meget uopdyrket natur og kunne endnu engang konstatere, at der er mange spændende lokaliteter i Danmark, som det nok er værd at studere. - Bodil

Floraliste fra turen er lavet på www.fugleognatur.dk og kan ses på dette link: http://www.fugleognatur.dk/search.aspx?d1=11-08-2013&d2=11-08-2013&m=0&dir=0&sort=0&lok=0&kom=0&reg=0&art=0&f=0&or=0&kl=0&a1=&a2=&al=0&s=0&a=0&h=0&r=0&o=14821&k=&sl=0&ma=0&kvstatus=0

 

 


Bustur til Sprogø - Lørdag d. 15. juni 2013

Det lykkedes, at få booket denne attraktive tur i år. Glæd jer til en helt særlig tur - med fast guide - til denne ø, som er så let at passere med stor fart og så svær at besøge for alvor. Vi spiser frokost efter øbesøget ved Isbådemuseet i Halsskov.

15. juni mødtes 48 deltagere i høj sol for at besøge Sprogø. I Korsør samlede vi dagens guide, Kurt Rehder, op og så gik turen ellers over højbroen til Sprogø.

Bussen holdt på parkeringspladsen nedenfor fyret og derefter gik vi rundt en times tid, hvor vi så først pigehjemmet, derefter op til fyret, hvor vi også så på resterne af den gamle Valdemarsborg og sidst nedenom havnen og øst om bebyggelsen tilbage til bussen. Vores guide viste sig at være meget historisk vidende og vi fik fortalt en masse om øen både fra gammel og nyere tid. – og bl.a. fik vi også vist, hvor den direkte tlf. linje mellem Moskva og Washington har gået via Sprogø.

Derefter kørte bussen rundt på alle øens veje og undervejs fortalte Kurt om broens tilblivelse mm. Der blev gjort et stop under lavbroens tilslutning, hvorfra synet af de to krumme lavbroer med solen skinnende ned mellem dem var meget flot.

Vi var så heldige, at vi kom, lige som de mange måger havde fået unger – masser af dunede fugleunger lå på og ved vejen og en enkelt gang måtte Kurt ud af bussen for at jage en stormfugleunge væk fra kørebanen. Det var tydeligt, de ikke var vant til, at der kom biler/busser.

Af andre fugle kan nævnes klyder – også med unger, splitterner, hættemåger med unger, masser af edderfugle med unger, svartbag med unger, strandskader, sølvmåger med unger, rørhøg, rødben, stor skallesluger, canadagæs, gråstrubet lappedykker, mm.

Tilbage på fastlandet kørte vi til Halskov Odde ved Isbådsmuseet, hvor vi spiste frokost og så museet. I mellemtiden var solen forsvundet og det var blæst op – men vi nåede tilbage til Ringsted inden det senere blev regnvejr. En dejlig og spændende tur!

Ref. Bodil F.

 


 

Kongelunden og Det inddæmmede Areal - Søndag d. 26. maj 2013

Vi besøger en interessant skov og et stort område med ny natur - lige uden for storbyen København. Det er desuden en vigtig fuglelokalitet.

Denne sidste søndag i maj kørte vi i egne biler mod Amager. Vi var 17 personer i alt, men vejret var desværre ikke helt med os, da regnen i perioder nærmest styrtede ned, mens vi kørte derind. Vel ankommet til vores aftalte mødested en P plads nær Vestamager station kørte vi straks videre til den sydlige ende af det store inddæmmede areal.  

Vi gik en dejlig tur (ialt ca. 5 km) i det skønne naturområde og ud til en af pumpestationerne, hvor der var en lille sø, hvor frøerne kvækkede og lappedykkerne prøvede at overdøve dem med deres ”sang”. Bagefter besteg vi den 7 km lange dæmning. Undervejs så vi bl.a. vild asparges og strandsennep, som vi smagte på. Samtidig nød vi fuglenes sang   og gøgens kukken i træerne. Vi vandrede videre ud til et udsigtstårn, hvor vi havde god udsigt over fuglelivet i det inddæmmede areal. Af observerede fugle kan nævnes: Havesanger, Løvsanger, Tornsanger, Edderfugle med unger i børnehave, Taffeland, Gravand, Toppet Skallesluger, Rødben,  Rødstrubet Lappedykker, Rørspurv og Rørsanger.

Efter at have spist vores medbragte madpakker i tørvejr i et af de til formålet byggede madpakkehuse gik vi endnu en lille tur og beså, de faciliteter som Naturcenter Vestamager også har i form af kiosk og cafeteria m.m.  

Det var et herligt område at færdes i, et sted man fik lyst til at gense en anden gang. ... Lis.
 

Elbækengen i Tryggevælde Ådal -Torsdag d. 16. maj 2013

Danmarks Naturfond købte denne lille perle ved Tryggevælde Å i 2006. Mange fine planter kan findes her, bl.a. Eng-Kabbeleje, Maj-Gøgeurt (billedet) og Stor Skjaller. Hvis tiden tillader, kigger vi også på en lokalitet ved Køge.

Tryggevælde Ådal - herunder Elbækengen - er udlagt som habitatsområde for at beskytte den særlige vegetation. Vi var 14 deltagere på turen til Elbækengen, som trods det lidt kolde forår havde en masse at byde på. Efter spisning af de medbragte klemmer sluttede vi af med, at køre til "Skidenhoved", hvor Køge Kommune sammen med Vallø Stift har ryddet op i træer og buske så en flok får kan rydde op i de tagrør,  bjørneklo og andre store planter, der har bredt sig på arealet. Af fugle så vi en tårnfalk, og hørte såvel nattergal som rørspurv. Af flora kan nævnes: Klokke-Skilla, Løgkarse, Engkarse, Maj-Gøgeurt, Kødfarvet Gøgeurt, Kær- og Lav-Ranunkel, Kær-Tidsel,  Spore Baldrian, Bukkeblad, Vibefedt, KæruldDynd-Padderok, Gul Frøstjerne, Eng-Troldurt, Engblomme, Svaleurt og Krybende-Pil. Ved Skidenhoved fandt vi: Spøjsløg, Krat-Viol, Almindelig Guldstjerne, Korsknap, Eng-Nellikerod, Krybende Baldrian, Krybende Læbeløs, Guldnælde, Skovsyre, Skovmærke og Stor Fladstjerne.


 

Aftentur langs Ringsted Å - Torsdag d. 18. april 2013

Trods det kølige vejr og blæsten mødte 17 op for at se, hvad det forsinkede forår kunne byde på langs Ringsted Å. På florasiden kan nævnes: Rød Hestehov, Top-Star, Vorterod og Almindelig Guldstjerne. Fuglene var rigtigt i forårshumør og her så bl.a. Grågæs, Svaner, Hvid Vipstjert, Rødben, Canadagås, Viber, Rød Glente og Gærdesmutte.

 

 


Bustur til Kristianstads Vattenrike - Lørdag d. 6. til søndag d. 7. april

Med opsamling i Kastrup var vi 33 plus chaufføren, Martin, som tog på en spændende og oplevelsesrig tur til Skåne, og herunder Kristianstads Vattenrike. Første stop var Söderåsen, hvor de fleste tog de 90 meters opstigning fra Skäralid op til Kopparhatten (ca. 200m).
Efter frokost gik turen til Håslövs Änger, hvor vi fulgte stien rundt. Hidtil havde variansen af observerede fugle stort set kun rakt til Rød Glente, men her var udbyttet noget større: et par traner, grå- og canadagæs, stære, lærker, storspove, havørn på rede, vandrefalk samt en del måger.
Lørdagens sidste punkt var Pulken, som er et sted, hvor der fodres for traner (påbegyndt d. 3. april). I påsken var her ikke en eneste trane, men nu var der sammen med gravænder, viber m.fl. nok ca. 300 traner. Flere var under indflyvning, da vi måtte forlade stedet, for at nå indkvartering og middag på Bäckaskog Slott, der trakterede med en veltillavet 3-retters middag.

Om det nu var den kolde nat, eller andre forhold der gjorde sig gældende vides ikke, men i hvert fald havde bussen tabt kraften i nattens løb, og nægtede at starte. Martin fik dog hurtigt fikset hjælp fra nærmeste traktor, så med kun få minutters forsinkelse kunne vi køre ned til Pulken, for at se, hvad den nu kunne byde på. Mange traner var dog allerede fra morgenstunden taget videre på trækket nordpå.
Vi besøgte herefter den dygtige fuglemaler Carl Christian Tofte, og mange lod sig friste til at købe nogle af hans bøger og billeder.
Efterfølgende gik det til naturreservatet Gropahålet ved Helge Åens udløb, hvor vi holdt frokostpause med havudsigt. Atter nordover til Kjugekull. Et meget spændende område med kæmpestore sten, hvor vi tog rundturen på godt 1 km.

Det afsluttende punkt på turen var det spændende Naturum Vattenriket ved Helge Åen i Kristianstad. Herefter gik det hjemad med ankomst til Ringsted ca. 19:15. Hele turen var vi beriget med godt omend køligt vejr. Nogle få sne- og sludbyger samt regn på hjemturen kunne naturen dog også byde på.
Botanisk slap Jon nemt om ved det, da næsten intet var spiret frem i det kolde forår, men han fandt dog den sjældne Sand-Nellike, og ligeledes blev den Blå Anemone set. En rigtig vellykket tur.


Til toppen



2012 - 2013

Årstidstur 1 - Jyderup skovene - Allindelille Fredsskov - Årstidstur 2 - Horndragertur til Jydelejet - Øtur til Romsø - Weekendtur til Öland - Eskebjerg Vesterlyng - Årstidstur 3 - Foredrag om Indien - Foredrag om rovdyr i kulturlandskabet - Generalforsamling


 

Årstidstur 1 til Skjoldnæsholmskovene - Lørdag d. 14. april

Skovene ved Skjoldenæsholm er store og varierede.  I år går vi vores tre årstidsture i denne skov .

Trods formandens frafald mødte 16 op til den dejlig forårstur i skoven. Selv om bøgen endnu ikke var sprunget ud var der da lidt andet at byde på. Herunder: Hvid anemone, følfod, vortemælk, guldstjerne, kodriver, ingefær og skovsyre. En (skindød) grøn frø, en musvåge og et par sortmejser kunne vi også glæde os over. Kiggede på en mulig grævlingegrav og fik en velfortjent kaffepause ved Avnsø. Turen blev på ca. 6,5 km. og varede ca. 3 timer.

 


Jyderup skovene - Torsdag d. 17. maj

Det nærmeste vi kommer på en elv på Sjælland er Åmose Å gennem Jyderup Skovene. Terrænet falder ca. 20m på en tre kilomenter lang strækning. Vi følger åen på denne smukke skovvandring. Turen er på ca. 3 km i varieret terræn.

Den annoncerede bus måtte aflyses, da vi kun var 10 turdeltagere. Christian, Morten, Lisbeth, Poul Erik, Grethe, PO, Karin og Jon startede fra Ringsted, Henning blev samlet op i Sorø og Thøger var selvkørende fra Slagelse.

Vejret var fint med drivende skyer og en frisk nordlig brise. Efter at have placeret den ene bil ved Bromølle Kro kørte vi de to andre biler  – fuldt læssede – til vestenden af skoven. Herfra vandrede vi langs Åmose Å ad de smukkeste skovveje og skovstier gennem bakket landskab til Bromølle Kro. Under vejs blev der bl.a. set Vår-Fladbælg, Blå Anemone, Hvid Hestehov, Egebregne og Dunbregne. Herfra kørte den ventende bil de øvrige chauffører tilbage til vestenden af skoven, så alle 3 biler igen kunne følges ad.

Frokosten blev indtaget på en dejlig rasteplads på Slagelsevej – som dog manglede lidt læ for den isnende vind.

Om eftermiddagen blev Holmstrup Kirke, Strids Mølle, Øresø Mølle og de flade strandenge ved Tissø besøgt. Ved Øresø voksede Stolt Henriiks Gåsefod og en glente var ude at lufte vingerne.  Ved Tissø var der klyder og grågæs i mængder samt enkelte dværgterner. Ved 14.30 var vi mætte af indtryk og vendte næserne hjemad. - Jon


Aftentur til Allindelille Fredsskov - Tirsdag d. 29. maj

Skoven behøver ingen særlig forklaring. Den er et must på vores program. Chancer for blomstrende Flueblomst.

Efter en grå dag klarede det op til aften og de ca. 20, der mødte op, fik en dejlig tur i den spændende skov. Af orkideer fandt vi bl.a.: Skov-Hullæbe, Rederod,  Ægbladet Fliglæbe, Flueblomst, Hvidgul Skovlilje, Rød Skovlilje, Sværd-Skovlilje. Af mindre eksotiske arter kan nævnes: Druemunk, Stinkende Storkenæb, Liden Vintergrøn, Vår-Fladbælg, Liljekonval, Fruebær, Sanikel, Eng-Nellikerod, Tormentil, Mælkeurt, Korbær (en slags brombær), Forskelligblomstret Viol, Pile-Alant, Stor Konval, Læge-Baldrian og Finger-Star.

I Småskiftesø var der salamandere, mosesnegle, blishøne på rede, og gråstrubede lappedykkere med i hvert fald én unge.

Turen var på knap 4 km. og varede ca. 2 timer. - John


Årstidstur 2 til Skjoldnæsholmskovene - Tirsdag d. 26. juni

Skovene ved Skjoldenæsholm er store og varierede.  I år går vi vores tre årstidsture i denne skov .

Også denne gang måtte vi klare os uden formandens ekspertise, og vi var 5 til den fine tur i skoven. Med fælles hjælp (ikke af mindst P.O.) fandt vi da frem til lidt af hvert: Spring-Balsamin, Kruset Tidsel, Gråbynke, Skov-Galtetand, Fladstjerne, Haremad, Kongepen, Vintergrøn, Skovsalat, Ager-Tidsel,  Hjertespand, Hjortetrøst, Dag-Pragtstjerne, Knoldet Brunrod, Skov-Kohvede og Pileurt. Trods grundig søgen i Smuldmosen fandt vi hverken Soldug eller Vibefedt. Det lykkedes til gengæld at finde den helbredende Mortenstrup Kilde, men den er mest effektiv Skt. Hans nat, så der var vi nogle dage for sent ude.


Horndrager tur til Jydelejet, Møns Klint - Torsdag d. 5. juli 2012

Vi forsøger os med en julitur til denne vidunderlige lokalitet, som rummer det eneste danske voksested for orkideen Horndrager. På denne tid blomstrer den. Der bliver også tid til at besøge Klinten.

Vi mødte talstærkt (15) op til en lærerig og spændende tur ved Jydelejet og Liselund. H.C. Graversen kunne fortælle en masse om såvel orkideerne som om den naturpleje, der bliver udført for at bevare og forbedre området. Der er bl.a. afgræsning med kvæg og geder. Vi brugte godt 3 timer ved Jydelejet og så af orkideer: Skov-Gøgeurt (Plettet Gøgeurt), Skov-Gøgelilje, Ægbladet Fliglæbe,  Stor Gøgeurt (afblomstret), Horndrager, Pukkellæbe, Hvidgul Skovlilje (afblomstret)  plus p.t. ukendt, som Hanne opdagede i kikkert på skrænten ved Lille Taler. Af det "løse" kan nævnes: Nælde-Klokke, Hjertegræs, Humle-Sneglebælg, Slangetunge og en 39-stammet bøg.
Efter frokost ved Liselund, som nu er overtaget af Nationalmuseet, fik vi en lille rundtur med orientering om stedets historie.

Det blev en tur på ialt. ca. 4 km.


Øtur til Romsø - Lørdag d. 11. august 2012

Sammen med Natur Øst skal vi i år besøge en "vild ø". Den er ubeboet (bortset fra tre sommerhuse), så der er ingen faciliteter på øen. Til gengæld er der en stor dådyrbestand og et uspoleret fugle- og blomsterliv. Der sejles med en lille kutter fra Kerteminde og der skal sejles 2 gange, for at vi alle 34 kan blive fragtet derover. Sejltiden er 30 minutter hver vej. Meget begrænset deltagerantal.

I strålende vejr fik de 34 deltagere en rigtig flot tur til Romsø. Ud over os var der mange andre, der benyttede det flotte vejr til en tur til den særprægede ø, hvis faste beboere kun består af ca. 200 dådyr.

Fuglelisten kan præsentere følgende: Sølvmåge, Svartbag, By-, Land- og Digesvale, Storspove, Skarv, Hvid Vipstjert, Præstekrave, Stær, Almindelig Ryle, Stenvender, Musvåge, Stor Flagspætte, Stenvender og Huldue.

Se floraliste fra turen her (PDF).

Turen rundt på Romsø var ca. 4 km.


Forlænget weekendtur til Öland - 30. august til 2. september 2012

Denne fantastiske ø er god hele året og vi håber at se mange spændende blomster og fugle på vores traditionelle sensommertur. Vi skal bo på Stora Frögården Vandrerhjem, hvor vi bliver installeret på dobbeltværelser med bad. Vi planlægger at være hjemme igen i Ringsted søndag aften kl. 18.00.
Ved færre end 24 deltagere er der risiko for at turen må aflyses.

Torsdag
Vi var 25 personer som mødtes torsdag morgen 7,45 på Ringsted station, for at tage på en forlænget weekendtur til Öland. Denne gang skulle turen foregå i bus. Kl.8,00 var alt læsset og vores chauffør, Martin, klar til at køre. Trafikken var meget tæt, indtil vi nåede København. Der blev gjort et lille toiletstop, lige efter vi var kommet over broen.
Vores medbragte mad spiste vi ved Galtsjön, da var det desværre begyndt at regne, men der var da nogle som trodsede regnen og gik rundt om søen.
Næste stop var Brömsebro, et historisk sted. I 1643-1645 lå vi i krig med Sverige, men svenskerne var os meget overlegne. Vi måtte desværre afstå bl.a. Halland og Gotland. Freden blev indgået ved grænsestenen, mellem Danmark og Sverige og i dag står der en mindesten, Fredsstenen, over den historiske begivenhed, lige på dette sted. Henning fortalte meget mere om dette, da vi kørte videre.
Sidst på eftermiddagen nåede vi Öland. Vi gjorde holdt ved den største stubmølle, "Kvarnkungen". Tidligere har der været omkring 2000 møller på Öland, da hver gård havde sin egen vindmølle.  Nu er der kun omkring 300-400 tilbage.
Dagens sidste stop var "Kastlösa kirke", som er udsmykket med et fantastisk stort altermaleri. I vindueskarmene ligger store "glasperler" i alle farver. Hver perle havde hver sin betydning og historie, som der lå en tekst om ved siden af.
Ved 17,30 tiden var vi nået til vores vandrehjem "Store Frögården". Vi blev meget varmt modtaget og Anne og Peter, der viste os til rette på deres dejlige vandrehjem, som ligger meget smukt og lige ned til vandet.
Der var da også nogle, som nåede at gå en tur, inden vi mødtes til en skøn middag, fremtryllet af deres franske kok. Efterfølgende mødtes vi til hygge og uddeling af brochurer, som Elsebeth havde været så sød at skaffe til os.
Ved 22,00 tiden var alle godt trætte og vi gik til ro.

Fredag
Vågnede til finregn og en vejrudsigt der lovede heldagsregn… Men så slemt blev det nu ikke. Da vi havde fået morgenmad og smurt madpakkerne (med både frugt, juice, kaffe/the og chokoladebarer til at tage med), startede dagen med en alvartur.
Ved Ekelunda mødte vi Elsebet, som havde lovet at være guide på turen og hun fortalte engageret og meget vidende om alvaren, folkene på alvaren før og nu, viste os sjældne planter og forskellige typer alvarlandskab. Et sted var der sprængt hul, hvor der stod vand, som dyrene kunne drikke af – her så vi store vandkalve og guldfisk! , som nogen for år tilbage har sat ud. På tilbagevejen så vi en kilde og en stor, meget flot restaureret røse. Under den 3 timer lange tur var der vindstille og regnen ophørte mere og mere.
Efter at have sagt farvel til Elsebet gik turen mod syd. Undervejs så vi traner på en mark, kørte igennem såkaldte ”radbyer” samt passerede nogle fine gamle stenbroer. Det var nu blevet tørvejr og ved den lille og pitoreske Gräsgårdshamn gjorde vi et kort ophold, inden turen fortsatte helt til sydspidsen. Da vi var drejet ind på Ottenbyvejen, så vi en flok dådyr.
Helt sydpå kunne vi spise frokost indendørs i det gamle fyrmesterhus. Husets vægge var dekoreret med div. fotos og plancher, der fortalte spændende om livet før i tiden på egnen og i fyret.
Efter frokost var der mulighed for at besøge det fine Naturrum, se på fugle (især overalt store mængder skarver, men bl.a. også stor skallesluger, edderfugle, islandske ryler, stenvender, sandløber, brushøner og masser af gæs), sæler (der lå på store sten eller bare stak hovederne op af vandet og så ud som om de legede) eller bare gå en tur. Vi så også et krigsskib i det fjerne, der efter sig havde et højst besynderligt kæmpe springvand langs kølvandsstriberne.
Første stop på tilbagevejen var ved Västra mark, hvor vi gik en tur til Kungsstenarne, nogle mægtige oprejste kalksten fra ca. år 1000. Derefter kørte vi ad den vestre landevej nordpå og gjorde et sidste holdt ved Gettlinge gravfelt, et af de største på Öland. Her er der adskillige fint markerede skibssætninger og røser. På det sidste stykke mod vandrehjemmet så vi på en mark over 100 traner – mange tæt på bussen.
Aftensmaden var igen overdådig og både flot og velsmagende.

Lørdag
Morgenmad allerede kl. 7.30 –og der kunne skimtes blå himmel mellem skyerne.
Denne dag gik turen nordpå og da vi havde en lang tur foran os, kørte vi uden stop næsten helt mod nord til Långalvaret tæt på flyvepladsen, hvor Elsebet havde givet os koordinater mm., så vi let kunne finde bl.a. Skrueaks, den eneste efterårsblomsterende orkidé, og en masse andre sjældne blomster som f.eks. Guld-asters, Pilealant, Djævelspid og Eng-ensian.

Derfra kørte vi mod Trollskogen, hvor vi gik en tur til vraget af skibet Swiks, der strandede i 1926 og nu ligger og nedbrydes mere og mere af vind og vejr, men stadig fortæller en grum historie om fortidens barske sømandsliv. Nogle gik videre til Troldeken, et 900 år gammel smukt knudret egetræ. Efter turen var det frokosttid, og den blev indtaget rundt omkring ved bordene i området. På stedet er der også et Naturrum man kan se på. Det består af mange småhytter med udstillinger om hvert sit naturområde. Desuden var vi så heldige at en naturvejleder demonstrerede, hvordan myreløver fanger myrer ved at kaste sand op over disse, så de ikke kan kravle op fra de små gruber løvemyren bor i bunden af. De var ret hurtige til at få fanget myrerne.

Fra Trollskogen kørte vi til den modsatte side af Grankullaviken, til fyret Lange Erik, hvor der var mulighed for at gå en tur rundt om den tidligere ø (nu er der en dæmning). I gamle dage har fyrmesteren og hans medhjælperes familier været meget afsondret og man har derfor haft egen lærerinde til børnene derovre.

Derfra kørte vi langs kysten til Byxelkrok og mod raukerne med en lille afstikker til Böda, hvor vi besøgte trækunstner, Jan Nielsson, hvis speciale er at lave fisk. Her fik vi købt en gave til Elsebet som tak for hendes store arbejde for, at vi skulle få set mest muligt. Ved raukerne gik vi en tur og selvom raukerne på Öland ikke har samme størrelse som f. eks. på Gotland, er de alligevel imponerende – især de længst væk fra P-pladsen. Så fortsatte vi langs kystvejen sydpå, desværre kan bussen kun køre nogle få steder, så det blev bare til en kortere strækning, men solen skinnede nu og udsigten var fin. På denne strækning gjorde vi et holdt og gik ned til stranden for at lede efter fossiler. Kystskrænterne stod skarpt med tydelige lagdelinger og nogle steder var de underminerede og på en strækning var der endda faldet et stort stykke af de øverste lag ned pga. undermineringen. Vi fandt en del fossiler og vi lavede en lille udstilling af dem på en omvendt lillebåd.

Sidste stop var ved Källa gamle kirke, hvor vi egl. havde troet, vi kunne komme ind i kirken - men vi måtte nøjes med at betragte den imponerende kirke fra 1100-tallet udefra og gennem vinduerne. Vi så også kilden, der efter at have været forsvundet i 700 år i 1960 genfundet i forbindelse med fældningen af et stort asketræ, der viste sig at have en af sine rødder i brønden.

Hjemturen blev kørt ad den østlige og lidt mindre vej – så vi nåede stort set hele øen rundt på de to dage vi kørte rundt derovre – og nåede hjem ca. 18.15. Aftensmaden var igen tip – top, og den dag var der desuden også en overdådig dessert.

Søndag
Efter vi havde pakket og tjekket ud, kørte vi til Beyershamn naturreservat, hvor der er et meget rigt fugleliv. Vi så da også bl.a. ryle, hvidklire, brushane og masser af ænder og svaner på vandet, samt store flokke af især bramgæs i luften. Til sidst fik vi et meget flot skue, da en havørn kom flyvende meget tæt forbi os.
Sidste stop på Öland var en af Sveriges mærkeligste og Ölands største runesten, "Karlevistenen".  Den er rejst omkring år 1000 over Sibbe Foldarssøn, en ukendt dansk vikingehøvding, som skulle være død og begravet der, i nogle ikke længere eksisterende gravhøje.
Ved 11,00 tiden var det desværre blevet tid til at forlade Öland.
Vi gjorde et frokoststop ved Galtsjön igen. Denne gang var det skønt vejr, mange af os gik en dejlig tur rundt om søen.
Der blev gjort en et enkelt lille stop mere, inden vi ved 18,00 tiden var hjemme i Ringsted igen efter en skøn og oplevelsesrig tur. - Hanne Trier og Bodil Feilberg.


Eskebjerg Vesterlyng - 23. september 2012

Vesterlyng rummer uspolerede vandreklitter, heder, moser og overdrev. Vi går en tur og nyder området og ser om vi kan finde nogle af årstidens svampe.

I smukke efterårsvejr var vi 10, der fik en flot solskinsdag ved Eskebjerg Vesterlyng. Landskabet har udviklet sig på den hævede havbund og tilstødende lerjorde, som er overlejret af flyvesand. Vesterlyngen blev fredet i 1945. Den fine og varierende natur tegnes af klitterne ud mod Sejerø Bugt og heden, der veksler med felter af krat, overdrev og fugtige lavninger, hver med sit særegne dyre- og planteliv. Hele Vesterlyngen er indhegnet og indenfor indhegningen går dyrene frit, som de har gjort i århundreder.
Inden frokost gik vi et par timer i den nordligste del ved Tranevejle (ca. 2 km). Tranevejle og de tilstødende  strandenge er dybt gennemskårne af kanaler, de såkaldte "loer", som fra tid til anden oversvømmes af saltvand.  Herefter kørte vi et lille stykke sydpå og holdt frokost inden en ca. 4 km. lang tur rundt om vandreklitterne og returnerede langs stranden ved Sejerø Bugten. Her var storslået udsigt til såvel Nekselø som Sejerø.

Fra observationslisten med fugle kan nævnes: måger, grågæs, brushøns, engpiber, grønirisk, guldspurv, dobbeltbekkasin, storspove og tårnfalk.

Vi havde heldigvis Jon med, så det blev en længere floraliste. Herfra kan nævnes: Strandtrehage, Strandvejbred, Strandmalurt, Strandkål, Strandasters, Engelskgræs, Kveller (Salturt), Vandnavle, Hjertegræs, Djævelsbid, Katteskæg (græs), Børste-Siv, Hjørtetrøst, Hundesalat og Høstborst (gule blomster). Knude-Firling, Stran-Tusindgylden, Hare-Kløver, Sandfrøstjerne, Torskemund, Sand-Rottehale, Sandskæg, Klit-Stedmoderblomst, Hejrenæb, Kirtel-Øjentrøst, Bittersød Natskygge, Blåmunke. Engelsød (bregne), Sand-Star, Soldug, Liden Ulvefod, Mosebølle, Glat Kongepen, Strand-Mandstro, Strandsennep, Knude-Firling og Soløje. Enebær, Revling, Krybende Pil, Klokke-Lyng, Rensdyrlav. Af svampe kan nævnes: Rød Fluesvamp, Kugleknoldet Fluesvamp og en kæmpestor Karl Johan. Det var det forhåbentlig, for Jon tog den med hjem til middagen. - John


Årstidstur 3 til Skjoldnæsholmskovene - Onsdag d. 3. oktober

Skovene ved Skjoldenæsholm er store og varierede.  I år går vi vores tre årstidsture i denne skov .

Selv om turen blev "aflyst" mødte 10 op til denne årets sidste tur, som med regnbyger gav os en rigtig efterårsstemning i skoven. Der er jo ikke mange blomster tilbage, og svampe var det også noget småt med. I Smuldmosen fandt vi rester af Vibefedt, Leverurt og Trevlekrone. Trods ihærdig søgen fandt vi ikke Soldug, så de var nok visnet væk, for de var set for nogle uger siden.

 


Lysbilledforedrag om Indien - Onsdag d. 21. november

John Kristensen og Jette Bjerregaard har igen været på langtur, denne gang til Indien. De kommer og fortæller om deres oplevelser blandt elefanter og tigre. Foredraget er ledsaget af mange lysbilleder.

Omkring 30 var mødt op, for at høre Jette Bjerregaard fortælle om deres tur: Fotosafari gennem Junglebogens Indien. Foredraget blev ledsaget af mange billeder fra rejsen. De tre nationalparker: Pench, Kanha og Bandhavgarh blev besøgt, og her gik det især på at finde og fotografere tigere. Som det fremgik af billederne lykkedes det, men der var masser af andre dyr og fugle.

 

 


Foredrag ved Sussie Pagh: Rovdyrene i det danske kulturlandskab - Tirsdag d. 15. januar

Sussie Pagh har studeret danske rovdyr i mange år, især Ræv og Grævling. Sussie fortæller om sin forskning og sine oplevelser med disse spændende dyr.

Godt 25 havde trodset kulden og mødte op for at høre Sussie Pagh fortælle om ræve og grævlinger i vort kulturlandskab. Et interessant foredrag, og vi fik også fiduser til at lokalisere ræve- og grævlingegravene. Hvad der skal til af godter, hvis man vil lokke dem frem for fotografering (kattepiller til rævene og wienerbrød til grævlingernes søde tand). Grævlinger er totalfredede, men rævene er med alle kattelemmene i jagtbestemmelserne ret fredløse.


Generalforsamling - Onsdag d. 13. februar 2013

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent.
  2. Valg af referent.
  3. Bestyrelsens beretning.
  4. Kassererens beretning.
  5. Fastsættelse af kontingent.
  6. Valg af bestyrelse, suppleant, revisor og revisorsuppleant.
  7. Ændringsforslag til foreningens love (kan ses på foreningens hjemmeside).
  8. Eventuelt.

Efter generalforsamlingen ser vi deltagernes egne billeder fra turene i 2012.

Se referatet her (PDF) og foreningens regnskab for 2012 her (PDF).

Det vedtagne lovforslag kan ses via menuen Kontakt, Medlemskab og Love.


Til toppen



2011 - 2012

Kristianstads Vattenrike - Årstidstur 1 - Præstø Fed - Maribosøerne - Årstidstur 2 - Præstø Fed - Himmelev Skov - Christiansø - Årstidstur 3 - Mols - Sorø Sø rundt - Humleore Skov og Rosengårdstien - Foredrag om Galapagos - Julens Frugter - Grønlands Natur - Generalforsamling


Årstidstur til Allindelille Fredskov - Onsdag d. 27. april

Allindelille Fredskov har en særlig rig blomsterverden, da den ligger på skrivekridt - ligesom Høje Møn. På grund af Statens igangværende salg af skoven er der særlig fokus på den lige nu. Vi afholder tre „årstidsture“ i skoven i år.

I det gode vejr mødte 28 op til den første årstidstur til Allindelille Fredskov (nogle endda på cykel fra Ringsted). De blå anemoner var det næsten slut med, men der var meget andet at se på. Herunder: Hvide og gule anemoner, vårfladbælg, hul- og fladkravet kodriver, bingelurt, og mange flere. I Småskiftesø var der salamander, skorpiontæge og gråstrubet lappedykker. Ravnereden fra sidste år var der også liv i.

 

Turen varede ca. 1½ time. - John


Præstø Fed - Søndag d. 1. maj

Feddet er „et lille stykke Jylland“. Vi skal ud og se heden og Tyskerhullet, plantagerne og de fine strande. Den sydligste del er fredet af hensyn til fuglene, så der kan vi kun spejde ud over med vores kikkerter. Turen er lidt anstrengende, da vi skal gå langt

Vejret kunne næppe have været bedre på denne 8 km lange vandretur i skønne omgivelser. Frisk vind og med en del sol. Synd at der kun var 6 deltagere! Og så var vejret endda bedre her end på Midtsjælland!

Vi mødtes på Ringsted Station kl. 9. Køreturen førte over mange fine småveje på Stevns til den store P-plads ved Fedgårdens Campingplads. Herfra gik vi ad markveje forbi Fedgården helt ud til Fugletårnet på grænsen til det fredede områder. På strækningen vekslede fåre- og kreaturfolde med skove og mægtige engområder. Ved en nærliggende sø eftersøgte vi Kongebregnen.  Søerne var egentlig sprængningshuller. Efter anden verdenskrig skaffede man sig af med store mængder ammunition på øde områder, og altså også her på Præstø Fed.

Heden mod øst var en stor oplevelse. Dog så lyngen ud til at have taget skade af den strenge vinter.

Jon fik et glimt af havørnen på tilbagevejen, men ellers var der ikke så mange bemærkelsesværdige fugle.

Ved 15-tiden var vi tilbage på P-pladsen, hvor en stor isvaffel var lige det vi trængte til. En god dag!


Naturpark Maribosøerne - Søndag d. 15. maj

Midt på Lolland ligger dette enestående naturområde. Vi finder en rute, så vi kan opleve det bedste af parken.

 

Selv om vejrudsigten i dagene op til turen havde lovet en del regn, var der 16 som mødte op, og vi fik en dag med gode vejr og kun en enkelt lille byge. Første del af turen på knap 4 km. gik fra golfbanen ved Bøndersvig langs Søndersø (den mest ørige sø i landet) ind til Klostersøen. Her var der så en fin plads til frokost i sol og med udsigt til domkirken. Ved Bøndersvig havde Jon haft en finger med i spillet, idet et hegn var i vejen for golfsvingerne udsigt til søen, og der blev fundet en salomonisk løsning.

Undervejs så vi en masse orkideer og andre planter. I flæng kan f.eks. nævnes: Ægbladet Fliglæbe, Maj-Gøgeurt, Kødfarvet Gøgeurt, Sump-Hullæbe - Engkarse, Baldrian, Korsknap, Krybende Læbeløs, Rød Kornel, Tormentil, Tvebo Baldrian, Vand-Mynte, Eng- og Høj- Nellikerod, Skov-Løg, Svaleurt (orange mælkesaft), Vandpeberrod, Gifttyde som blev dissekerert. I en birk en "heksekost" forårsaget af en svamp.

I søen var der mest grågæs, men ud over "rapænderne" var der dog også toppet og gråstrubet lappedykker.

Efter frokost kørte vi til fugletårnet ved Hejrede Sø. Der var langt til søen, hvor der var grågæs i lange baner, samt nogle taffelænder. Herefter til fugletårnet ved Røgbølle Sø, og sandelig 2 havørne forbarmede sig og gav en kort opvisning. Et par rørhøge blev der også observeret.

En udbytterig dag, der sluttede ved den anbefalelsesværdige iskiosk på Nysted Havn. - John


Årstidstur 2 til Allindelille Fredskov - Onsdag d. 14. juni

Allindelille Fredskov har en særlig rig blomsterverden, da den ligger på skrivekridt - ligesom Høje Møn. På grund af Statens igangværende salg af skoven er der særlig fokus på den lige nu. Vi afholder tre „årstidsture“ i skoven i år.

Også til den anden årstidstur var der god tilslutning, og vi var ca. 30 på turen. Jon havde desværre brændt fingrene, og kunne ikke deltage, men med hjælp fra mange andre kyndige fik vi alligevel en informativ tur. Ravnene havde med deres 3 unger forladt reden, men vi så og hørte dem i omegnen. Som sidst var der meget at se på af aktuelle planter. Af orkideer fandt vi (med forbehold): Ægbladet Fliglæbe, Skov-Hullæbe, Flueblomst, Rederod, Hvidgul Skovlilje. Af mindre eksotiske kan nævnes: En fembladet Firblad, Almindelig Bingelurt, Almindelig Hejrenæb, Skovstjerne, Løgkarse, Skovmærke, Knoldet Brunrod.

I Småskiftesø var der blishøne på rede, men om de gråstrubede lappedykkere havde fået unger fandt vi ikke ud af (de havde tidligere ligget på rede i søen).

Turen varede ca. 1½ time. - John


Himmelev Skov - Søndag d. 26. juni

Vi besøger den nyplantede skov i Himmelev, som dækker 300 ha på grusede arealer. Arealet rummer en særdeles sjælden plante, som vi vil forsøge at finde!

Denne tur blev afholdt i samarbejde med DN-Roskilde.

Vejret var gråt, men vi slap da (næsten) for  regn. Vi var ca. 30 der mødtes på P-Pladsen nær Masterhøj. Vi gik nord om  Fanen og Noden, områdets største søer, og spiste frokosten ved en bål- og lejrplads. Så fortsatte vi syd om Noden og sandelig om ikke der stod et flot eksemplar af en af landets mest sjældne planter, orkideen Biblomst. Det er kun det andet kendte voksested i landet, men man kan da håbe, at den vil sprede sig til andre kalkrige grusgrave. Det er en nær slægtning til Flueblomst, som – i Danmark – kun findes i Allindelille Fredskov. Det er lidt bekymrende, at området er fuldt at Havtorn, som med årene vil kvæle urtevegetationen, hvis der ikke gøres en aktiv indsat for at dæmpe busken vækst

Biblomsten (foto: Ole Gabrielsen) tog pusten fra de fleste af de øvrige planter vi så, men der er da lavet en floraliste, som kan ses herunder. - Jon

 

Floraliste Himmelev skov 26.6.11

   

Aften-Pragtstjerne (Silene latifolia ssp. alba)

   

Ager-tidsel (Cirsium arvense)

   

Almindelig Blæresmælde (Silene vulgaris ssp. vulgaris)

   

Almindelig Brunelle (Prunella vulgaris)

   

Almindelig Hulsvøb (Chaerophyllum temulum)

   

Almindelig Hvene (Agrostis capillaris)

   

Almindelig Røllike (Achillea millefolium)

   

Almindelig Syre (Rumex acetosa)

   

Almindelig Torskemund (Linaria vulgaris)

   

Alsike-Kløver (Trifolium hybridum)

   

Biblomst (Ophrys apifera)

   

Bitter Bakkestjerne (Erigeron acer)

   

Bjerg-rørhvene (Calamagrostis epigeios)

   

Bredbladet Dunhammer (Typha latifolia)

   

Bugtet Kløver (Trifolium medium)

   

Bånd-pil (Salix viminalis)

   

Cikorie (Cichorium intybus)

   

Draphavre (Arrhenatherum elatius)

   

Dunet Gedeblad (Lonicera xylosteum)

   

Eng-Rapgræs (Poa pratensis ssp. pratensis)

   

Engriflet Hvidtjørn (Crataegus monogyna)

   

Europæisk Lærk (Larix decidua)

   

Farve-Reseda (Reseda luteola)

   

Feber-nellikerod (Geum urbanum)

   

Flerårig Lathyrus (Lathyrus latifolius)

   

Følfod (Tussilago farfara)

   

Gederams (Epilobium angustifolium)

   

Glanskapslet Siv (Juncus articulatus)

   

Gul Fladbælg (Lathyrus pratensis)

   

Gul Kløver (Trifolium campestre)

   

Haremad (Lapsana communis)

   

Hassel (Corylus avellana)

   

Havtorn (Hippophae rhamnoides)

   

Hornblad (Ceratophyllum sp.)

   

Horse-tidsel (Cirsium vulgare)

   

Humle-sneglebælg (Medicago lupulina)

   

Hvas Randfrø (Torilis japonica)

   

Hvid Okseøje (Leucanthemum vulgare)

   

Hvid Stenkløver (Melilotus albus)

   

Hvidkløver (Trifolium repens)

   

Høgeskæg (Crepis sp.)

   

Kirtlet Dueurt (Epilobium adenocaulon)

   

Korbær (Rubus caesius)

   

Kruset Tidsel (Carduus crispus)

   

Krybende Potentil (Potentilla reptans)

   

Krybhvene (Agrostis stolonifera)

   

Kæmpe-bjørneklo (Heracleum mantegazzianum)

   

Lav Ranunkel (Ranunculus repens)

   

Liden Torskemund (Chaenorrhinum minus)

   

Lucerne (Medicago sativa)

   

Lugtløs Kamille (Tripleurospermum perforatum)

   

Lådden Dueurt (Epilobium hirsutum)

   

Mark-forglemmigej (Myosotis arvensis)

   

Mark-rødtop (Odontites verna)

   

Mark-stenkløver (Melilotus officinalis)

   

Moskus-katost (Malva moschata)

   

Muse-vikke (Vicia cracca)

   

Pastinak (Pastinaca sativa)

   

Peberrod (Armoracia rusticana)

   

Prikbladet Fredløs (Lysimachia punctata)

   

Prikbladet Perikon (Hypericum perforatum)

   

Pyrenæisk Storkenæb (Geranium pyrenaicum)

   

Rejnfan (Tanacetum vulgare)

   

Rundbælg (Anthyllis vulneraria)

   

Skov-fladbælg (Lathyrus sylvestris)

   

Skov-Jordbær (Fragaria vesca)

   

Skvalderkål (Aegopodium podagraria)

   

Slangehoved (Echium vulgare)

   

Smalbladet Vikke (Vicia angustifolia)

   

Smalstråle (Erigeron annuus)

   

Småkronet Gedeskæg (Tragopogon pratensis ssp. minor)

   

Spids-løn (Acer platanoides)

   

Stilk-Eg (Quercus robur)

   

Stor Knopurt (Centaurea scabiosa)

   

Strand-kogleaks (Bolboschoenus maritimus)

   

Sværtevæld (Lycopus europaeus)

   

Sø-Kogleaks (Schoenoplectus lacustris)

   

Tagrør (Phragmites australis)

   

Tigger-ranunkel (Ranunculus sceleratus)

   

Tofrøet Vikke (Vicia hirsuta)

   

Tusindgylden (Centaurium sp.)

   

Udspærret Vinterkarse (Barbarea vulgaris ssp. arcuata)

   

Vejbred-skeblad (Alisma plantago-aquatica)

   

Vild Gulerod (Daucus carota)

   

Vår-brandbæger (Senecio vernalis)

   

 


Éndagstur til Christiansø - Torsdag d. 4. august

Vi ser om vi kan samle en lille flok søstærke, eventyrere til denne éndagstur. Da vi hægter os på en daglig forbindelse, er der ikke krav til deltagerantal, kun til gå-på mod og hurtig tilmelding. Vi får 3 timer på øen.

Vejret var det bedst tænkelige, solrigt, varmt og med en frisk brise fra øst. Otte personer meldte sig til denne forsøgstur! Torsdag morgen kl. 05.40 var vi dog kun fire, der mødte op på Ringsted Station. Et opkald på mobilen afklarede imidlertid, at de 4 andre havde taget et tidligere tog til Københavns Hovedbanegård. I sådanne situationer er det godt med en mobiltelefon!

Bussen mod Simrishamn var en lækker toetagersbus, der i løbet af to timer bragte os til den hyggelige havn, hvor Borholmexpressens moderne turbåd ventede på os. Så gik det med 45 km/t ud over Østersøens 1 m høje bølger. Ingen af de mange passagerer viste dog tegn på søsyge. Efter et kort stop i Allinge befandt vi os kl. 11.25 på Christiansø.

Vi stilede direkte mod Frederiksø, da Jon ville fotografere Havrerod inden frokost. Denne – i øvrigt sjældne plante – er almindelig på Ertholmene og den blomstrer kun om formiddagen. Men det lykkedes desværre ikke. De planter vi så, havde lukkede blomster.

Frokosten indtog vi foran Museet ”Lilletårn” på nordenden af Frederiksø. Derefter havde vi god tid til at udforske begge øerne. Vi så andre sjældne planter som Sporebladrian, vildtvoksende Persille og Stolthenriks-Gåsefod.

Desværre så vi ingen af øens alkefugle, de var nok allerede stukket til søs på dette tidspunkt. Men måger var der mange af. Også en stor sølvmåge, der havde kig på vores madpakker.

Vi havde 5 timer på øerne i det bedst sommervejr, man kunne tænke sig. Hjemturen gik vældig fint, båden var roligere end på udturen. Kun busturen fra Simrishamn til København virkede lang, nok mest fordi luksusbussen var på arbejde et andet sted. I stedet havde de indsat en bus, der kun var egnet til korte ture!

Kl. 22  var vi hjemme igen efter en fantastisk dag. Men trætte var vi! - Jon 

 


Årstidstur 3 til Allindelille Fredskov - Torsdag d. 25. august

Allindelille Fredskov har en særlig rig blomsterverden, da den ligger på skrivekridt - ligesom Høje Møn. På grund af Statens igangværende salg af skoven er der særlig fokus på den lige nu. Vi afholder tre „årstidsture“ i skoven i år.

Vi var lidt færre end sidst,  men der var alligevel 19 mødt op til den 3 og sidste årstidstur. Der var jo ikke så mange blomster tilbage men nogle blev det dog til, og om ikke andet kunne vi nu se frugterne og de visnende blomster.

Af blomster vi fandt kan nævnes: Frugt af Firblad (ret giftig), Liden Vintergrøn, Rederod (kun en vissen pind tilbage), Skov-Hullæbe (med visne blomster), Skov-Viol, Springbalsamin, Stinkende Storkenæb, Bingelurt Vår-Fladbælg, Angelik, Lodden Dueurt, Vand-Mynte, m.fl. Den sjældne Knælæbe blev diskuteret lidt, det var jo tiden for den, men ifølge Jon kommer den kun engang imellem og i år havde han ikke set noget til den.

I Småskiftesø var der nu kun et par blishøns tilbage, en skorpiontæge og hvirvlere. Ravnene hørte vi i det fjerne.

Turen varede ca. 1½ time. - John

 


Weekendtur til Mols - Fredag 9.  til søndag 11. september

Vi besøger landets anden nationalpark på denne lille weekendtur. Vi sejler med Molslinjen, og kører nogle få km til Femmøller. Indkvarteringen sker på Vægtergården. Vi skal naturligvis gå nogle fine ture i bakkelandskabet, og der er jo også spændende områder i nærheden, så som Kalø Slotsruin og Stubbe Sø.

Fredag morgen mødtes vi 25 personer på Ringsted station for sammen at tage nogle dage til den nye nationalpark Mols Bjerge.

Efter en periode med megen regn og ikke de bedste vejrudsigter tilsmilede vejrguderne os alligevel og vi fik godt vejr på hele turen.

I 7 biler kørte vi mod Odden og efter sejlturen var første stop bakkeknuden Jernhatten (49 m), der ligger ud til vandet på Djurslands østkyst.  Højen er bl.a. bevokset med ”troldebøge” og har en meget fin udsigt mod øen Hjælm. Langs stien så vi en del planter, bl.a. Bakke-Jordbær. På de stejle skrænter fandt Jon et afblomstret eksemplar af Knopnellike.

Herfra kørte vi mod Dråby kirke også kaldt Djurslands domkirke. Em usædvanlig stor kirke i forhold til landsbyen den ligger i, men det skyldes at Dråby i middelalderen var en vigtig havneby. Siden da har en landhævning (ca. 4 m) betydet, at man ikke mere kan sejle til byen og siden 14-1500-tallet er Ebeltoft områdets centrum.

Derefter kørte vi via en skovvej langs sydsiden af Stubbe sø til Bromølle, hvorfra vi efter frokost vandrede igennem et meget kuperet landskab – først gennem ådalen og senere tilbage gennem skoven. 

Så kørte vi til de egentlige Mols Bjerge, hvor første stop kun skulle være et toiletstop ved Mols-laboratoriet, men pga. ombygning var disse lukkede. I stedet drak vi den medbragte kaffe i solen ved siden af det nyrestaurerede udstillingshus, som åbner næste år.

Dagens sidste stop var Skovbjerg, en lidt speciel gammel egeskov, der dækker en mindre bakketop.  Mange af træerne var overgroede af Alm. Gedeblad, Danmarks eneste lian.  De fleste gik med på en runde op over - mens de resterende sad og nød solen.

Herefter gik turen  til vores hotel – Vægtergården, hvor nogle nåede en tur til stranden inden aftensmaden.

Lørdag gjaldt det selve Mols Bjerge. Efter at have fået  løst lidt kommunikationsproblemer omkring madpakker mm. tog vi af sted til en P-plads nær Tinghulen, hvorfra vi gik en længere tur gennem det meget kuperede landskab. Undervejs så vi mange svampe, men det var lige nogle dage for sent, til at de var interessante at tage med. Inden vi kom tilbage til P-pladsen fik Jon lokket os gennem skoven ud på en direkte sti til Tinghulen, der var MEGET stejl  på et stykke….  Jon og et par stykker mere gik helt ned i Tinghulen, der er et af de største dødishuller på Mols. En flok spejderledere hyggede sig i midten, de bød gæsterne fra MNF på en sval øl !!!

Imens gik vi andre tilbage og spiste vores medbragte mad – der smagte fortrinligt. Eftermiddagens første punkt var Agri Bavnehøj, det højeste punkt i Mols Bjerge.  Fra toppen var der en fantastisk udsigt til alle sider.  Da vi kom ned igen og drak den medbragte kaffe, savnede vi Birthe Marie, der ikke havde været med på toppen. Et telefonopkald til hende medførte blot en ringetone i den røde bil på P-pladsen, så vi måtte ud at lede. Heldigvis dukkede hun op kort efter – havde troet, vi skulle til landsbyen Agri….

Næst stop var ved en lille højmose, hvor Jon begav sig ud på den gyngende overflade for at returnere med Soldug, Tranebær og Tue-Kæruld senere også med lidt tørvemos. Han fortalte, hvordan en højmose dannes, og at den er så artsfattig, fordi den kun får næring oppefra.

Herfra kørte vi til Trehøje, tre markante bronzealderhøje, der med 127 m er de næsthøjeste punkter i Mols Bjerge. Også fra disse toppe er der en fantastisk udsigt til det meste af Mols, Århusbugten, Hjælm og Samsø.

Dagen sluttede med en køretur rundt i den høje del af Mols Bjerge, med et stop ved Poskjær stenhus – en 5500 år gammel stensætning, faktisk den største runddysse i Danmark – virkelig imponerende. Overliggerstenen er halvdelen af en sten, hvis anden halvdel ligger på en anden stenhøj noget derfra – hvordan de har fået transporteret den enorme sten med datidens teknik er en gåde.

Søndag formiddag var vi på Helgenæs. Første lille stop var ved Dragsmur (opført af marsk Stig i slutningen af 1200-tallet) og Olaf Ryes skanser, der blev brugt under treårskrigen i 1848 – 50, hvortil den danske hær under ledelse af general Rye trak sig tilbage – for så i læ af skansen at  blive udskibet til det afgørende slag ved Fredericia, hvor de deltog i de hårde kampe, som endte med store tab, men dansk sejr.

Herfra kørte vi til den lille p-plads ved Klæbjerg, hvor vi stødte på en anden stor gruppe med mange biler –Det lykkedes at få parkeret alle biler og vores gruppe kunne give sig af sted på en fin rundtur via Kursklint og Sushage. Vejret var strålende og der var fin udsigt til bl.a. Nordsamsø. Der var småt med fugle men der blev set blomstrende Bakken-nellike og minsandten også Knopnellike.

Herfra kørte vi til Sletterhage fyr, hvor vi spiste den medbragte frokost. Nogle fik besøgt fyrtårnet og set den lille udstilling – og der var også turens første ishus….

Om eftermiddagen kørte vi til Kalø Slotsruin, som i dag først og fremmest består af resterne af hovedtårnet og murene rundt om borgen. Sidst i 1600-tallet er store dele af den engang så store borg nedrevet og materialerne blev sejlet til København og brugt til opførelsen af Charlottenborg.  Den knapt 1 km lange vej derud er brolagt med store sten, og det må have skrumplet meget når man i gamle dage kørte derud i kærrer oh hestevogne. Ude på selve slotsruinen er man i gang med at restaurere noget af muren. Der blev på turen ud til borgen og derude observeret dobbeltbekkasin, hjejle, almindelig ryle og strandskade.

Vel tilbage på P-pladsen var det tid til at tage afsked – Jon og jeg ville til Århus for at besøge vores nye barnebarn, mens resten af gruppen tog mod Ebeltoft og færgen hjemad. Tak for hyggeligt samvær på en dejlig tur! - Bodil


Sorø Sø rundt - Søndag d. 25. september

Vi går ad de små skovstier rundt om Sorø Sø. Kun enkelte steder på ruten er vi nødt til at betræde asfalterede veje. Vi når måske også at besøge det spændende område Flommen. Vandreturen er på ca. 8 km.

Denne tur kom ikke helt til at ligne alle de øvrige ture vi havde haft i løbet at sommeren, da vores formand og altid trofaste leder af turene desværre havde været så uheldig at falde og brække armen under et ophold på Grønland kort forinden, og endnu ikke havde fået sat ”den på plads”.

 Heldigt for dem som havde meldt sig til turen ville John fra vores bestyrelse gerne overtage ledelsen i stedet for.

13 personer var vi i alt, som mødtes på Ringsted Stations parkeringsplads kl. 9, vejret tegnede fint, endnu lidt diset, men solen var ved at bryde frem. Vi blev enige om, at parkere ved kirken i Sorø og at gå med uret rundt om søen.

Et flot syn ud over søen hvor morgendisen så småt var ved at forsvinde mødte os. ”Søfuglene” blev iagttaget og turen fortsatte ind i skoven, hvor vi især betragtede de mange store gamle træer med deres særprægede og flotte former.

Længere fremme fangede vores øjne noget helt andet, nogle ”lækre badenymfer” i bikini på vej ud i søen for at bade – vandet var 14° så det var en lidt kold omgang.

Vi kikkede selvfølgelig også på de få blomster, som vi så rundt om os, og sendte kærlige tanker til Jon. Ca. halvvejs rundt fandt vi et par borde og bænke, hvor vi kunne sidde ved og nyde en kop kaffe. Det var dejligt med et lille hvil, så var vi igen friske til den videre smukke tur. På turen rundt om søen mødte vi en masse andre mennesker både gående og cyklister, som også var ude for at nyde det gode vejr.

Ved godt frokosttid nåede vi over til roklubben, hvor vi håbede at finde nogle borde og bænke at sidde ved, der var ingen, men på forespørgsel tilbød roklubben os, at vi måtte sidde på deres terrasse lige ned til søen – alle tiders – så nu var vi friske igen til at gå den vel sidste ca. 1 km tilbage til vores biler, hvor vi tog afsked med hinanden og takkede John og Jette for en herlig og oplevelsesrig tur. - Lis

 


Humleore Skov og Rosengårdstien - Søndag d. 9. oktober 2011

Vi går en løvfaldstur i Humleore Skov, dels på Rosengårdstien og dels på skovvejene. Måske er vi heldige at se en af de voksne havørne eller en unge. Vandreturen er på ca.8 km.

På denne årets sidste tur mødte 12 op i det fine efterårsvejr, for at følge Rosengårdstien rundt. Uwe guidede os tilmed rundt i Kværkeby og fik endda åbnet kirken, så de flotte kalkmalerier kunne beskues. Blomster er der jo ikke så meget af på denne årstid, men Jon fandt da mange mere eller mindre sjældne planter, hvoraf bl.a. kan nævnes: Grøn Mynte, Nat-Limurt, Liden Andemad, Lund-Padderok, Horse-Tidsel, Haremad, Bittersød Natskygge, Hjortetrøst, Sværtevæld, Vinge-Pileurt, Skov-Galtetand, Stor Konval (= Kong Salomons Segl), Stinkende Storkenæb, Benved, Kål-Tidsel, Foder-Kulsukker, Gul-Stenkløver samt en del forskellige svampe. Havørnene så vi ikke noget til, men flere musvåger, hvoraf én var meget hvid. Efter de ca. 7 km. nød vi den medbragte frokost på pladsen ved Ørevad Bro. En dejlig afslutning på årets ture.


Foredrag: Lysbilledforedrag om Galapagos - Torsdag d. 13. oktober 2011

Jette Bjerregaard og John Kristensen har igen været på langtur, denne gang til Galapagos. De kommer og fortæller om deres oplevelser på disse helt særlige øer. Foredraget er ledsaget af mange lysbilleder.

Omkring 30 var mødt op, for at høre Jette Bjerregaard fortælle om turen til Galapagos og Ecuador. Foredraget blev ledsaget af mange billeder, som ikke mindst demonstrerede, hvor tæt man kommer på dem på Galapagos Øerne. Mon ikke nogle fik lyst til en tur derover?.

 


Foredrag: Julens frugter og juletraktament - Tirsdag d. 22. november 2011

Gunnar Rylander Hansen fortæller levende om julens frugter. Bagefter nyder vi af lækkerierne med ny opmærksomhed.

Det var en spændende og lærerig aften, hvor ca. 30 var mødt op for at høre Gunnar fortælle om frugttyper i nogle af de frugter vi konsumerer i juletiden. Mon der var nogen der fik 13 rigtige i den "tip en frugt" opgave Gunnar startede med at udlevere ?. Hvor mange ved f.eks., at kapselfrugter ud over ærter bl.fl. omfatter jordnød, valmue, paranød og vanilje. Under bærfrugter hører agurk, tomat, citron, appelsin, banan og melon. Til nødfrugter hører kastanje, solsikke, olden og kirsebær!. Af stenfrugter kan nævnes valnød, kokosnød, brombær og hindbær. Endelig er der en gruppe af falske frugter (der indgår andet end frøhuset i frugten) og her finder vi kernefrugterne æbler og pærer og frugtstands-samfrugterne ananas, ananas og jordbær (de små korn udenpå jordbær er stenfrugter!).
Traktementet med gløgg og hvad dertil hører kunne der bestemt heller ikke klages på.


Foredrag: Lysbilledforedrag om Grønlands natur - Tirsdag d. 10. januar 2012

Flemming Rune, der har været utallige gange i Grønland fortæller om den enestående natur og ikke mindst om planterne, da han netop er ved at færdiggøre en ny grønlandsflora.

Det var et rigtigt tilløbsstykke med ca. 53 deltagere, der mødte op for at høre Flemming Rune fortælle om Grønlands natur. En underholdende og inspirerende foredragsholder, der bl.a. er kendt fra DR's serie "Fra Kyst til Kyst", som blev sendt i 2011. Han har siden 1985 næsten hvert år været i Grønland for at botanisere (herunder også sammen med Jon). Foredraget blev understøttet af en masse flotte billeder, og vi fik et godt indblik i Grønlands natur og arbejdet med at beskrive planterne. Ét af resultaterne er hans flora "Grønlands Vilde Planter", der netop er udkommet. Vi fik tilmed mulighed for at købe bogen og DVD sættet "Danmark - Kyst til Kyst" (til favørpriser naturligvis).


Generalforsamling - Tirsdag d. 14. februar 2012

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent.
  2. Valg af referent.
  3. Bestyrelsens beretning.
  4. Kassererens beretning.
  5. Fastsættelse af kontingent.
  6. Valg af bestyrelse, suppleant, revisor og revisorsuppleant.
  7. Indkomne forslag.
  8. Eventuelt.

Efter generalforsamlingen ser vi deltagernes egne billeder fra turene i 2011.

Se referatet her (PDF) og foreningens regnskab for 2011 her (PDF).


Til toppen



2010

Anemonetur - Bognæs - Hindsholm - Rosengårdstien - Asnæs - Bågø - Bornholm - Svampetur - Vestskoven - Generalforsamling


Anemonetur i Allindelille Fredskov - Onsdag 21. april

Vi går en tur i den mest anemonerige skov på Sjælland. Alle tre almindelige arter af Anemone ses her: Hvid, Gul og Blå Anemone. Der er også mange andre spændende ting at se i skoven.

Onsdag d.21 april havde vi vores første tur som gik til Allindelillle Fredskov. Selv om det var hunde koldt og så ud til regn, mødte 36 personer op på P-pladsen ved forsamlingshuset Frem.

Herfra ledte Jon os gennem skoven hvor han fortalte om anemoner.  Der er en del blå som har anderledes blade. Her er også en del bingelurt som breder sig meget og det er bestemt,  at et areal skal fritlægges og man vil så håbe at der vil komme nogle orkideer, som gror tæt ved,  men kvæles af bingelurt.

Jorden i skoven er meget kalkholdig, hvilket bevirker at træer ikke kan komme så langt i jorden, så de vælder let.

Vi så også en ravnerede, som vi fik forstyrret.  Vi skyndte os videre.

Efter en tur på ca. 1 ½ time var vi tilbage ved vores biler. - Lisbet.


Bognæs - Torsdag . 6. maj

Bognæs har meget at byde på for den naturinteresserede: Havørne, storebæltsflora, skarvkoloni, hejrekoloni. Vi prøver noget nyt: Medbring aftensmaden! Vi finder så et dejligt sted at sidde og nyde skoven og fjorden.

Vi ville prøve noget nyt i foreningen og indbød derfor til en forårsaftentur med medbragt madpakke, hvorfor vi startede allerede kl. 17 fra Ringsted station.

 I alt 21 ”modige” personer havde tilmeldt sig, for modige og optimistiske var de på grund af vejret, som lovede både regn og kuling og for årstiden ret lave temp. Men vi var heldige, sådan gik det slet ikke

 Efter ca. 40 min. var vi fremme ved P pladsen med vores biler og nu foregik resten af turen til fods, da al bilkørsel for uvedkommende er forbudt på den fredede halvø. De første 2 km foregik i rask tempo på en god og tør grusvej, inden vi nåede skoven. Undervejs nåede Jon lige at fortælle om den hulkravede kodriver og ramsløg, der voksede en masse af i området, og hvis blade er spiselige.

På vores højre side viste der sig en gravhøj – Kongehøjen – fra bronzealderen. Fra dens top var der en fin udsigt over bl.a. Kattinge Vig. Efter et lille stop der gik turen rask videre mod skoven, som nu viste sig. Vi nød de lysegrønne bøgetræer, der lige var sprunget ud og de sidste anemoner, som endnu var i blomst.

 Et godt stykke ind i skoven viste vores spiseplads sig i form af nogle store væltede træstammer. Madpakkerne blev hurtigt fundet frem og vi satte os godt til rette og nød både at få noget at spise og de omgivelser, vi sad i. Således mætte og udhvilede var det tid til at finde tilbagevejen.

 Godt ude af skoven og næsten fremme ved P. pladsen fik vi endnu en pragtfuld oplevelse, synet af solen, som ind imellem havde skinnet dejligt, gik flot og rød ned i vandet.

 Vi så ikke havørne og hejre men til gengæld en masse andefugle, svaner og gæs og hørte både gøg og ravn.

Jeg tror at alle deltagerne fik sig en dejlig naturoplevelse, så det er nok værd at overveje, om vi ikke skulle prøve sådan en tur en anden gang. - Lis


Heldagstur til Hindsholm - Søndag d. 13. juni

Hindsholm er et gammelt istidslandskab, skabt under tre istider. Landskabet er holdt sammen via drag, odder og hævet havbund fra stenalderen. Herregårdslandskaber, frugtplantager, landbrugsjord, snoede veje og velbevarede landsbyer sætter i dag deres præg på landskabet. Herregårdene er Scheelenborg, Brockdorff og Hverringe. Midt på halvøen findes de specielle torpedoformede bakker, der blev dannet under den sidste istid. Området består mest af landbrugsjord, men på vestlige og nordlige side af halvøen er der mange udyrkede arealer, som rummer et righoldigt plante- og dyreliv. Det giver ro til mange dådyr, fugle og insekter. På den nordligste spids af Fyn ligger det naturskønne Fyns Hoved og skiller Kattegat og Storebælt. Fyns Hoved har betydning som yngle- og rasteplads for mange vadefugle og ænder.

Pinsesøndag var vi 8 personer af sted til Hindsholm, Nordøstfyn. Vi kunne nøjes med to biler. Vi holdt en lille strække-ben-pause lidt nord for Kerteminde, hvor vi kiggede på forskellen mellem Strandkvan og Bjørneklo. Var fremme ved Korsøre ved 10-tiden, og efter et lille ophold - kørte vi til Draget og satte bilerne.   

Det var lyst gråvejr det meste af dagen, og det blæste kraftigt fra nordvest. Vi valgte derfor at gå i læ på østsiden ud til spidsen af Fyns Hoved og så med vinden i ryggen til bage til Draget, hvor vores biler holdt. Der var et sjovt fænomen ved den stormende kyst: To meter fra klinten var der læ! Der var en smuk udsigt fra Fyns Hoved mod Tornen (fuglereservat) og mod Halvøen Langø og de ægte øer Mejlø og Bogø. Og så var der Dansk Astragel mange steder! I øvrigt var strandene meget frodige af den blå Slangehoved, den hvide Hjertekarse og den hvide Strandkål.

Vi fandt et dejligt frokoststed ved Nordskov-engene. Der var læ,  og sandelig om ikke solen lige nøjagtig fandt vores 8-mandsbord og skinne på! Så kørte vi tilbage til den lille bådehavn Korsøre, hvor vi var så heldige, at finde 1 eksemplar af den meget sjældne Klæbrig Limurt. Vi gik så ”Jøvet” rundt, en 20 m høj knold, der var helt krat-tilgroet på den ellers så planterige vestskrænt.

 Fugle så vi ikke mange af, vist nok mest  pga. den stærke blæst.

 Ved 13.30 tiden kunne vi køre til dagens sidste lokalitet: Jættestuen Mårhøj. Den var spændende sagde Henning. Han var en af de få, der klarede sige gennem regnpytterne i det lave indgangsparti. Da vi have beundret den flotte vegetation af Langstilket Vikke og Tjærenellike på højens vestside, gik turen hjemover. Vi var på P-pladsen ved stationen kl. 17. - Jon


Rosengårdstien - De vilde blomsters dag - Søndag d. 20. juni

For 23. år i træk afholdes De vilde blomsters dag i samarbejde med de botaniske foreninger i hele Norden. Turen i år er en præsentation af Rosengårdstien. Arrangør: Blå Flag og Agenda 21, Ringsted Turistinformation og Botanisk Forening.

Ca. 30 børn og voksne mødte op for at nyde Rosengårdstien i godt vejr og høre Jon indlevende fortælle om blomster og planter vi traf på stien, der udmærker sig ved en varieret fauna.

 

 


Heldagstur til Asnæs - Søndag d. 27. juni

Vi skal se den flotte natur på Asnæs syd for Kalundborg.

En halv snes forventningfulde deltagere samledes på Ringsted Station ved 9-tiden. Så gik turen i private biler over Sorø, hvor vi samlede Henning op. På Asnæs stødte Jon til og vi kørte derefter så langt ud på halvøen, som vi kunne i bil. Vi parkerede Havremark P-plads med en utrolig smuk udsigt over Kalundborg Fjord. Det var sol og vindstille.

 Så gik turen ad Asnæs Skovvej forbi Asnæsgård og ad en lang lige markvej ud til det flotte overdrev på spidsen af halvøen. Morten kendte en vej gennem alle tjørnebuskene, så vi kom til kysten i fin stil. Det var så flot, at vi lige måtte sidde og nyde udsigten. Et par marsvin underholdt os i lang tid og på et tidspunkt ret tæt på kysten. Der var mange af den smukke, citrongule ærteblomst Kantbælg.

 Vi gik så ad en tul tider næsten usynlig sti langs nordkysten tilbage til bilerne, hvor vi godt sultne kastede os over madpakkerne. På vejen kom vi forbi de mest utrolige bevoksninger af Bakke-Nellike.

 Om eftermiddagen blev der tid til en lille tur i Forskov. Vi gik til stranden mod syd og videre mod vest, hvor en af Danmarks mest sjældne planter, Treklføft-Alant blev forevist. Den var i sin aller  tidligste blomstring.

 Det var godt varmt, da vi nåede tilbage til bilerne, og vi begav os hjemover efter endnu en skøn dag i noget af det flotteste natur Sjælland kan opdrive.  - Jon

 


Heldagstur til Bågø i Lillebælt - Søndag d. 15. august

Vi skal også i 2010 på fælles ø-tur med Naturøst. Vi skal i år helt til Lillebælt, som rummer flere øperler bl.a. Bågø. Denne ø har et areal på 6,23 km2 og et befolkningstal på ca. 30 personer. Halvdelen af øen er opdyrket, men der er også meget natur med store engarealer og to indsøer. Den ene, Ferskesø, er en brak eller svagt salt strandsø. Her kan vi bl.a. finde Vingefrøet Hindeknæ, Stilket Kilebæger og den meget sjældne Tangurt. Ved et andet vådområde, Noret, kan vi se Kødet Hindeknæ, Jordbær-Kløver og Tandbælg. Vådområderne på øen gør, at Bågø ligger i et EF-Fugle-beskyttelsesområde med to fuglereservater, og i 2003 blev der oprettet to fugleskjul. Vi kan være heldige at se Pibeand, Hjejle, Storspove og Rørhøg, for lige at nævne nogle.

Årets øtur sammen med Natur Øst gik til Bågø i Lillebælt. Vi var heldige med vejret: Dejligt lunt med nogen sol og svag vind. Vi blev ca. 8,30 samlet op på Ringsted Station af vennerne i Natur Øst, og var derefter 43 personer. På vejen blev vi informeret om Bågø og dens historie af Jørgen Lindby. Ved færgen i Assens stødte endnu to deltagere til forsamlingen. De var på ferie i området og ville gerne med til Bågø.

Ved ankomsten til Bågø blev vi modtaget af Poul Nielsen og hans flotte ”grisevogn”. Den var overdækket med plads til ca. 40, så 7 frivillige cyklede bagefter! Tu­ren gik først over øens højeste punkt, Prinsehøj, til øens bedst bevarede oldtidsminde, en langdysse. Mellem stene stod en Almindelig Fingerbøl og blomstrede. Poul fortalte om alt det, vi passerede og turen fort­satte forbi Fiskerhusene til Østerklit og Søgård. Her stod en sten, der viste vandhøjden ved en oversvømmelse på Bågø 13. nov. 1872. Det meste af øen var oversvømmet, kun tre holme stak op over vandoverfladen. Ingen mennesker kom noget til, men en del dyr måtte lade livet. Vi kørte videre mod nord, hvor vi fra vores spejdertur vidste, at den sjældne plante, Strand-Salat groede. Den blomstrede stadig, sikkert også pga. af den megen regn, som var faldet denne sensommer. Ude over rørskoven så vi en rørhøg.

Frokosten indtog vi ved "Hestestalden" midt i Bågø By. Her er der et lille lokalhistorisk museum, hvor man også kan købe kaffe og is (høflig selvbetjening). Vi slog os ned i gården, hvor Poul straks sørgede for flere borde og bænke. Efter frokosten var der tid til at se mere på museet og til at gå en lille bytur.

Efter en times pause fortsatte vi mod nordvest. Vi blev sat af helt ude ved den dybe strømrende, der adskiller Bågø fra Egholm. Vi nød øens flotteste udsigt, mens vi kikkede på planter. l kanten af en ferskvandssø fandt Elsebeth en klon af Stilket Kilebæger, og i vandkanten ud til Lillebælt opdagede Karen Margrethe en flaskepost fra nogle tyskere, der havde sat den i vandet øst for Strib. Nede over engen, som lå lige inden for kystlinjen, var der konstant digesvaler i luften. På tilbagevejen så nogle af cyklisterne en fiskeørn.

Det næste stop var kirken, opført i 1861. Den er placeret sådan, at den er synlig fra Wedellsborg Slot på Fyn. Slottets ejer havde nemlig også bygget kirken på Bågø, og så var det jo rart at kunne se over til den! Vi blev bænket og Poul læste op fra et skrift, som en forhenværende præst havde skrevet. Nu er kirken knyttet til Assens sogn.

Efter kirken gjorde vi et lille ophold ved fugletårnet nær Vestermose. Her var der ikke mange fugle, men vi så da storspove, dobbeltbekkasin og svaleklire. Sidste stop var Bågø Fyr. Mange benyttede lejligheden til at kravle op for at nyde udsigten.

Udover nævnte sjældne Strand-Salat, som nu er indrapporteret fugleognatur.dk, fandt vi en del andre planter på Bågø, hvoraf Almindelig Fingerbøl, Almindelig Pimpinelle, Bakke-Nellike, Bidende Stenurt, Italiensk Brandbæger, Slangehoved og Tadder-Vikke var de mest spændende.

Dagen sluttede ved havnen, hvor vi tog afsked med Poul. Kiosken blev derefter flittigt besøgt inden den lille færge returnerede. Færgesejlads og bustur gik planmæssigt. Endnu en dansk ø var udforsket i samvær med vennerne fra Natur Øst! - Jon.


Lang weekend i Bornholms skønne natur - 3. til 5. september

Vi gentager succesen fra 2009 med weekendtur og skal nu opleve de danske klipper! Vi kører fra Ringsted tidlig fredag morgen, så vi har en god dag på øen. Færgen går fra Ystad 08.30. Overnatning sker på Klostergården (www.pension-klostergaarden.dk), hvor vi også får morgenmad og middagsmad. Lørdag spiser vi frokost på et listigt røgeri og søndag køber vi madpakker på pensionatet. Vi udarbejder senere den endelige tur, men vi kommer nok ikke uden om Ølene, Hammerknude, Døndalen og Jons Kapel.

Vi var 20 personer, som startede på Ringsted station kl. 05.45 med næsen mod Ystad. Vejret var fint så humøret var højt. Kl. 08.30 skulle vi sejle fra Ystad mod Rønne.

Første stop på Bornholm var den imponerende Østerlars Rundkirke. Derefter kørte vi til Redningsstien nord for Gudhjem, hvor vi spiste vores medbragte mad. Efter frokostpausen begav vi os ned på stien mod Helligdomsklipperne og Sorte Ovn. Der var nogle stykker, som var nede ved Sorte Gryde, men kun Morten trodsede brændingen og gik ind i klippehulen. Turen langs med vandet var meget smuk.

Vi forlod kysten ved Bornholms Kunstmuseum. Herfra kørte vi til Stammershalle, som er et lille stykke klippehede med mange karakteristiske bautasten. Heden holdes i sin "oprindelige" form gennem afgræsning. Her drak vi vores kaffe.

Derfra gik turen til Danmarks højeste vandfald i Døndalen. Det var lidt besværligt at komme op bag det, men vi klarede det. Hele denne tur var også meget smuk.

Nu var det tid til at finde vores pensionat i Allinge. Klostergården, det ældste pensionat på Bornholm, er et meget hyggeligt sted med en god atmosfære.

Lørdagen startede med fint solskin og Jon fortalte, at det ville fortsætte hele dagen, hvilket også passede. Herefter fik vi vist nogle planter, som Jon havde fundet på sin vej dagen før. Der var blandt andet Alm. Torskemund, Skov-Kohvede, Svalerod, Alm. Gedeblad, Krat-Viol, Jomfru Maries Sengehalm (Gul Snerre), Alm. Sct. Hansurt, Alm. Gyldenris, Blåklokke og træet Småbladet Lind.

Herefter kørte vi til P-pladsen ved Allinge Camping, hvorfra vi gik hele vejen rund om Hammerknuden. Vores madpakker, som vi havde fået med fra pensionatet, blev spist ved Krystalsøen. Det var en meget flot tur, men også meget anstrengende, da det hele tiden gik op og ned, men alle klarede det fint.

Så var det tid til kaffe som vi indtog i Vang med en meget flot udsigt over vandet.

Til sidst gik turen til Hammershus, som blev studeret meget. Herfra kørte nogle hen for at se helleristninger, men de fleste kørte direkte til vores pensionat, hvor aftensmaden skulle indtages kl. 18.30.

Søndag gik turen til Paradisbakkerne hvor vi fik set megen smuk og anderledes natur. Efter en gåtur på 3 ½ time kørte vi til Bakkarøgeriet ved Pedersker, hvor vi spiste vores frokost: røgede sild. Herfra gik turen til et fugletårn ved Ølene for at se efter traner, men desværre var de fløjet deres vej. Så gik turen for de fleste til Rønne havn, mens en enkelt bil kørte til et andet fugletårn, hvorfra de var så heldige at spotte et par traner. Hjemturen via Ystad og Øresundsbroen forløb uden problemer.

Slut på en meget flot tur.  - Lisbet.


Svampetur i Store Bøgeskov - Søndag d. 19. september

Vi prøver igen med en hyggelig svampetur i Store Bøgeskov, hvor vi har mulighed for at få middagsmaden med hjem i kurven.

En halv snes personer mødtes i fint efterårsvejr til årets svampetur, som for første gang blev ledet af Randi Hansen. Randi var meget pædagogisk, stoppede hele tiden undervejs for at fortælle om de svampe, vi fandt. Og der var rigtig mange!

 Middagsmaden var det dog kun enkelte der fik med hjem (et par store Karl Johan’er), men aldrig har foreningens svampeture vel budt på så mange forskellige svampe som denne dag.

Frokosten blev indtaget ved kildepladsen og mens vi spiste var der nogle, der blev interwievet af et par RUC’ere, som var ved at undersøge folks brug af skoven.

 Tilbage ved P-pladsen blev de mange svampe lagt til beskuelse på nogle borde og gennemgået endnu en gang. En rigtig dejlig tur, hvor vi alle blev lidt klogere på vores mange svampe. -  Bodil


Tur i Vestskoven - Søndag d. 10. oktober

Hvad rummer den nyanlagte bynære skov Vestskoven - mellem Ballerup og Albertslund mon? Vi kigger den efter i sømmene og ser, om vi kan få øje på natur i skoven!

Turen gik denne gang til en ny skov anlagt i 1967, Vestskoven, som ligger mellem Ballerup og Albertslund. Vi mødtes på Ringsted station kl. 10 og kørte derefter til Herstedhøje Naturcenter.

Efter vi havde været inde og se udstillingen på naturcenteret, gik vi ad en af de mange anlagte stier, i et let tåget, men meget varieret landskab, forbi moser, gemmen fyrre-, ege- og bøgeskove og senere forbi Finlandsstenen, som er en gave, den finske præsident Kekonen, overdrog til Vestskoven i 1967.

Efter vi havde spist vores medbragte mad i et af naturcentrets bålhuse, gik vi til Mønterne. Det er et skovområde, som lokalbefolkningen samlede en kvart million kroner ind til, da det blev besluttet, at der skulle anlægges en skov. Det er et vifteformet areal beplantet med bidragydernes forskellige træer og buske efter bidragydernes ønsker.

Til sidst lettede tågen og vi gik tilbage over Herstedhøje, som er en kunstig anlagt bakke af affaldsjord. Fra det højeste punkt på 67 meter, er der i klart vejr en fantastisk udsigt over København og omegn.

Turens sidste punkt var Hvissingestenen, som er Sjællands største, på ca. 250 tons. Vi så den dog kun på afstand, da parkeringsforholdene var vanskelige. Nu var det også blevet tid til at køre hjem og vi havde alle 11 set, at Vestskoven har masser af natur at byde på. - Hanne.


Generalforsamling - Tirsdag d. 22. februar 2011

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent.
  2. Bestyrelsens beretning.
  3. Kassererens beretning.
  4. Fastsættelse af kontingent.
  5. Valg af bestyrelse, suppleant, revisor og revisorsuppleant. På valg er Lis, Hanne og Thorkild.
  6. Indkomne forslag.
  7. Eventuelt.

Efter generalforsamlingen ser vi deltagernes egne billeder fra turene i 2010.

Referat:

  1. Dirigent: Thorkild Andersen. Referent: Bodil Feilberg
  1. Formandens beretning:

Der har været afholdt et bestyrelsesmøde med konstituering og planlægning af årets arrangementer.

Alle ture og arrangementer er blevet gennemført.

De enkelte arrangementer blev gennemgået (for en mere udførlig beskrivelse henvises til referaterne på hjemmesiden):

Anemonetur 21. april til Allindelille Fredskov: Her så man skovsneppe og Pil, der er geologistuderende, fortalte lidt om kalkgeologien.

Bognæstur den 6.maj: Som et forsøg havde man lagt dette arrangement som en hverdagsaftentur med medbragt mad. Fin tur, selvom der ikke som håbet blev set havørne.

Hindsholm 13. juni: Stærk blæst var nok skyld i at man ikke som ventet så særlig mange fugle, men i stedet blev der set de sjældne planter Klæbrig Limurt og Dansk Astragel. Iøvrigt en solrig og fin dag.

Asnæs 27. juni: Rigtigt dejligt vejr og marsvin på fin afstand.

Bågø 15. august: Den årlige fællestur med Natur Øst gik i år til Bågø i Lillebælt. De fleste blev kørt rundt i en ”grisevogn” spændt efter en traktor, mens de sidste 8 cyklede bagefter. Vejret var varmt og man kom i løbet af dagen rundt på hele øen og sluttede med at se det hele lidt fra oven i fyrtårnet.

Bornholm 3.-5. september: 20 deltog i den forlængede weekend på Bornholm, hvor man fredag beså Østerlars rundkirke og gik langs redningsstien nord for Gudhjem. Lørdag travede man Hammerknuden rundt, var i Vang og på Hammershus. Søndag var det Paradisbakkerne der stod for tur og efter et besøg på et røgeri sluttede turen med et besøg ved Ølene for at se traner, som dog kun få fik set. På hele turen var vi heldige med dejligt solskinsvejr.

Svampetur 19.september: Randi Hansen var for første gang leder på foreningens svampetur og det gjorde hun godt! Desuden var der utroligt mange svampe, desværre ikke mange spiselige. Men en god og lærerig dag.

Vestskoven 10. oktober: Fra starten tæt tåge, som dog lettede noget i løbet af dagen, der endte på Herstedhøje højene. Inden da havde vi været både en tur gennem skoven, spist i en af naturcentrets bålhytter og yderligere gået en tur ud gennem landskabet på modsatte side af de imponerende kunstigt anlagte høje.

3. november: Jon Feilberg fortalte og viste billeder fra en tur til Lesbos

22. november: Claus Helweg Ovesen fortalte og viste billeder om landskaber, malere og natursyn.

18. januar: Jette Bjerregård fortalte og viste billeder fra sin og Johns fantastiske tur til Alaska og Canada. Til dette arrangement blev der vist sat deltagerrekord!

Herefter fortalte formanden, at der var overskud på både Bornholmsturen og Bågøturen på i alt kr. 3201,-, som sættes ind på en særlig konto i Lån og Spar Bank

  1. Kassererens beretning:

Regnskabet blev gennemgået og godkendt. Se regnskabet i her (i pdf).

  1. Fastsættelse af kontingent:

Bestyrelsen foreslå uændret kontingent dvs. kr. 75 årligt for en husstand.

  1. Valg:

Til bestyrelsen genvælges Lis og Hanne. I stedet for Ethel vælges John Kristensen for 1 år.

Som suppleant genvælges Thorkild Andersen.

Bente Jakobsen og Bo Gisselø genvælges som revisorer.

Anne Marie Olsen genvælges som revisorsuppleant.

  1. Indkomne forslag:

Der er ikke indkommet nogle forslag.

  1. Evt:

Vedtægterne bør opdateres ved næste generalforsamling. Uwe Wolter vil gerne bistå med at udarbejde et ændringsforslag.

Fremover vil programmet dække to kalenderår, da de sidste arrangementer altid er efter jul.

Forslag til ture:

3-4 ture med nogle måneders mellemrum til samme lokalitet, fx. Allindelille Fredskov.
Området ved Brede
Humleore skov
Svenstrup skov
Avnø
Sorø sø og skove
Maribosøerne
Nordsjælland – Gurre Sø
Flerdagstur til Mols/Djursland
Flerdagstur til Hornborgasjön/tranetur

Thorkild sluttede generalforsamlingen med at takke for god ro og orden.

Efter generalforsamlingen blev der vist billeder og film fra åres ture.


Til toppen



2009

Gniben - Tadre Mølle - De vilde blomsters dag - Jægerspris Skov - Vigelsø - Saltbæk Vig - Samsø - Indtryk fra Indien - Mus i Danmark - Generalforsamling

 


Forårstur til Kobanke og Susåens kilder - Søndag d. 19. april

Vi skal besøge Kobanke i Gavevænge ved Rønnede. Kobanke er Sjællands højeste naturlige punkt, 123 m oho., en anelse højere end vores lokale Gyldenløves Høj (uden den kunstige høj på toppen). Udsigten er ikke noget særligt, men vi går en tur i "højlandet" og nyder forårsfloret. I den nærliggende skov, Tingerup Tykke skal vi se på Huleå, som er den spæde begyndelse til Susåen. Her er vandløbet rent og fuld af liv. Hvis vi får mere tid, besøger vi Gøgsmosen nær Kongsted. Her findes tre små interessante søer i et kommunalt naturområde.

Vi var 21 personer, som mødtes på Ringsted station kl.9, for i private biler at køre til Rønnede.Vejret var flot solskin, men med en kold vind. Vi satte et par biler ved ”Tingerup Tykke" og kørte derefter alle hen til en p-plads, og parkerede resten af bilerne.Herfra gik vi en skøn tur, i en begyndende udsprungen bøgeskov, hvor skovbunden vrimlede med planter, Anemoner, Kodriver, Milturt, Ringelurt og mange flere.

Vi fandt Sjællands højeste naturlige punkt, Kobanke, absolut ingen udsigt, der var alt for megen beplantning. Efter de traditionelle gruppebillede på toppen, gik vi videre til Tingerup Tykke og ledte og fandt, Huleå, starten på Susåen, et meget smukt område. Derefter kørte chaufførerne i de 2 biler hen og hentede de resterende biler, så vi alle kunne komme videre. Frokosten blev indtaget ved Gøgsmosen, et kommunalt naturområde. Vi fandt læ ved et krat for den kolde vind, og fik meget hurtigt selskab af Højlandskvæg, som var meget interesseret i os.

På hjemturen fik de fleste af os set havørnen svæve rundt ved p-pladsen ved Gisselfeldt. Vi var hjemme i Ringsted ved 15-tiden, efter endnu en dejlig tur. - Hanne.


Fugle og blomstertur til Gniben på Sjællands Odde - Søndag d. 3. maj

Selve spidsen af Odden, Gniben, har i mange år været et militært øvelsesterræn, hvorfra der blev skudt øvelsesgranater. For få år siden blev området åbnet for offentligheden, så nu har alle adgang til det flotte sted. Der er gode muligheder for at se interessante fugle, heriblandt måske tejster. Vi skal også besøge et smukt område, hvor der under krigen blev gravet rullesten. Her har vi et ægte næringsfattigt naturområde med hede, overdrev og krat. Vi tager også ud til færgehavnen og ser efter en af de nyindvandrede planter på Sjælland, Strand-Hornskulpe.

Vi var 19 personer og vejret var fint, så det var en dejlig dag.  Vi kørte til først til den yderste P-plads nær det militære øvelsesterræn.  Vi gik en tur langs vandet, helt ud til den yderste spids på Gniben.  Her så vi nogle marsvin og en del lystfiskere, der havde stort held med deres hornfiskefangst. 

Vi kørte derefter til P-pladsen for enden af Strandvejen, hvor vi spiste vores frokost. 

Ti sidst kørte vi næsten ud til Gniben igen for at se på et spændende område, hvor der under krigen har været gravet grus. Her så vi mange blomster, blandt andet Sæbeurt og Vårsalat. Der var også et par markfirben.

Vi forsatte til Klintebjerg, hvor vi drak eftermiddagskaffen mens vi nød den smukke udsigt.

Vi var hjemme kl. ca. 16.  - Lisbeth.

 


Tur til Tadre Mølle og Taderød Skov - Søndag d. 7. juni

Vi skal besøge Hestemøllegård, hvor Sjællands største kildefelt med 27 større eller mindre kilder springer ud af skrænten. Ejeren Ole Olsen vil vise os rundt i området og fortælle om kilden og de fire møller, som den har drevet i tidens løb. Kilden har i århundreder leveret kildekalk (frådsten) til byggerier i omegnen. Senere går vi en tur i Taderød Skov. Når turen er færdig bliver der mulighed for at se nærmere på Tadre Mølle.

Vi var 21 personer som i 6 biler satte kursen mod Tadre Mølle, vejret var køligt men med sol og en frisk vind. Efter ca. ½ times kørsel nåede vi P pladsen ved Tadre Mølle, hvor fra vi kort efter fortsatte mod Hestemøllegård, som ad bilvejen lå ca. 5 km derfra.

Ejeren af gården Ole Olsen fortalte os om stedets historie, om jordbundsforholdene og alle kilderne som udsprang fra området. Der havde oprindeligt været 13 møller på egnen og på en planche så vi afmærket 4 i nærheden af gården nemlig Hesle-, Fristrup-, Sø- og Elverdamsmølle. Men alt den larm som ”vandindustrien” gav bevirkede også, at gården havde haft mange skiftende ejere gennem tiderne.

Efter denne interessante beretning i laden begav vi os udenfor og op i ”højderne” hvor Røde kilde udsprang. Navnet havde den sikkert fået på grund af vandets store indhold af okker. Landskabet var meget ”bjergrigt” og vi var ude på et af højdepunkterne for at nyde udsigten. Vores vandretur sluttede af med en tur gennem hvedemarken ned til skoven, hvor man tydeligt kunne se de forskellige jordlag som denne egen bestod af.

 Da vi havde spist vores medbragte frokost, begav vi os på en dejlig vandretur mod Tadre Mølle. Den gik gennem en lang flot kastanieallé og forbi Åstrup gods, hvis røde bygninger skinnede flot i sollyset. I vejkanterne fandt Jon blandt andet både Baldrian, Eng Gedeskæg, Gemserod og Stolthenriks-Gåsefod .Vel ankommet til Tadre mølle blev chaufførerne til vores efterladte biler på Hestemøllegård kørt tilbage for at hente dem.

Så var tiden kommet til at se museet på Tadre mølle og ved en rundvisning fik vi fortalt og vist hvordan en vandmølle fungerede.

Vi sluttede denne begivenhedsrige dag af med en tur rundt om møllen og besøg i haverne bagved møllen, hvor der var en masse krydderurter ”lægeplanter” og blomster m.m., inden vi satte os i bilen for at køre hjem, så vi også kunne nå at komme hen og stemme til EU. - Lis


De vilde blomsters dag - Søndag d. 14. juni

For 22. år i træk afholdes De Vilde Blomsters Dag i samarbejde med de botaniske foreninger/miljøer i hele Norden. Denne tur går til Humlebjerg, en fin lille fredet grusbanke syd for Haraldsted Sø. Humlebjerg har for nylig været igennem en større pleje. Der fortælles om myndighedernes bestræbelser på at "måle og pleje naturen", om de vilde blomsters betingelser i dag og hvad vi alle sammen kan gøre for at bedre forholdene for de vilde planter.

Seks børn og syv voksne, mest lokale mødte op i det pragtfulde vejr. Vi gik en lille tur på Humlebjerg og jeg viste planter frem: Hjertegræs, Rank Potentil og en masse andre. Jeg demonstrerede også, hvordan man med en spade kunne stikke bjørneklo-roden over, så både rod og grøn plante vil dø.

Vi var lige inde og se den flotte eng øst for Humlebjerg med Kødfarvet Gøgeurt og store startuer. Børnene var videbegærlige og veg ikke fra min side! Det lykkedes desværre ikke at finde en myretue med så mange myrer, at jeg kunne demonstrere farveskift i blomst af Læge-Oksetunge lagt i tuen. - Jon


Jægerspris Skov og de gamle ege - Søndag d. 28. juni

Vi skal besøge den særlige skov, der ligger på toppen af Hornsherred. Vi kommer forbi Kongeegen, der regnes for Europas ældste levende væsen. Dens alder er anslået til 1500 - 2000 år. Snoegen og Storkeegen ser vi også på, men der er desværre ikke så meget tilbage af dem! Vi kan glæde os til en anderledes skov i et anderledes landskab.

Vi mødtes på Ringsted station kl. 9 og i private biler kørte vi til Jægerspris Storskov, hvor vi parkerede ved Skovkirken lige op ad skoven.

Herfra gik vi ud i det smukke sommervejr og der var nok at se på. Sommerferieblomsten Gederams (blomstrer samtidig med skolernes sommerferie) stod overalt og lyste op. Vi fandt et eksemplar af den kødædende plante Soldug og orkideen Skov-Hullæbe. Også masser af den rødlige Kaprifolie så vi. Vores frokost indtog vi i Frederik VII`s Jagtpavillon, et meget smukt stråtækt hus bevaret fra 1857.

Bredevig mose, som har været urørt siden 1918, fik vi et flot skue udover. Men da den er fredet, kunne vi ikke studere den nærmere.

Næste stop var Storkeegen, den blev ca.800-1000 år, men den sidste levende gren var faldet af i 1980. De døde rester af træet er dog stadig imponerende. Endelig var vi ved Kongeegen, som menes at være Europas ældste levende væsen, ca.1500-2000 år gammel. Den har en omkreds på ca. 14 m. Den er nu blevet hegnet ind og kan forhåbentlig stå i mange år endnu.

Vores kaffe nød vi ved kirken, inden vi atter kørte hjem. 8 personer deltog og fik en fin oplevelse i en anderledes skov. - Hanne.


Heldagstur til Vigelsø - Søndag d. 9. august

Vigelsø er på 120 ha. I 1990 købte Miljøministeriet øen, som dengang var næsten helt opdyrket. Der blev sat et stort naturopretningsprojekt i gang: Der blev plantet en artsrig skov for at skabe levesteder for mange plante- og dyrearter. Et inddæmmet areal er genskabt som strandeng. Ved at lukke saltvand ind begunstiges strandengens særlige flora af salttålende planter, Strand-Kvan, Strand-Malurt og Læge-Kokleare, og det sikres, at der sommeren igennem er lavvandede småsøer, hvor vadefugle kan søge føde. Vigelsø og størstedelen af Odense Fjord er så vigtig for ynglende og rastende vandfugle, at området er udpeget som et EF-fuglebeskyttelses-område.
Følgende fugle yngler bl.a. i området: Havterne, strandskade, edderfugl, gravand og klyde. Der er opsat to fugletårne. I isvintre går ræve og rådyr til Vigelsø og rævene er hårde ved de ynglende fugle. Derfor drives der jagt på rævene.
Denne ø-tur arrangeres - sædvanen tro - sammen med Natur Øst i Køge.

Hvordan ville vejret blive? Indtil få dage inden turen, var der sorte truende regnskyer i vejrmeldingen, men da dagen kom, kunne vi glæde os over tørt og meget, meget varmt vejr – kun afbrudt af en mindre tordenbyge under et is-stop på hjemvejen.

Sammen med 22 fra Natur-Øst kørte vi 16 MNF’er med bus til Odense fjord, helt præcist til den lille hyggelige Klintebjerg havn. Herfra blev vi i 4 hold blev sejlet den korte vej over til Viggelsø. Øen har indtil 1990 været drevet som landbrug. Der var dengang én større gård. Nu ejes øen af Miljøministeriet og passes af Skov- og naturstyrelsen. I gårdens resterende bygninger er der naturskole og på området er der opsat borde og bænke, som vi benyttede da vi spiste frokost.

Der er fine gangstier rundt på den del af øen, der ikke er reserveret til fuglereservat og der er både et fugletårn og et fugleskjul, hvorfra men kan se ud over de store lavvandede og flade reservatområder. Der var mange fugle. Nogle nåede at se en rovterne inden den forsvandt. Men ellers var der forskellige vadefugle som f.eks. ryler, præstekraver, store regnspover, lille kobbersneppe, rødben og mudderklirer. Der var ænder bl.a. troldand, gravænder. Og masser af grågæs. Nogle så også havørn.

Plantemæssigt var øen ikke den store oplevelse. Der blev dog fundet Kugle-Museurt og Blågrøn Gåsefod, som ikke er så almindeliger. Ellers var øen præget af den plantede egeskov på midtøen og masser af Kalkved, der lyste op med sine røde bær. Der var masser af mirabeller, som nogle mæskede sig med.

Vi slentrede på de velholdte stier rundt om øen med mange fine kik ud over fjorden, og da vi havde gået øen rundt, lå ”Lunden” parat til at sejle os hjem igen.

På hjemvejen køret vi til Ølundgårds-inddæmningen, som ejes af Åge V. Jensens fond og hvor der er opsat et fugletårn, hvorfra vi så bl.a en kæmpe flok hjejler. Nogle så også en fiskeørn. Opholdet her blev dog kort, da truende tordenskyer trak op - så vi vendte hurtigt tilbage til bussen.

Som der næsten er tradition for, havde vi et is-stop på hjemvejen. Det var først her tordenbygen nåede os.

Endnu en gang havde vi haft en dejlig øtur! - Bodil Feilberg

Floraliste fra turen (de vigtigste er med fed tekst). - Jon Feilberg

aften-pragtstjerne - ager-svinemælk - ager-tidsel - almindelig agermåne - almindelig eg - almindelig hyld - almindelig katost - almindelig knopurt - almindelig mangeløv - almindelig rødknæ - almindelig røllike - almindelig syre - almindelig torskemund - asparges - benved - blæresmælde - blågrøn gåsefod - bånd-pil - draphavre - dunet gedeblad - dunet vejbred - eng-brandbæger - engriflet hvidtjørn - eng-svingel - fersken-pileurt - gederams - grå-bynke - grå-poppel - gul kløver - gul snerre - gåsepotentil - hare-kløver - harril - havtorn - hjertekarse - horse-tidsel - hvas randfrø - Hvid-Kløver - krybende potentil - kryb-hvene - kugle-museurt - kvalkved - kveller - kær-galtetand - kær-svinemælk - lav ranunkel - læge-kokleare - lådden dueurt - marehalm - mark-krageklo - mark-rødtop - muse-vikke - rejnfan - rød svingel - rød tandbæger - rød-el - sandkryb - skov-elm - skov-hanekro - slåen - spids-løn - stor nælde - strandarve - strandasters - strand-bede - strandgåsefod - strand-kogleaks - strand-kvan - strand-malurt - strand-mælde - strand-svinemælk - strand-vejbred - sølv-poppel - tag-høgeskæg - tagrør - tornet salat - vand-pileurt - vild gulerod - vild kørvel - vild løg - vingefrøet hindeknæ.


Heldagstur til Saltbæk Vig - Søndag d. 30. august

Saltbæk Vig blev inddæmmet i 1868, men dæmningen var svag og i efteråret 1921 ødelagde to storme digerne to steder. Digerne blev dog repareret de efterfølgende år, og der pumpedes igen vand ud. I dag er vandstanden ca. 1½ m under daglig vand (DNN). Den store sø, der stadig er bag digerne er faktisk Danmarks tredjestørste sø efter Arresø og Esrum Sø, målt efter overfladearealet. Saltbæk Vig har et rigt fugleliv og mange af strandengene og strandoverdrevene er veludviklede og artsrige. Saltbæk Vig er beskyttet af en national fredning og 3 internationale beskyttelsesforanstaltninger. Ramsarområde, EF-Fuglebeskyttelsesområde og EF-Habitatområde. Normalt er offentligheden forment adgang til området. Ole Petersen, forvalter til en del af området, vil vise os rundt derude og fortælle os om stedet.

Saltbæk Vig er lukket land, det har vi altid hørt. Men d. 30. august 2009 lykkedes det for os at gennemføre en tur til det ”lukkede land” endda med forvalteren som guide.   
Femten af os mødtes på Ringsted Station kl. 9, og som sædvanlig satte vi os sammen i så få biler som muligt. Henning blev samlet op ved Sorø og John, Jette, Erik og  Kirsten og  stødte til ved Saltbæk Strand. Derefter kørte vi et par kilometer ad Vrøjdæmningen til en lille strandsø, hvor vi fra bilerne kiggede efter fugle. Der var ikke mange, men en Stor regnspove var der da. Vi kørte så videre, hvor en Rørhøg viste sig nær vejen. På Lille Vrøj mødte vi vores guide, Ole Petersen. Ole fortalte at han har 2,5 km til nærmeste nabo mod vest og 6 km til den nærmeste nabo mod øst, så det er et fredeligt sted!

Vi startede med at stige op i det det gamle mølletårn, som i sin tid har båret en stor vindmølle. I frisk vind og med flot udsigt over sø og strand fik vi fortalt historien om ejerforhold, digebyggeriet, tømningen af vigen, konkurser, digebrud, fredning af området og meget mere. Møllen medvirkede i sin tid til tømningen af søen, men det store træk kom fra en kulfyret dampmølle. På et tidspunkt boede der flere hundrede mennesker på Vrøj og der var endda skole derude.  

Fra Mølletårnet kunne vi se hundredvis af skarver. Der var også en mindre skarvekoloni med 110 reder. Desuden var der Fiskehejre, Knopsvane, Blishøne, Lille Lappedykker, Troldand og Tårnfalk.

Så vandrede vi mod øst forbi gården, kommunens sommerhus, den gamle skole, Lille Brud og Store Brud. De to sidste lokaliteter har navn efter det store digebrud i 1921, hvor ca. 300 m af diget forsvandt. Lokaliteterne fremstår som kanaler fra vigen op mod dæmningen.

Der var den flotteste opvisning af to legesyge havørne undervejs, og der var hundredvis af grågæs og hjejler at studere på de store ”tyrefoldene” ned mod vigen. Vi så også Stor Kobbersneppe, Hvidklire, Mudderklire, Stor Præstekrave, Klyde og Pibeand.

Ved Store Brud vendte vi om og gik tilbage til Kommunens sommerhus, hvor vi nød frokosten med den flotteste udsigt over Sejrøbugten. Ole Petersen fortalte så om dyrelivet på vigen, og det der vist gjorde størst indtryk var den store bestand af Kronhjorte.  Jeg fremviste derefter et udvalg af stedets blomster, de lidt mere sjældne: Rød Gåsefod, Blågrøn Gåsefod, Strand-Siv og Hundetand og så de mere udbredte, Gul Snerre, Høst-Borst, Læge-Oksetunge, Hjortetrøst, Sværtevæld og Almindelig Kællingetand.

Efter frokost kørte vi til Alleshave og gik en dejlig tur på Eskebjerg Vesterlyng. Vi drak tynd kaffe lige midt i en regnbyge, men stedet var i øvrigt velvalgt, da det viste sig at være voksested for Stilk-Månerude, som er er meget sjælden. Den findes 2-3 steder i landet. I Langholm Rende voksede – foruden en masse andre interessante arter - den sjældne Tæppegræs, som jeg viste frem.

Alt i alt - en fin dag! - Jon


Lang weekendtur til Samsø - Fredag d. 11. til søndag d. 13. september

Vi forsøger at genoptage vores 3-dages efterårsture og indleder med en tur til Samsø. Vi skal bl.a. opleve det fredede område ved Nordby Bakker. Det er Danmarks største overdrev og fra toppen af Ballebjerg (64 m) er der en vidunderlig udsigt. Vi skal også opleve det dejlige område ved Stavns Fjord og måske en lille smule af Danmarks længste sandrevle Besser Rev. Detaljeret program udsendes til de tilmeldte ca. 1. juni. Havområdet ud for Stavns Fjord er Ramsarområde, EF-Fuglebeskyttelsesområde og EF-Habitatområde.
Vi skal bo på og spise på Sølyst nær den hellige kilde Ilse Made, et pensionat nær Onsbjerg.

Fredag

Vi startede vores tur til Samsø på Ringsted Station. 20 personer blev fordelt i 5 biler. Vi skulle sejle fra Kalundborg kl. 9.55 og var der i god tid. Vejret var meget fint, så vi fik en dejlig overfart.

Da vi kom i land, kørte vi først til Tranebjerg, hvor vi provianterede, inden vi kørte ud på Besser rev. Vi gik så langt vi kunne komme uden at få våde tæer og nød den smukke natur. Herefter spiste vi vore nedbragte mad.

 Efter maden kørte vi til Besser Udsigtstårn, hvorfra der var udsigt til Stavns Fjord og Sjælland, og da vejret var klart kunne vi se langt.

 Herefter gik turen over Ballen til Brattingsborg Skov, hvor vi gik ned til vandet, hvorfra vi kunne se Vesborg fyr. Hvis vi havde haft tid kunne vi have gået langs vandet, men vi valgte at køre der til. Her var også en smuk udsigt og turen her til bød på flot natur. Her drak vi kaffe og så var kl. blevet så mange, at vi skulle finde vores hotel. På vej hertil så vi en kæmpe mark med halloween græskar – et imponerende syn.

 Vores hotel, Ilse Made, var meget flot nyrenoveret og lå så vi kunne se vandet fra spisestuen. Værelserne var meget flotte med gode senge. Værten var en sød ung mand, som serverede en dejlig middag, kartoffelsuppe med hjemmebagte gulerodsboller og fiskefrikadeller af laks og torsk med rejeasparges sovs, spinat salat, agurk salat og små samsø kartofler – alt meget velsmagende. Efter middagen samledes vi i pejsestuen til kaffe og en snak. Kl. ca. 22 var alle trætte og gik til ro. - Lisbet

Lørdag

Efter en god nats søvn på vores udmærkede hotel, Ilse Made, startede vi dagen med stort morgenbord kl. 8 og kl. 9 fortalte Jon udenfor i hotellets hyggelige solbeskinnede gårdterrasse om de blomster, som han havde samlet om fredagen bl.a. engelsk græs, strandmalurt (snapseurt) og harekløver.

 Godt forsynet med madpakker - smurt af hotellet - drog vi nordpå i vores biler, målet var øens nordligste P-plads ved Issehoved. Undervejs gjorde vi et kort fotostop ved Nordby hede. Vel fremme tog vi vandreskoene på og begav os ud på en flot vandretur i det bakkede og kuperede landskab med en pragtfuld udsigt ud over vandet. Det er svampetid nu, og vi så også en del bl.a. en flot Bruskbold. Frokosten blev også indtaget herude ved de dertil opstillede borde og bænke, så kunne vi samtidig sidde og nyde den flotte udsigt.

 Bagefter skulle vi rigtig ud på de små veje for at se på det nordlige Samsø. Over stok og sten gik det på smalle grusveje i lang tid. Men så kom belønningen, vi stoppede op og kom efter en kort tur ned til stranden med en fantastisk udsigt. Videre gik det til øens højeste punkt Ballebjerg 63 m over havet, hvor vi fra tårnet kunne se langt omkring.

 Men nu trængte vi også til eftermiddagskaffen. Den fandt vi i Nordby, en dejlig hyggelig by med et flot klokketårn og et hyggeligt gadekær, men også med mange små hyggelige cafeer, - og ih hvor kaffen og kagen smagte.

 På vej tilbage mod vores hotel kørte vi til Møgelskår og gik ud til kysten, og endnu engang blev vi imponeret af det flotte landskab med de ”høje bakker” og stejle skrænter. Lidt længere fremme lå Nordby kirke, noget uden for byen, den var temmelig stor, men den dækkede også 4 sogne. Vi gjorde et kort stop der, inden turen gik hjemad til vores hotel. Vi var godt mættet af dagens mange indtryk og var efter et lille hvil klar til aftensmaden kl. 19. - Lis

Søndag

Efter en nat, hvor blæsten gjorde det svært at sove, stod vi igen op til en dag med solskin – men lidt køligere end de forrige dage. Morgenbordet var igen overdådigt og efter Jons blomsterparade og en tur til kilden for nogle, kørte vi til Onsbjerg kirke for at se Ilse Mades kors, som sagnet fortæller, hun havde på sig, da hun skyllede i land.

 Desværre var kirken lukket, men på kirkegården så vi nogle restaurerede gravsten og gamle kors, med indskrifter – meget forskellige fra, hvordan man i dag ville skrive over afdøde. Der var også et fint lille sted, med gamle gravsten omkring et vandhul med nøkkeroser (hvide åkander). Hyggeligt og meget specielt.

 Herfra kørte vi til det nystartede Falkecenter Samsø, en stor gård, hvor man nu har i alt 19 fugle, hvoraf vi fik set de 6. På gårdens store græsplæne blev vi bænket foran stativer, som fuglene fløj til, så vi kunne se dem på helt nær hold. Flemming fortalte om fuglene, deres liv, deres pasning og træning alt, imens de forskellige fugle fløj frem og tilbage ganske tæt over vore hoveder.

 Den første fugl, der blev demonstreret, var en Harrier Hawk (slangehøg), derefter en Lannerfalk og så to store Steppeørne på en 3-4 kg. Først så vi en hun, der var blevet frikøbt fra fangenskab i belgisk zoo og derefter en noget større han. Derefter fulgte en canadisk Hornugle. Det var den sjoveste fugl, idet den hele tiden sad og ”moonwalkede”, når den ikke fløj eller spiste de daggamle kyllinger, som den kunne tage i én bid. Til sidst fik vi demonstreret en lille 104 g skrigende amerikansk tårnfalk, der vejede 1 g for meget til, at man kunne flyve med den. Fuglene må ikke veje hverken for meget eller for lidt, når man flyvetræner dem, så risikerer man, de stikker af - eller ikke gider samarbejde.

 Efter den imponerende opvisning af rovfugle kørte vi mod Langør, hvor vi spiste vore madpakker i sol og læ ved Naturskolens borde - og Jon og jeg blev begavet med div. dejlig vin og og En Enkelt, som vi siger 1000 TAK for.

 Efterfølgende gik vi op på den 12 m høje og langstrakte bakke Grønhoved, hvorfra der var fin udsigt ud over Stavns Fjord. Derefter rundede vi lige Langør og den lille havn, inden vi stoppede ved den kun ca. 100 år gamle Langør kirke. Også den var lukket, men ingen kirke kan vel have en flottere udsigt end denne!

 Så skulle vi se Kanhave Kanalen, eller resterne af den. Den er for længst tilsandet, og landet har også hævet sig, så man færdes tørskoet, hvor der i tidligere tid var 1 m vand. Da vi ikke lige kunne se et P-skilt, kørte alle biler ned på en græsplæne, hvor der stod borde og bænke. Det var ikke så godt, for der var så stejl en skråning derned, at de fleste stødte bunden - eller i al fald hængerkrogen mod jorden..... håber ikke nogen bil tog skade af det!

 Så gik vi turens sidste tur langs kanalen til Stavns Fjord og retur – bilerne kørte uden problemer – og passagererne - op fra ”græsplænen” og så var næste mål færgehavnen. Vi var fremme i god tid – næsten de første, men det var godt, for de samske automater ved færgen er ikke for uindviede. Det endte med, at der måtte personforstærkning til, inden bilerne én efter én fik lov at køre gennem bommen til opmarchrækkerne. Mens Jon arbejdede på at få alle biler med, blev der for os andre tid til en is.

 Der var mange mennesker med færgen, der gyngede noget, men vi fik alle siddepladser og og lige inden Kalundborg var det tid til at sige farvel. Alle var godt trætte efter de mange oplevelser. - Bodil


Foredrag: Indtryk fra Indien - Tirsdag d. 20. oktober

Jon Feilberg har været på en 15-dages familierejse i Indien i februar 2009. Jon viser billeder fra turen, bl.a. fra en sejltur på Backwaters nær Cochin i Sydindien og fra en safaripark i Nilgiri-bjergene samt indtryk fra Bangalore og Agra. Ukendte dyre-, fugle- og plantearter blev fotograferet og også malerisk natur og farverigt folkeliv.

Knap 30 personer var mødt op for at høre Jon's spændende foredrag fra sin familietur til Indien i forbindelse med datterens bryllup. En stor del af turen foregik i Karala provinsen. Der var eksempler på såvel kendte som ukendte planter, fugle så som: indisk huskrage, sort glente, forskellige hejrer, påfugl, hærfugl og mange flere. Dyr lige fra elefanter til jordegern. Et tiger-reservat havde de også besøgt, dog uden at se tigre. Masser af eksempler på de forskellige transportformer og den til tider kaotiske trafik i Indien.

En underholdende og interessant aften. - John


Foredrag: Mus i Danmark - Onsdag d. 18. oktober

I Danmark har vi en halv snes "musearter" fordelt på flere forskellige grupper. Julie Dahl Møller studerer danske mus, især har hun kastet sig over studiet af den sjældne Birkemus. Når personsøgeren "beeper", er der gået en mus i en fælde et eller andet sted, og Julie må starte bilen og køre til den pågældende fælde for at registrere dyret og så slippe det løs igen i god behold.

Trods storm og regn mødte 13 op for at høre Julie Dahl Møllers spændende foredrag om vore musearter.

Først gav hun en generel gennemgang af vore mus, der kan opdeles i: mus, syvsovere og hoppemus samt en separat gruppe af insektædere (soricomorpha), der omfatter spidsmus og muldvarper. Musene opdeles i almindelige mus og studsmus. Sidstnævnte omfatter bl.a.:  mosegris, rødmus, almindelig markmus og sydlig markmus. De almindelige mus omfatter bl.a.: husmus, dværgmus, brandmus, skovmus, hasselmus og halsbåndsmus. Forekomst og karakteristika for dyrene blev gennemgået, og interesserede kan finde yderligere detaljer i Dansk Pattedyr Atlas.

 

Efter kaffepausen fortalt Julie om sit projekt for registrering af den rødlistede birkemus, der hører til familien af hoppemus, og bl.a. kendetegnes ved en sort rygstribe og en lang hale. Det er arbejdskrævende at indsamle dem, da der dels ikke er så mange og så kræver det faldfælder (de er åbenbart for drevne til at gå i almindelige fælder). Især i Thy og omkring Kolding er der registreret en hel del. Ikke mindst spændende var det at høre om, hvorledes "fælderne" var indrettede, og om hvorledes nogle af de indfangede dyr fik limet en lille radiosender på ryggen, så hun efterfølgende kunne lokalisere dem i godt en uges tid. Yderligere detaljer om projektet kan findes på www.birkemusen.dk

Atter en underholdende og interessant aften. - John


Generalforsamling - Tirsdag d. 16. februar

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent
  2. Valg af referent
  3. Formandens beretning
  4. Kassererens beretning
  5. Fastsættelse af kontingent
  6. Valg af bestyrelse, supleanter, revisor og revisorsuppleant
  7. Indkomne forslag
  8. Evt.

 Der var mødt 21 medlemmer frem til  generalforsamlingen

 Efter velkomst fra formanden, Jon Feilberg, gik man i gang med generalforsamlingen:

  1. Dirigent: Thorkild B. Andersen blev valg
     
  1. Referent: Bodil Feilberg blev valgt
     
  1. Formandens beretning: Der havde været afholdt ét bestyrelsesmøde, hvor årets ture blev planlagt. Der har været 8 ture heraf en 3 dagstur til Sejerø. Derudover 2 aftenmøder med hhv. oplevelser fra en Indienstur og foredrag om mus især birkemusen.

Jon fortalte også at hjemmesiden er godt i gang og i forbindelse med gennemgang af årets ture viste han hjemmesiden, hvor der tilstræbes at lægge referat og nogle fotos fra de forskellige arrangementer. John, der er webbmaster, var ikke til stede, men vil gerne fortsætte med at passe siden.

Fremover vil linket til hjemmesiden stå i programmet.

Derefter blev de enkelte ture gennemgået og beretningen taget til efterretning.
 

  1. Kassererens beretning: I Ethels fravær blev regnskabet fremlagt og gennemgået af revisor Bo Gisselø. Der er et mindre underskud (367,55) og fremover vil der være en del udgifter, der stiger, da lokalelejen er steget og der skal betales kr.100,- for brug af køkkenet. Kassebeholdningen var ved årets afslutning kr. 8343,61

Kaffekassen giver fortsat overskud (260,00)!!!

Regnskabet tages til efterretning

  1. Kontingent: I betragtning af de kommende forventede udgiftsstigninger beslutter man at hæve kontingentet fra 2011 til kr. 75,- pr. husstand.
     
  1. Valg: På valg til bestyrelsen var Jon Feilberg, Ethel Friberg og Lisbeth Sahl. Alle blev genvalgt. Valg af suppleant: Thorkild Andersen genvalgtes og desuden nyvalgtes P.O. Hansen som suppleant.

Valg af revisor: Bo Gisselø og Bente Jakobsen valgtes som revisorer. Revisorsuppleant: Anna Marie Olsen.
 

  1. Indkomne forslag: Ingen
     
  1. Eventuelt: Der foreslås at man overgår til netbank i forbindelse med skift af kasserer.

Der bliver spurgt om foreningens formål og vedtægter ligger på hjemmesiden – det gør de ikke, men det bør de gøre.

Der foreslås at man laver en tranetur. For dem, der har lyst allerede i år, blev der henvist til AOF-Hillerøds,s tur, hvor Jon er med som leder.

 Herefter sluttede Thorkild generalforsamlingen ved at takke for god ro og orden


Til toppen



2008

 

Fugletur til Tystrup Bavelse området Søndag d. 26. april 2008

Vi var over 20 personer som mødtes på Ringsted station kl. 9 for i private biler at køre på fugle-/plantetur ved Tystrup Bavelse søerne. Vejret var lidt overskyet, men dejligt lunt og senere på formiddagen kom solen frem, så det føltes, som om det var helt sommer.

Vores første stop var ved Kongskilde Friluftsgårds P-plads, hvorfra vi gik ned mod søen til dejlig fuglesang især fra den lille gærdesmutte. Langs med stien, som vi gik på, lyste engkabbelejerne flot op med deres gule blomster.

Efter en kort køretur kom vi til en rigtig perle af en lille skov, hvor vi bl.a. så både hulrodet lærkespore samt bladene af liljekonvaller, majblomster og firblad. Busken Benved udpegede Jon også for os, den spiste en ged ikke mere end én gang af, da den er meget giftig.

Efter denne skønne skovtur var tiden inde til at holde frokost, som foregik på den højt beliggende P-plads ved søen, hvor der var borde og bænke, og hvor vi havde en pragtfuld udsigt over søen og kærhøgen svævende højt over os som tilskuer.

Bagefter gik turen videre til P-pladsen ved Hørhaven og på vejen ned til søen betragtede vi de store flotte asketræer, som netop nu var i blomst med 2 han- og 1 hunblomst i hver blomst, fortalte Jon os. Engkarsen var også nu i fuld blomst.

Vi holdt en lille pause og nød det dejlige vejr og udsigten over søen og dens fugleliv. Så gik vores vandretur i højderne et mægtigt ”bjerg” blev besteget, og anstrengelserne blev belønnet, for sikken en pragtfuld udsigt vi havde fra toppen ud over hele landskabet.

Vi sluttede vores tur af med et stop og et kik hen til havørnens rede, som den nu havde forladt til fordel for et måske mere fredeligt område i en andel del af skoven. Vi så den desværre ikke på denne tur; men vi har da lov at håbe, at det lykkes en anden gang. - Lis.


Heldagstur til Nekselø Søndag d. 18. maj 2008

Vi var igen godt 20 personer som mødtes på Ringsted station kl. 9,00. Vejret så lovende ud. Vi kørte i private biler til Havnsø Færgehavn, hvor Elsebeth og Jette stødte til os. Færgen sejlede 10.35. Det blæste ret kraftigt og brådsøerne skyllede ind over vogndækket, så vi måtte søge læ indendørs.

Fremme på øen gik vi fra „Havnebyen“ ad „færgevejen“ op til „hovedvejen“. Vi kiggede på det gamle dige, der i sin tid skilte bispedømmerne i Århus og Roskilde fra hinanden. Vi så på plantelivet langs vejen, bl.a. den indtørrede træboende svamp Judasøre.

Der var masser af hættemåger omkring Sømose, men desværre ingen klokkefrøer at høre i vand-hullet mod nord.
Vi fandt en plet med læ og pragtfuld udsigt lige efter stenten - på vej sydover. Her indtog vi de medbragte madpakker.

Der var mange planter at se, bl.a.  Hulkravet Kodriver, Mat Potentil, Liden Fugleklo og bladene af Hundetunge.
Efter „De forblæste Fyrretræer“ passerede vi den store kuperede eng, hvorefter vi skød genvej ad den lille sti til Hovedvejen.
 Herfra valgte enkelte at returnere til havnen direkte. De fleste gik videre til Kirken, der desværre var aflåst.

Der var tid til en tur til sydøen. Der lykkedes det os at høre et par klokkefrøer „fløjte“. Nogle få af os fortsatte til orkidestedet, men det lykkedes dog ikke at finde Kødfarvet Gøgeurt denne gang, hverken i blomst eller som bladskud.
På tilbageturen så vi, at Lundgylden breder sig ved Trolddal. Den flotte naturskov på østsiden rummer flere sjældne træarter, bl.a. Småbladet Lind.

Færgen afgik kl. 16,00 og blæsten havde lagt sig så meget, at vi kunne stå tørskoede på dækket. - Jon.


Blomstertur til Tisvilde Hegn Søndag d. 1. juni 2008.

Vi mødtes kl. 9 på Ringsted Station. Vi var ca. 15. Herfra gik turen i private biler til Tibirke Kirke.

Her ventede Jan og Inge Lise på os. De har et godt kendskab til skoven og dens planter.

Inden vi startede gik der lidt tid med at anbringe en bil ved Stængehus, så vi slap for at traske den lange vej tilbage gennem skoven. Det gjorde ikke så meget, da både vejret og udsigten var perfekt.

Lidt inde i skoven fandt vi et par træstammer, som gjorde det ud for frokostbænke. Her spiste vi vores madpakker, mens Jan og Inge Lise ledte efter en sjælden plante (Skærmvintergrøn).

På turen gennem skoven så vi en række planter, der er knytter til naturlig nåleskov og derfor sjældne i Danmark. Vi så f.eks. den lille grønlige orkide Knærod (rosetterne af den) og den smukt blomstrende Linnea som med sine udløbere dækkede et mange hundrede kvadratmeter stort område. Vi fandt faktisk også en anden orkide, Ægbladet Fliglæbe, som ikke tidligere var registreret i skoven.

Men det er især slægten Vintergrøn, som denne skov er berømt for. Vi så den meget sjældne Skærmvintergrøn, Liden Vintergrøn, Ensidig Vintergrøn, Enblomstret Vintergrøn og en stor bestand af Mose-Vintergrøn tæt ved Stængehus.

En fin oplevelse i en anderledes og smuk skov. - Jon.

Tur til Stevns Søndag d. 22. juni 2008.

Peer Nørgård, der er naturvejleder på Stevns Natur Center, tog imod os. Han tog os med ind i centret og fortalte, at for 65 mio. år siden skete der en voldsom klimaændring. Det blev meget koldt og det medførte en kraftig reduktion i antallet af dyre- og plantearter. Klimaet stabiliserede sig, det blev igen varmere, men det var i det kolde tidsrum på omkring 5000 år, at fiskeleret blev aflejret. Det ses, som et af de få steder på jorden, i en flere km lang aflejring. Derefter viste han os rundt på Flagbanken. Vi så et stykke jord, som havde været urørt i 12 år, og der voksede mange spændende planter bl.a. Stor Gyvelkvæler, en snylteplante, som vokser på Stor Knopurt. Der blev også tid til at se udstillingen med alle fossilerne.

Bagefter kørte vi til Holtug Kridtbrud. Det blev lukket i 1972 og har ligget urørt siden, og det har bevirket, at floraen har haft frit spil. Vi så den lille bregne Månerude, Due-Skabiose og mange andre. Til sidst var vi på fossiljagt, hvor flere var heldige at finde noget, inden turen atter gik hjemad.

11 personer deltog i en fantastisk, men lidt våd tur. - Hanne


Øtur til Hallands Väderö Søndag d. 17. august 2008.

Den traditionsrige ø-tur, som de to foreninger afholder hvert år i august gik i år udenlands, nemlig til svenske Hallands Väderö. Mange havde meldt sig, ialt 54, og busselskabet BUSTEAM måtte stille med en større bus. Vores chauffør, René, havde været i Kirke Hyllinge for at hente denne erstatningsbus i løbet af natten. Godt anbragt, hver forening i sin egen side, kørte vi af sted nordpå til Helsingør, hvor et par deltagere hoppede på. Scandic færgen sejlede os til Helsingborg. Herfra fortsatte vi til Torekov. Her var vi kl. 9.30, båden sejlede klokken 10. Næsten alle fik et sted at sidde, men vores chauffør nåede ikke frem, da han havde haft svært ved at parkere sin bus.
Vejudsigten nogle dage i forvejen havde ikke været af de bedste. Mørke skyer og regn, men varslingerne blev bedre, jo nærmere vi kom søndagen. Resultatet blev mange lysegrå skyer, et par timers sol midt på dagen og ikke så megen vind at nogen blev søsyge.

På Hallands Väderö er der ingen faste beboere, men der er en del sommerhuse, som i øvrigt er meget eftertragtede. Vi gik først mod syd igennem skoven, en urskov med bl.a. Småbladet Lind og Stilk-Eg. Da vi nåede kysten, hvor der efter sigende skulle vokse Skotsk Lostilk (vi fandt den dog ikke) var der straks nogle deltagere, der fandt læ, og begyndte at spise deres frokost. Sulten var for stærk til at vente til at det i forvejen udvalgte sted kunne nås. Pyt, der var også fint på denne strand med de smukke klipper og det hvide sand. Väderöen er fredet, og der må ikke plukkes blomster. Derfor var det vanskeligt at formidle plantenavnene for Jon, der alligevel prøvede at råbe de mange deltagere op.
Eftermiddagen gik med vandring langs kysten mod sydvest. Et meget smukt svensk landskab med lavt græs, lidt krat og masser af sten, som også skulle passeres på stierne. Nogle steder var der fugtige enge, men der havde svenskerne - som de jo er så gode til - lavet hævede naturstier af træ. På et dejligt overdrevslignende område drak vi eftermiddagskaffen i sol og sommertemperatur. Kort efter skiltes vore veje. Et hold gik den direkte vej tilbage til Sandhamn, mens de øvrige fortsatte til fyret mod nordvest. Her nød de udsigten fra de yderste klipper, hvorefter de også gik til Sandhamn. Her blev vi så genforenet. De "hurtige" havde fået både kaffe og kage, som kunne købes i den lille lokale café. Heldigvis var der så god tid, at de andre også kunne nå at benytte sig af caféens herligheder.
Det "hurtige" hold var nær blevet løbet ned af en af de "vilde" heste på øen. Den var blevet væk fra sin flok og vrinskede højt for at kalde på vennerne. På sin vej ud på et åbent område skulle den passere en sti med krat på begge sider. På stien gik nogle af vore deltagere, og de måtte da skynde sig at komme væk, så den skræmte hest kunne komme forbi.
Den lidt forsinkede sejltur tilbage til Torekov gik fint trods det, at vinden havde taget en del til. Båden vippede som en balje, men alle klarede de 20 min. uden søsyge. Heldigvis holdt René og ventede på os, og vi kørte endnu engang til færgen.
Hjemme i Køge var der nogle trætte NØ-medlemmer, der gik hver til sit efter en god tur. De stakkels MNF-medlemmer måtte videre til Ringsted, så de var nok endnu mere trætte, da de endelig nåede hjem.
Jon har et blomsterreferat fra turen. - KMH.


Fugletur til Hov Vig Søndag d. 7. september 2008.

Det var ret tåget da vi kørte fra Ringsted Station, men da vi ved godt 10-tiden var fremme ved Hov Vig, var solen kommet frem.
Først gik vi op i fugletårnet, hvorfra vi havde et meget smukt skue ud over en spejlblank vig, med en vrimmel af fugle, hvor hjejler, islandske ryler, viber, skarver og svaner var de dominerende. Da vi omsider kunne løsrive os, fortsatte vi hen over slusebro og bådehuset, hvor vi kom helt tæt på fuglene, især var der mange gråænder og blishøns. Turen gemmen skoven bød på et blomstrende og frugtsættende  rønnebærtræ og et væld af svampe, hvor Jon gav os et minikursus i at kende forskel på de mest almindelige spise-svampe.
Efter vi havde nydt vores frokost, i skovkanten nær det lille rygehus, gik vi en runde ved Slette Agre og hel tæt på Isefjorden. Slette Agre er et overdrev, hvor der vokser masser af enebær, lyng og harekløver. Der var også en rovbille, der lavede en flot opvisning for os.
Efter vi havde drukket vores kaffe, måtte vi alle 16 nødtvunget sige farvel til dette dejlige sted. -
Hanne.


Foredrag „Naturen i Ringsted“ Mandag d. 20. oktober

Det første foredrag i år i Sognegården handlede om Naturen i Ringsted. Vi var i alt 25 medlemmer samlet.

Foredragsholderen var foreningens formand Jon, som startede med at vise os et kort over hele vores kommune og bagefter tog os med på en rundvisning i nogle af vores skove, åer enge, moser og overdrev.
Det var flotte billeder, vi så, og en god forklaring som fulgte med.
I skovene fandtes flere sjældne blomster. I Allindelille Fredsskov hørte vi bl.a. om den meget sjældne flueblomst, som bliver bestøvet af hannerne af en lille hveps, der forveksler blomsterne med en hunhveps.
Humleore Skov havde en meget flot natur og nogle sjældne bregner. I Vrangeskov fandtes store flotte Elfenbens padderokker.
Vi sluttede med også at se dejlige partier fra Ringsted å, moser og herlige skønne enge og overdrev, ja det var en god og lærerig aften, vi havde. - Lis.


Foredrag „Fugle i Afrika“ Tirsdag d. 11. november 2008

Ved det andet foredrag i Sognegården havde vi besøg af Søren Harding, som viste fugle- og dyrebilleder fra ture i Kenya.

Vi blev taget med til en række fuglelokaliteter i det vestlige Kenya, bl.a. Naivasha, regnskoven Kakamega og den store nationalpark Massai Mara.
Vi fik indtryk af et fantastisk smukt land med fugle og dyr over alt. 1250 fuglearter kendes fra området - og jeg tror det gerne. Med en mængde knivskarpe billeder viste Søren fuglelivet. Vi fik forklaret at man mange steder kunne komme ganske tæt på fuglene uden at de tog notits af det.  Af fuglebillederne husker jeg især Struds, pelikan, goliathejren, tophejre, sølvhejre, kohejre, skarv, musefugl og solfuglene. Atter en spændende aften i foreningen. - Jon.


Generalforsamling Tirsdag d. 17. februar 2009

Dagsorden:
1. Valg af dirigent - 2. Formandens beretning - 3. Kassererens beretning - 4. Fastsættelse af kontingent - 5. Valg: På valg er Lis Nielsen (næstformand) og Hanne Trier, begge genopstiller, samt suppleant Thorkild Andersen, der også er villig til genvalg. Desuden er revisor Bo Gisselø og suppleant Bente Jacobsen på valg og genopstiller - 6. Indkomne forslag (ingen) - 7. Eventuelt.

Referat:
Jon byder velkommen og foreslår Bo Gisselø til dirigent. Bo accepterer og konstaterer, at generalforsamlingen er lovlig indkaldt. Jon gennemgår årets aktiviteter. Der har været 7 ture og 2 foredrag. Fremover vil sæsonen slutte med generalforsamlingen, hvorefter den nyvalgte bestyrelse hurtigst muligt vil komme med et nyt program for det kommende år.

Jon  har ikke haft tid til hjemmesiden, John Kristensen melder sig og vil gerne hjælpe. En flerdagestur er der heller ikke i år blevet til. Der er lavet en lille rapport med referater fra turerne i 2008, der vil blive vedlagt næste års program.

Der er 85 medlemmer.

Regnskabet slutter med et mindre underskud, kr. 265,98. Der er ved årets udgang en kassebeholdning på kr. 8711,16. Regnskabet godkendes.

Der vedtages uændret kontingent.

Valg: Genvalg til alle.

Evt. Der var forslag om at hæve prisen for kaffen (10 kr.), men det blev ikke vedtaget, da kafferegnskabet faktisk giver lidt overskud! Et forslag om udsendelse af programmet per mail blev heller ikke vedtaget, da man mente for mange ikke ville være i stand til at modtage eller printe det ud.

Hvis nogen har lyst til at hjælpe med det praktiske arbejde omkring arrangementet af en flerdagestur, kan de melde sig, selv om de ikke er bestyrelsesmedlemmer. - Bodil.


Til toppen